Robotwerkers: En ik dan? - Blog | igus® Nederland

Robotwerkers: En ik dan?

Andrej Roskic | 25 juni 2024

Naarmate de robotica-industrie blijft groeien, neemt ook de onzekerheid toe onder veel werknemers die vrezen dat ze hun baan zullen verliezen aan automatisering. De opkomst van robotwerkers is echt, maar hoe reëel is deze bedreiging? Deze blog moet inzicht geven van igus®, die geautomatiseerde processen in hun eigen processen hebben geïntegreerd en steeds meer ervaring hebben op dit gebied, en hopelijk de ongerustheid wegnemen.

Robotwerkers in productie

Als we ons richten op de productie-industrie, dan zien we dat robots niet ten koste gaan van werknemers, maar juist in hun voordeel werken. Als je je een typische ‘robot’ voorstelt, is het gebruikelijk om je iets mensachtigs voor te stellen dat volledig in staat is om elke taak uit te voeren. Dit is niet het geval en mensen zijn nog steeds onmisbaar om ze goed te laten functioneren.

Voordelen van automatisering

In plaats daarvan neemt de typische robot de verantwoordelijkheid op zich voor ondergeschikte en repetitieve taken die voor werknemers niet complex, maar gewoon tijdrovend zijn. Bijvoorbeeld boren, verplaatsen en rangschikken van onderdelen en vaak functioneren als een helpende hand voor werknemers.

Cobots (collaboratieve robots) werken naast mensen en zijn ontworpen met veiligheidsmaatregelen die de robot met behulp van sensoren bewust maken van de omgeving. Als de Cobot bijvoorbeeld een hand detecteert die in de weg zit van zijn eigen beweging, stopt hij, in tegenstelling tot andere robots die ontworpen zijn om onafhankelijk van interferentie te werken.

Dit maakt het zeer onwaarschijnlijk dat robotwerkers onze banen zullen overnemen, omdat ze gemaakt zijn met de bedoeling om te helpen bij een taak in plaats van deze te controleren. Het omarmen van deze geautomatiseerde hulp betekent niet dat je ineens minder nuttig bent voor je bedrijf. Het betekent eerder dat je meer tijd hebt om belangrijke taken uit te voeren en zelfs de carrièreladder te beklimmen!

igus’ instelling tegenover robotwerkers

igus® effent het pad naar een werkomgeving voor fabrikanten waarin zowel mensen als robots op een kosteneffectieve manier bijdragen aan het succes van het bedrijf. Het ligt binnen de bedrijfscultuur om te streven naar kosteneffectieve oplossingen die kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) in staat stellen om ook te profiteren van technologie die anders buiten bereik zou liggen.

Er zijn compacte en nette ontwerpen zoals de Apiro® SCARA voor laboratoriumtoepassingen die ontworpen zijn om zonder menselijke tussenkomst te werken, voor vervelende en tijdrovende taken. Hierdoor kan het personeel zich kan concentreren op complexere processen. igus® maakt ook andere systemen zoals de triflex-reeks die kabelstoringen bij robotica voorkomt en gebruikt is op de robots. Ook biedt igus® de 6-assige ReBel® die geschikt is voor industriële en privétoepassingen als cobot of servicerobot. Kijk voor meer informatie over automatisering eens naar deze blogs.

Alle igus® producten zijn ook te vinden op de RBTX marktplaats waar u uw zoekopdracht kunt filteren om specifieke resultaten te tonen en alle benodigde onderdelen kunt kopen om een volledig functionele machine te hebben. Als u niet zeker weet of dit een stap in de goede richting is, kunt u altijd eerst testen voordat u investeert om een goed inzicht te krijgen in wat u koopt!

Dus….hoe veilig is jouw werk?

hand schudden met robotwerkers

Met dit alles in gedachten is het aannemelijk dat sommige functies minder gewild of noodzakelijk zullen worden door de opkomst van robotica en daarmee robotwerkers. Het is echter niet waarschijnlijk dat je baan wordt afgenomen en aan een robot wordt gegeven! Veel factoren zoals de initiële investeringskosten, de gepercipieerde waarde van de producten en een vooropgezet wantrouwen tegenover deze machines kunnen veel bedrijven afschrikken die deze machines niet in het belang van hun bedrijf vinden.

Het belangrijkste punt is dat mensen een schat aan diensten en kennis kunnen bieden die robotwerkers gewoon niet kunnen bieden. Als je robots behandelt als een welkome en nuttige aanvulling in plaats van als een bedreiging voor je eigen positie, kun je je realiseren dat je functie kan worden uitgebreid met belangrijkere en interessantere taken, waardoor je eigen waarde binnen je team toeneemt.


Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.