Rotaties, rotaties en nog meer rotaties! - Blog | igus® Nederland

Rotaties, rotaties en nog meer rotaties!

Mark van de Waal | 20 mei 2022

Maar tot hoever kunnen we voor u gaan?


In het blog van vandaag willen we ons wijden aan het onderwerp roterende energievoorziening. Typische toepassingen zijn handling machines, robots & verpakkingsmachines.

Het grote verschil bij het bepalen van de kabelrupslengte voor roterende bewegingen ten opzichte van lineaire bewegingen zit hem in de slag. Lineaire bewegingen hebben gewoonlijk een slag van X mm of X m. Voor roterende bewegingen daarentegen nemen we de binnen- en buitendiameter van het roterende oppervlak van de toepassing en de rotatiehoek om de lengte te bepalen.

Wij bieden onze klanten al een ruim productassortiment voor roterende bewegingen. Wij verdelen het portfolio op basis van de maximaal mogelijke rotatiehoek.

Kleine rotaties tot 180°


Voor roterende bewegingen tot 180° is niet altijd direct een volledig roterend kabelrups-systeem vereist. Dergelijke bewegingen kunnen ook met een eenvoudige opwikkelbeweging worden uitgevoerd.
Animatie van een opwindbeweging

Rotaties tot 360°


Voor bewegingen tot 360° hebben wij onze beproefde PRM-systemen, de zogenaamde RBR kabelrupsen met een (R)ugwaartse (B)uig (R)adius en een stationaire geleidegoot maar ook onze twisterchains.

Van links naar rechts: PRM, RBR met stationaire geleidegoot, twisterband

Rotaties tot 540°

Rotaties tot 540° kunnen worden uitgevoerd met geleidegoten met daarin een kabelrups met een Rugwaartse Buig Radius, die ontworpen zijn om met de machine mee te bewegen. Een dergelijke rotatie kan ook worden uitgevoerd met ons e-spool multi-energie-haspel of een enkel laags MRM-systeem.Van links naar rechts: Rugwaartse Buig Radius incl. meelopende geleiding, e-spool, enkel laags multi-rotatie module

Rotaties tot 900°

Voor rotaties tot 900° kunnen meerlaagse Modulaire Multi Rotatie Modules van igus worden ingezet.


Meerlaagse Multi Rotatie Module

Rotaties tot 7200°


Met onze twisterband en twisterband HD systemen kunnen aanzienlijk grotere rotaties tot maar liefst 7.200° worden gemaakt.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.