Sferische lagers: Waarom zou je kunststof kiezen in plaats van metaal? - Blog | igus® Nederland

Sferische lagers: Waarom zou je kunststof kiezen in plaats van metaal?

Andrej Roskic | 31 januari 2024

Iedereen die wel eens met metalen sferische lagers heeft gewerkt, is zich waarschijnlijk terdege bewust van de frequente – en eerlijk gezegd vervelende – smeerwerkzaamheden die voor dergelijke componenten vereist zijn. Zonder de juiste smering zullen deze lagers vrijwel zeker voortijdig slijten en defect raken, wat leidt tot kostbare stilstand en productieverlies.

Dit lijkt misschien een onvermijdelijke realiteit, maar er is een eenvoudige oplossing om dit probleem volledig te vermijden: hoogwaardige kunststof sferische lagers. Ze maken niet alleen regelmatige smering overbodig, maar zijn ook een goedkoop, lichtgewicht alternatief voor metaal dat ook 8 keer langer meegaat dan metaal. Lees verder voor meer informatie.

De concurrentie overtreffen met deze sferische lagers

Het is een veel voorkomende misvatting dat metaal altijd of bijna altijd beter presteert dan kunststof, ongeacht het onderdeel of de toepassingsomstandigheden. Het wordt gezien als een robuuster en mechanisch betrouwbaarder materiaal met een superieure levensduur. Maar in veel gevallen bieden tribologisch geoptimaliseerde kunststoffen superieure prestaties over een langere levensduur dan metalen alternatieven.

Tribo-kunststoffen maken gebruik van ingebouwde vaste smeermiddelen om een constante, toereikende smering over het hele oppervlak van het onderdeel te garanderen, waardoor nasmering niet meer nodig is en voortijdige uitval door onjuiste of ontoereikende smering wordt voorkomen.


In het geval van kunststof sferische lagers kan deze ingebouwde smering leiden tot een levensduur die tot 8 keer langer is dan die van metalen sferische lagers. Deze langere levensduur betekent dat er minder lagers vervangen hoeven te worden en dat de bedrijfskosten dalen.

inleglagers voorbeeld


Een ander voordeel van het gebruik van vaste smeermiddelen is de weerstand tegen vuil en stof. Omdat er geen vetten of andere externe smeermiddelen zijn waar vuil zich aan kan hechten, kunnen drooglopende kunststof inleglagers met succes werken in vuile omgevingen zonder nadelige gevolgen voor de slijtage of de levensduur.


Meer informatie: Vervang metalen lagers door kunststof

Overschakelen van metaal naar kunststof sferische lagers

Als je al metalen sferische lagers gebruikt in je toepassing, maak je je misschien zorgen bij het vooruitzicht om elk lager in je machine te moeten vervangen. Met sferische lagers zoals die van igus kun je echter 1:1 vervangen, waardoor het proces snel en eenvoudig verloopt. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe eenvoudig het proces is.

Probeer voordat je koopt

Als je er nog steeds niet van overtuigd bent dat kunststof sferische lagers de juiste oplossing zijn voor jouw toepassing, of als je ze gewoon in actie wilt zien voordat je ingrijpende veranderingen aanbrengt, dan heb je geluk. igus biedt probeerverpakkingen voor sferische lagers aan zodat je ze zelf kunt uitproberen voordat je ze koopt.

Weet je niet zeker waar je moet beginnen?

Als u besloten hebt om over te schakelen op kunststoflagers, maar niet goed weet waar u moet beginnen of welk materiaal u moet kiezen, dan staat de specialist van igus klaar om u te helpen bij het vinden van het perfecte product voor uw toepassing. Anders bellen? Dat kan ook!


Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers Lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

igubal kunststof sferische lagers

Newsletter:

Kies nu een onderwerp