Rotatiebewegingen in werktuigmachines - Blog | igus® Nederland

Rotatiebewegingen in werktuigmachines

Mark van de Waal | 25 april 2022

Draaibanken, spindels en werktuigmachines hebben bijna altijd te maken met een of andere vorm van rotatie. De geleiding van elektrische kabels en hydraulische en pneumatische slangen is meestal een moeilijke uitdaging.

Hoewel voor elke machine een individuele oplossing nodig is, gaat het meestal om een variatie van de volgende zes mogelijkheden:

  1. Het opwikkelen van een kabelrups
  2. Het opwikkelen van een kabelrups met rugwaartse buigradius (RBR)
  3. RBR-systeem voor roterende energietoevoer
  4. twisterband HD
  5. 3D kabelrups: triflex® R
  6. Tordeerbare kabels
kabelrups op draaitafel van igus

1. Het opwikkelen van een kabelrups

Dit is de eenvoudigste variant. Een normale kabelrups wordt om de rotatie-as gewikkeld. Als er voldoende ruimte is, is een rotatie van bijna 360° mogelijk. Dit wordt onder andere gebruikt in draaibare tafels.

opgewikkelde kabelrups van igus

2. Het opwikkelen van een kabelrups met rugwaartse buigradius (RBR)

Het werkingsprincipe op de rotatie-as is identiek. De rugwaartse buigradius (RBR), maakt het echter mogelijk de kabelrups in een vrij gedeelte van de machine te geleiden. Deze variant is zeer populair, vooral als er naast de rotatie ook een beweging in de ruimte moet plaatsvinden. Wordt vaak aangetroffen op de energietoevoer van slijpspindels.

RBR kabelrupssysteem van igus

3. RBR-energietoevoersysteem met rugwaartse buigradius

Dit systeem neemt veel ruimte in beslag, maar werkt uitermate betrouwbaar in zeer dynamische toepassingen. De kabelrups wordt tijdens de hele rotatiebeweging betrouwbaar geleid. Bovendien kan in één positie een rotatiehoek tot 540° mogelijk worden gemaakt. Dit systeem wordt bijvoorbeeld gebruikt in automatische draaibanken met meerdere assen. (klik hier)

twisterband roterende kabelrups van igus

4. twisterband HD

Het twisterbandsysteem heeft zich over een lange periode bewezen. Met de nieuwste HD-versie biedt het echter ook voldoende ruimte voor de betrouwbare geleiding van servokabels. Dankzij een diameter van slechts 500 mm worden rotatiehoeken tot 900° bereikt. (klik hier)

3D kabelrups van igus

5. triflex® R 3D kabelrups

Deze kabelrups heeft zichzelf bewezen als een hoogwaardige oplossing voor robots. De triflex® R biedt nieuwe mogelijkheden, vooral in het geval van complexe bewegingen waarbij rotatie een rol speelt. Zij kan in de ruimte bewegen met een gedefinieerde radius en is van nature tordeerbaar. Deze variant is vooral nuttig wanneer een slijpspindel van bovenaf van stroom wordt voorzien. (klik hier)

tordeerbare kabel van igus

6. Tordeerbare kabels

Als er geen ruimte is of als de rotatie plaatsvindt aan het einde van een doorvoer, kan het vrij leggen van kabels ook een optie zijn. Slangen kunnen door eenvoudige roterende koppelingen worden gevoerd. CFROBOT-kabels kunnen veilig ±180° per meter worden getordeerd of, in het geval van de nieuwe CFROBOT Plus, zelfs ±360° per meter. Deze variant is bijvoorbeeld interessant voor grote portaal-machines. (klik hier)

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

bewerkingsmachines CNC torsie wertuigmachines

Newsletter:

Kies nu een onderwerp