Mythes ontkrachten over kunststof lagers in zware toepassingen - Blog | igus® Nederland

Mythes ontkrachten over kunststof lagers in zware toepassingen

Andrej Roskic | 23 mei 2024

Er bestaan veel misvattingen over kunststof lagers, vooral bij zware toepassingen. Hoewel kunststoffen vaak worden gezien als een inferieur materiaal in vergelijking met metaal in zware toepassingen, bieden ze in feite tal van voordelen die metalen onderdelen niet hebben. In deze blog worden enkele mythes over dit onderwerp ontkracht. Ook wordt aangetoond waarom ze de ideale keuze zijn voor zware toepassingen.

Mythe 1: kunststoflagers kunnen de belastingen in mijn toepassing niet aan

Kunststoflagers hebben in de loop der jaren een lange weg afgelegd en worden alleen maar sterker en sterker. Voorbeeld: iglide® composiet kunststoflagermaterialen kunnen bijvoorbeeld een maximale oppervlaktedruk aan van 135MPa (19.500 PSI) voor spuitgegoten lagers en 200MPa (29.000 PSI) voor composiet vezelversterkte lagers.

Mythe 2: Kunststof lagers zijn niet groot genoeg voor mijn toepassing

Zware toepassingen vereisen vaak bijzonder grote lagers. Veel fabrikanten en ingenieurs gaan ervan uit dat de afmetingen die vereist zijn voor zware toepassingen gewoon te groot zijn voor kunststoflagers; dit is echter niet het geval. Spuitgegoten composiet kunststoflagers worden door igus aangeboden met binnendiameters tot 6 inch. Daarbij zijn er ook composiet vezelversterkte lagers met binnendiameters tot 200 mm. Composiet vezelversterkte lagers bieden de flexibiliteit om veel groter te gaan, afhankelijk van de behoeften van uw toepassing.

Mythe 3: Kunststof lagers zijn te duur

Veel ingenieurs vermijden waar mogelijk kunststof of vezelversterkte componenten vanwege de misvatting dat ze simpelweg te duur zijn tegenover metalen. Hoewel kunststof onderdelen in sommige gevallen duurder zijn dan metalen onderdelen, zijn ze op de lange termijn kosteneffectiever omdat ze zelfsmerend zijn en geen externe smeermiddelen nodig hebben.

LAGERS SLIDE ON

Zelfsmerende kunststoffen zijn voorzien van vaste smeermiddelen die zich tijdens normaal bedrijf verspreiden. Zo wordt het lager voldoende gesmeerd zonder dat er duur en tijdrovend werk nodig is. Dit verlaagt de levensduurkosten van kunststoflagers drastisch in vergelijking met metalen varianten, die regelmatig handmatig gesmeerd moeten worden. Dit is niet alleen duurder, maar kan ook leiden tot defecte lagers als de smering niet goed of vaak genoeg wordt uitgevoerd.

Tussen de arbeidskosten, de machinestilstand, het smeermiddel zelf en de mogelijke vervanging van de as of het lager, zullen metalen lagers uiteindelijk aanzienlijk meer kosten dan plastic lagers tijdens de levensduur van het lager.

Mythe 4: Het smeren van metalen lagers is onschadelijk

LAGERS IN NATUUR VERBAND

Het smeren van metalen lagers heeft een grote negatieve impact op het milieu. Van alle smeermiddelen die wereldwijd worden verkocht, komt 50% in het milieu terecht. De industriële smeermiddelenmarkt is al tientallen miljarden dollars waard en er worden jaarlijks miljoenen tonnen smeermiddel gebruikt. Er is maar één liter smeermiddel in het milieu nodig om 1.000.000 liter drinkwater te vergiftigen, wat aantoont hoe gevaarlijk en schadelijk smeermiddelen zijn voor het milieu.

Mythe 5: Kunststof lagers kunnen niet omgaan met extreme omgevingsomstandigheden

Deels door het ontbreken van smeervet zijn kunststof lagers effectief gebleken in verschillende zware omgevingsomstandigheden, waaronder:

  • Buitentoepassingen
  • Oneffen terrein
  • Schok- en randbelastingen
  • Vuil en stof
  • Vocht
  • Chemicaliën
  • Extreme temperaturen

Al deze omstandigheden komen vaak voor in zware toepassingen, waardoor kunststof en vezelversterkte lagers een uitstekende oplossing zijn voor zelfs de zwaarste toepassingen.

Mythe 6: kunststoflagers zijn niet bewezen in zware toepassingen

Bij igus hebben we een testlab van 41.000 vierkante meter – het grootste in zijn soort in de industrie – waar we allerlei soorten belastingsomstandigheden, lagermaterialen en asmaterialen kunnen testen op verschillende slijtage- en wrijvingseigenschappen. We kunnen zelfs tests op maat uitvoeren op basis van uw exacte toepassingsspecificaties. We hebben onlangs extra nadruk gelegd op het testen van onze heavy-duty materialen, waarbij elke week meer en meer gegevens worden verzameld.


Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.