Servomotor vs. stappenmotor: wat kies ik? - Blog | igus® Nederland

Servomotor vs. stappenmotor: wat kies ik?

Andrej Roskic | 8 januari 2024

Servomotor vs. stappenmotor. Als het gaat om nauwkeurige bewegingsbesturing in technische toepassingen, komen twee populaire keuzes naar voren: servomotoren en stappenmotoren. Beide dienen specifieke doelen en bieden unieke voordelen, maar het selecteren van de juiste motor voor uw project is cruciaal om optimale prestaties en efficiëntie te garanderen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen servomotoren en stappenmotoren, hun respectieve voordelen en beperkingen en bieden we inzichten om u te helpen een weloverwogen beslissing te nemen voor uw technische inspanningen.

Servomotoren leren begrijpen

Servomotoren zijn gesloten-lus besturingssystemen die zijn ontworpen voor zeer nauwkeurige bewegingsbesturing. Ze bestaan uit een motor gekoppeld aan een feedbacksensor (meestal een encoder) die continu informatie over positie, snelheid en versnelling doorgeeft aan een controller, waardoor een nauwkeurige beweging en realtime aanpassingen mogelijk zijn.

servomotor

Voordelen

 • Hoge nauwkeurigheid: Servomotoren bieden een uitzonderlijke nauwkeurigheid en herhaalbaarheid, waardoor ze geschikt zijn voor taken die een precieze positionering vereisen, zoals robotica, CNC-machines en geautomatiseerde productie.
 • Snelheids- en koppelregeling: Dankzij het gesloten lussysteem kunnen servomotoren een constante snelheid behouden en verschillende koppelniveaus leveren, zelfs onder veranderende belastingsomstandigheden.
 • Minder warmteontwikkeling: Servomotoren zijn efficiënter dan stappenmotoren, waardoor er minder warmte vrijkomt tijdens het gebruik.

Beperkingen

 • Kosten: Servomotoren zijn over het algemeen duurder dan stappenmotoren, vooral door de extra kosten van terugkoppelingsapparaten en complexe regelsystemen.
 • Complexe besturing: Het configureren en afstellen van de regelparameters voor servomotoren kan een uitdaging zijn en vereist gespecialiseerde kennis.

Stappenmotoren leren begrijpen

Stappenmotor

Stappenmotoren (soms spindelmotor genoemd) zijn open-loop systemen die in discrete stappen bewegen, waarbij elke stap overeenkomt met een vaste hoekverplaatsing. Ze hebben geen terugkoppeling nodig zoals encoders omdat de besturing precieze pulsen naar de motor stuurt die de positie dicteren.

Voordelen

 • Kosteneffectiviteit: Stappenmotoren zijn betaalbaarder dan servomotoren, waardoor ze een populaire keuze zijn voor budgetbewuste projecten.
 • Eenvoudige besturing: De open-lus aard van stappenmotoren vereenvoudigt hun besturing en ze zijn relatief eenvoudig te implementeren zonder complexe besturingsalgoritmes.
 • Houdkoppel: Stappenmotoren kunnen een positie vasthouden zonder continu vermogen nodig te hebben, wat gunstig is in statische toepassingen.

Beperkingen

 • Beperkte prestaties op hoge snelheid: Stappenmotoren hebben last van een fenomeen dat “resonantie” wordt genoemd bij hogere snelheden, waardoor ze minder effectief zijn in hogesnelheidstoepassingen.
 • Minder nauwkeurig: Stappenmotoren kunnen positioneringsfouten vertonen door gemiste stappen, vooral bij dynamische belasting.

De juiste motor voor uw toepassing kiezen

Beperkte prestaties op hoge snelheid: Stappenmotoren hebben last van een fenomeen dat “resonantie” wordt genoemd bij hogere snelheden, waardoor ze minder effectief zijn in hogesnelheidstoepassingen.

Minder nauwkeurig: Stappenmotoren kunnen positioneringsfouten vertonen door gemiste stappen, vooral bij dynamische belasting.

Servomotor versus Stappenmotor

Overwegingen

 • Precisievereisten: Als je toepassing een hoge precisie en nauwkeurigheid vereist, vooral in dynamische omgevingen, is een servomotor misschien de betere keuze.
 • Budgetbeperkingen: Voor kostengevoelige projecten met gemiddelde nauwkeurigheidseisen kan een stappenmotor een geschikte optie zijn.
 • Complexiteit van besturing: Evalueer de expertise van je team en de complexiteit van het vereiste besturingssysteem. Als je geen ervaring hebt met geavanceerde besturingsalgoritmen, is een stappenmotor misschien beter te hanteren.

Conclusie

Samengevat hangt de beslissing tussen servomotor vs. stappenmotor sterk af van de specifieke vereisten van je technische toepassing. Servomotoren bieden ongeëvenaarde precisie, snelheid en koppelregeling, maar zijn duurder en vereisen meer geavanceerde regelsystemen. Aan de andere kant zijn stappenmotoren budgetvriendelijk en eenvoudig te besturen, maar ze leveren mogelijk niet hetzelfde niveau van nauwkeurigheid en prestaties bij hoge snelheden. Door uw projectbehoeften zorgvuldig te evalueren en de voordelen en beperkingen van elk motortype in overweging te nemen, kunt u een weloverwogen keuze maken om optimale resultaten te bereiken in uw technische inspanningen.


Voor vragen over het kiezen van een motor voor uw toepassing, neem contact op met onze expert. Hij kan u meer vertellen over de motoren en besturingen die igus® aanbiedt en wanneer en onder welke omstandigheden u ze kunt gebruiken.

En voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze Whitepapers bekijken op:

Whitepapers Kabelrupsen en Whitepapers Lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

Aandrijftechniek stappenmotor

Newsletter:

Kies nu een onderwerp