Mantelmaterialen - Blog | igus® Nederland

Mantelmaterialen

Mark van de Waal | 12 februari 2021

Naast de afscherming is een kabel gewikkeld in een buitenmantel, die dient om de binnenkant van de kabel te beschermen. De verschillende mantelmaterialen bieden bescherming tegen invloeden zoals mechanische belasting, temperatuur en chemische stoffen.

Welke verschillende mantelmaterialen zijn er?

Kabels zijn niet allemaal gelijk qua componenten. De kabelindustrie biedt dus verschillende mantelmaterialen aan die uit verschillende materiaalmengsels zijn gemaakt. Deze buitenmantels hebben veel verschillende eigenschappen, afhankelijk van het gekozen materiaal. Voor verschillende toepassingen en extreme omstandigheden kan individueel het juiste mantelmateriaal worden gekozen.

PVC

PVC, ook wel bekend als polyvinylchloride, is een zeer veelzijdig thermoplastisch materiaal. Vanwege zijn chemische structuur en lage ontvlambaarheid wordt het vaak gebruikt op productie- en assemblagelijnen. Maar het wordt ook veel toegepast in verpakkingen en verlichtingsapparatuur. PVC-kabels zijn populair vanwege hun hoge sterkte en goede isolatie eigenschappen. Het materiaal is bestand tegen constant vocht en zout water. Als er brand is, bevat  een PVC-kabel echter ingrediënten zoals chloor (een halogeen) die vrijkomen en gevaar kunnen opleveren voor het personeel omdat ze op water reageren.
 
Polyvinylchloride staat ook wel bekend als het materiaal met de beste prijs / prestatieverhouding in het laagspanningsbereik (tot 1.000V). igus biedt PVC-kabels aan die gemaakt zijn van niet-oliebestendige en oliebestendige mengsels.  

CF130.UL PVC stuurstroomkabelCF130.UL PVS stuurstroomkabel

PUR

PUR, of polyurethaan, is een halogeenvrij, zelfdovend thermoplastisch elastomeer. Dit mantelmateriaal is de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor kabels. Tot een bepaalde temperatuur lijkt PUR veel op rubber en deze eigenschap leidt helaas tot meer slijtage in de kabelrups dan de andere twee materialen. De voordelen van PUR zijn de kerfsterkte en koude flexibiliteit. Boven is de chemische compatibiliteit beter dan die van andere materialen. Zo zijn PUR-kabels oliebestendig en koelvloeistofbestendig. Door hun samenstelling bevatten ze geen giftige halogenen die bij brand vrij kunnen komen. PUR is een populair materiaal voor kabels die worden gebruikt in werktuigmachines, installatiebouw, cementfabrieken, de verfindustrie en de automobielindustrie. Daarom heeft igus een breed scala aan producten gemaakt van dit materiaal.

CF27.D servokabelCF27.D PUR servokabel

TPE

TPE staat voor thermoplastische elastomeren en is de verzamelnaam voor tal van subcategorieën. TPE-materialen worden voornamelijk gebruikt in flexibele, hoogwaardige kabels. De reden hiervoor is dat ze zeer goed bestand zijn tegen mechanische belastingen en vrij goed bestand zijn tegen invloed van buitenaf zoals chemicaliën en extreme temperaturen. TPE is over het algemeen geschikt voor een temperatuurbereik van -35° C tot +100° C. Pure /Zuivere TPE is ook halogeenvrij. Door vlamvertragers toe te voegen kan TPE ook als vlam vertragend materiaal worden geproduceerd en is het daarom UL-conform. Het wordt vaak gebruikt in kabelrupsen, vooral onder zware omgevingsomstandigheden of toepassingen met continue beweging. TPE-kabels zijn het meest slijtvast en worden vaak gebruikt in kraantoepassingen, materiaal handling en toepassingen met zeer lage temperaturen. 

CF38 TPE motorkabel CF38 TPE motorkabel

Als u vragen met betrekking het juiste mantelmateriaal nog niet volledig beantwoord zijn, kunt u een volledig op uw situatie op maat gemaakte prijscontrole uitvoeren om zo zeer snel de juiste kabels voor uw eisen te vinden. Maak hier een online afspraak.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.