Ship-to-shore: kabelrupsen vs. festoonsystemen - Blog | igus® Nederland

Ship-to-shore: kabelrupsen vs. festoonsystemen

Mark van de Waal | 7 september 2020

Haven van Rotterdam

Havens kunnen om te beginnen havens chaotisch zijn, maar er is wel altijd sprake van een georganiseerde chaos! Er werken meerdere mensen en machines samen om de snelheid van de haven te verhogen en de processen efficiënter te laten verlopen. Kranen worden steeds groter, sneller en geavanceerder en hebben betrouwbare techniek nodig om concurrerend te zijn maar ook om zodoende de chaos onder controle te kunnen houden.

Onderstaand leest u hoe kabelrupsen kunnen helpen de chaos onder controle te houden:

Onze kabelrupsen en flexibele kabels worden gebruikt in meer dan 10.000 haveninstallaties over de hele wereld en hebben hun waarde bewezen in echte, ruwe omstandigheden. De toepassingsgebieden zijn onder meer ship-to-shore (STS) kranen, bulk-handling kranen, rubber-tyred-gantry (RTG) kranen, rail-mounted-gantry (RMG) kranen, Goliath-kranen, spreaders, reachstackers, enzovoorts.

Kernpunten van kabelrupsen en hoe ze zich verhouden tot festoensystemen

Het belangrijkste gegeven dat kabelrups-systemen zo populair maakt in de kraanindustrie, is de lage onderhoudsbehoefte. Het is hierdoor een serieus alternatief voor festoensystemen en kabelhaspels op havenkranen, waardoor de betrouwbaarheid toeneemt en ongeplande stilstand tot een minimum wordt beperkt. Als het systeem eenmaal is geïnstalleerd, heeft de klant er het volste vertrouwen in dat het systeem tegen alle weersomstandigheden bestand is. Hetgeen de klant volledige gemoedsrust geeft, dit is zijn gewicht in goud waard.

kabelrupsen vs festoensystemen

De kabelrups-systemen beschermen de kabels, zijn stabiel, gestructureerd en bieden volledige betrouwbaarheid (igus kan begeleiding en ondersteuning bieden wanneer er een unieke ontwerpuitdaging is). Als u er nog van overtuigd moet worden dat kabelrupsen de oplossing zijn, dan volgen hier enkele interessante feiten…

Kabelrups in het havengebied

Kortere kabellengtes

De kabelrups biedt een ruimtebesparend ontwerp. Het gebruikt circa 50 procent minder kabel dan een festoensysteem.

Alle media binnen één systeem

Met kabelrupsen kunt u alle media binnen hetzelfde systeem geleiden, zoals stroom, data, stuurstroom, glasvezel en zelfs vloeistoffen of gassen, en indien nodig kunt u media eenvoudig toevoegen zonder dat hiervoor extra onderdelen nodig zijn.  

Veiligheid

Onze kabels zijn niet alleen veilig beschermd in onze kabelrupsen, maar worden ook in geleidegoten geïnstalleerd,  hierdoor krijgt het systeem extra bescherming en structuur. Festoenkabels worden niet gecontroleerd of gestructureerd en kunnen verstrikt raken in de diverse elementen. Op de hooggelegen kranen kunnen er grote temperatuurschommelingen, sterke vibraties of bewegingen van de gehele staalconstructie ontstaan. Als de kabels beschadigd raken, hetgeen regelmatig voorkomt op een festoensysteem, kan dit leiden tot kostbare stilstand en noodzakelijke vervangings- of reparatiewerkzaamheden.  

Containerterminal met kabelrupsen

Oplossingen op maat

igus® kan een compleet systeem leveren inclusief chainflex® kabels, connectoren en geleidegoot en systeemgarantie, waardoor u alles bij één leverancier kan betrekken en dus ook maar één factuur zult ontvangen. Dit is snel en efficiënt. Daarnaast is het systeem is eenvoudig te installeren; het op maat gemaakte systeem neemt u veel werk uit handen.

Perfecte uitlijning

Om een nauwkeurig systeem te kunnen aanbieden, gebruiken we een geïntegreerd lineair systeem (zwemmende meenemer). Dit betekend, in Jip en Janneke taal, dat er een zwevend element in het systeem aanwezig is, waardoor eventuele afwijkingen eenvoudig opgevangen kunnen worden binnen de toleranties van de geleidegoot.

36 maanden garantie op kabel en kabelrupsen

Testen, testen en nog meer testen

In Keulen (D), faciliteert ons hoofdkantoor een testlaboratorium van maar liefst 3.800 m² met  in totaal 65 testmachines. Hier kunnen 250 tests gelijktijdig gedaan worden en worden er jaarlijks 10 miljard testcycli uitgevoerd. Door de hierdoor verkregen kennis en inzichten kunnen wij ook 36 maanden garantie bieden op zowel onze kabelrupsen als kabels. Dit bewijst dat we het volste vertrouwen hebben in de kwaliteit van onze producten.

Vonnis

Kranen zijn een cruciaal en integraal onderdeel bij het draaiende houden van wereldeconomieën. Ze worden echter massaal over het hoofd gezien, maar hoe zou men zonder hen de vracht van schepen aan wal krijgen? Het is dus van essentieel belang dat kranen in goede staat blijven en kabelrups-systemen zijn hierbij de oplossing om de betrouwbaarheid van het veilig lossen van essentiële goederen te beschermen.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.