Meet de trekkracht in de kabelrups met behulp van kabels | i.Sense CF.P - Blog | igus® Nederland

Meet de trekkracht in de kabelrups met behulp van kabels | i.Sense CF.P

Mark van de Waal | 28 januari 2021

Wat is i.Sense CF.P?

Het i.Sense CF.P systeem valt onder de categorie conditiebewaking. De productfamilie voor conditiebewaking wordt bij igus gevoerd onder de naam i.Sense (afgeleid van het Engelse I sense = Ik voel). Het gebied conditiebewaking maakt onderdeel uit van het datafundament op het gebied van smart plastics. CF.P vult het product portfolio aan met behulp van trekkrachtmeting op kabels. Andere producten met vergelijkbare functies zijn de EC.P trek-duwkrachtbewaking en de EC.B breukdetectie.

Waarom heb je zelfs trekkrachtbewaking op kabels nodig?

Vanwege de dynamiek van kabelrups-toepassingen werken hoge (mechanische) krachten niet alleen op de kabelrups maar ook op de kabels. Deze krachten zorgen na verloop van tijd voor een normale beweging van de kabels binnenin de kabelrups. In dit geval beschouwen we alleen toepassingen met de juiste trekontlasting op de kabels. Ondanks de juiste trekontlasting wint de natuurkunde altijd na enige tijd. Het is noodzakelijk om de kabels binnen de kabelrups opnieuw af te stellen. De volgende afbeelding laat zien hoe de positie van de kabels in de loop van de tijd verandert. Het doel is om de kabels in de neutrale lijn/fase van de kabelrups te leggen. Ze mogen de  binnen- of buitenradius niet raken.

neutrale lijn kabel in kabelrups

CF.P is juist ontwikkeld voor het geval de kabel tegen de binnen radius van de kabelrups schuurt, hierdoor snel slijt en een veiligheidsrisico vormt voor mens en machine. In de volgende sectie leggen we uit hoe het werkt.

Hoe werkt de trekkrachtmeting op kabels met i.Sense CF.P?

Bij een glijdende toepassing (kabelrups glijdt over zichzelf of over een glijstrip in een geleidegoot) worden de kabels met behulp van een trekontlasting aan het vaste punt bevestigd. Als, zoals vermeld in de vorige sectie, de kabels in contact komen met de binnen radius van de kabelrups, veroorzaakt dit contact niet alleen slijtage, maar ook trekkracht op de kabel. Op het vaste punt van de kabelrups meet een krachtsensor de op de kabels optredende trekkrachten en geeft deze door aan de CF.P module. Als de eerder ingestelde grenswaarden worden overschreden, wordt een optisch of akoestisch signaal geactiveerd. Indien gewenst kan het systeem ook volledig worden uitgeschakeld. Deze zeer eenvoudige vorm van conditiebewaking zorgt voor extra systeemveiligheid en u vergeet de kabels nooit meer opnieuw af te stellen. Al deze kleine dingen verlengen actief de levensduur van het product en verhogen de veiligheid. De volgende video laat in een animatie zien hoe het werkt

Wat doet/kan een i.Sense CF.P eenheid?

  • Detecteert en voorkomt kabelslijtage in een vroeg stadium
  • Kostbare productieuitval wordt vermeden
  • Eenvoudige montage achteraf of algemene installatie van het systeem
  • Alarmering of uitschakeling van het systeem in geval van nood
  • Opslag van krachtmeetdata op SD-kaart
  • Overdracht van sensordata naar een UART-interface is mogelijk

Waar wordt CF.P ingezet?

De toepassingsgebieden van een CF.P module zijn overwegend op alle toepassingen waarbij de kabelrups in glijdende vorm wordt geïnstalleerd, omdat de verplaatsing van de kabels hier het grootst is. Verreweg de grootste industriële sector voor het CF.P systeem is de kraan industrie, waarbij elke systeemstoring gepaard gaat met hoge kosten en de belasting van de gebruikte materialen zeer hoog is.

CF.P sensor voor voorspelbaar onderhoud

Voorbeeld van een krachtsensor op het vaste punt van een kabelrups

CF.P sensor onder kabels

Het vaste punt van een kabelrups met een krachtsensor onder de kabels

Mocht u na aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.




Trefwoorden voor artikel:

energietoevoer kabelgeleiding kabelmanagement

Newsletter:

Kies nu een onderwerp