Snel aangesloten op het shuttle-magazijn - Blog | igus® Nederland

Snel aangesloten op het shuttle-magazijn

Mark van de Waal | 10 juli 2023

Module Connect-aansluitingen in het RSX1-systeem van Rocket Solution

Als nieuwkomer in de intralogistiek heeft Rocket Solution zijn bedrijfsnaam eer aangedaan en zijn shuttleopslagsysteem snel naar marktsucces geleid. Snelheid is ook het motto bij het aansluiten van de energiekettingen op de liften en vijzels. Hier worden voorgemonteerde kabelsystemen en Module Connect connectoren van igus gebruikt.

shuttle magazijn

Automatisch orderverzamelsysteem voor kleine onderdelen (AS/RS) met magazijnkraan of shuttlesysteem? Steeds meer gebruikers die een magazijn plannen voor containers zoals KLT’s kiezen voor de shuttle-oplossing, waarbij ultracompacte voertuigen zorgen voor de opslag en het ophalen van containers op afzonderlijke niveaus. Snelle liftsystemen (lifters) nemen het verticale transport over. Daar zijn (minstens) twee redenen voor. Een shuttle magazijn biedt een hogere beschikbaarheid. Als een miniload uitvalt, kunnen er in het hele gangpad geen goederen worden opgeslagen en opgehaald totdat deze is gerepareerd. Een defecte shuttle daarentegen sluit in eerste instantie slechts één niveau af, en slechts voor korte tijd, omdat het voertuig eenvoudig kan worden vervangen. De tweede reden: er zijn nieuwe shuttlesystemen die een verbeterde ruimtebesparing en een hogere procesbetrouwbaarheid bieden. Het RSX1-systeem, ontwikkeld door het startende bedrijf Rocket Solution, belooft minstens 50 procent meer containeropslagcapaciteit in dezelfde ruimte. De reden hiervoor is onder andere een viervoudige diepe opslag met een intelligent telescopisch systeem. En omdat het lastopnametoestel de bakken niet in het rek duwt maar ze optilt, spelen hun toestand en ontwerp een ondergeschikte rol. De zijdelingse geleiding van de bakken of trays tijdens het opslaan en ophalen zorgt voor een stabiele geleiding.

Groei met raketsnelheid

Met dit speciale soort shuttle-technologie heeft Rocket Solution inderdaad groei met raketsnelheid bereikt. In 2018 ontstonden de eerste ideeën voor het RSX1-systeem. In 2019 werd het bedrijf opgericht. In 2021 vond de markttoetreding plaats. Vandaag de dag heeft Rocket Solution al 60 mensen in dienst op drie locaties en heeft het grote projecten binnengehaald. Marius Benson, verantwoordelijk voor sales en business development: “Zeven systemen zijn momenteel in de implementatiefase of worden in sommige gevallen al operationeel gebruikt. In totaal betekent dit meer dan 300 verkochte shuttles en meer dan 250.000 verkochte parkeerplaatsen.”

connectormodule shuttle magazijn

Liftsystemen: zeer dynamisch en snel verbonden

Onderdeel van het bedrijfsmodel is dat Rocket Solution een complete oplossing als opslagsysteem levert: Stellingsysteem, shuttles, lifters en software. En dat de afzonderlijke componenten zo zijn ontworpen dat ze flexibel, duurzaam, modulair en eenvoudig te repareren zijn. Dit geldt ook voor de energievoorziening van de hefwagens, die een hoogte van 30 meter kunnen bereiken, afhankelijk van de afmetingen van het magazijn. Tot vier hefwagens per zijde van het gangpad brengen de bakken of containers met hoge dynamiek naar de betreffende vloer met snelheden tot 5 m/s en een versnelling tot 7 m/s2. Rocket Solution vertrouwt ook op een modulair concept om de liften van stroom en signalen te voorzien. Om precies te zijn: op het Module Connect System van igus. Dit zijn modulaire insteekmodules waarmee de energieketens en de kabels daarin eenvoudig kunnen worden aangesloten en indien nodig weer losgekoppeld. Dit is mogelijk omdat de afzonderlijke contactdragers zijn bevestigd in een flexibele insteekmodule. Deze oplossing is nog flexibeler omdat meerdere Connect behuizingsmodules kunnen worden gecombineerd tot een compact insteeksysteem met behulp van montageclips.

modulaire connector shuttle magazijn

Module Connect: verdere ontwikkeling van het readychain-concept

Met dit systeem heeft igus het readychain-concept van voorgemonteerde ready-to-connect energieketens verder ontwikkeld. Met Module Connect is het niet langer nodig om de individuele connectoren van de kabels aan te sluiten in een tijdrovend proces met het risico van een extra potentiële bron van fouten. In plaats daarvan is er slechts één module per aansluitzijde, waarin inserts uit het “Han Modular” assortiment van Harting worden geïnstalleerd die even robuust als compact en licht zijn. Vanuit het oogpunt van Tobias Weber, ontwikkelaar van besturingstechnologie bij Rocket Solution, biedt Module Connect twee doorslaggevende voordelen: “We monteren het complete pendelmagazijn altijd in onze fabriek, testen het en stellen het hier in bedrijf. Daarna demonteren we het en zetten het op locatie weer in elkaar. Wat betreft de energietoevoer naar de heffers, Module Connect maakt dit zeer snel, eenvoudig en veilig van polariteitsomkering.

kabelrups shuttle magazijn

Standaardproces voor selectie en bestelling

Terwijl de toewijzing van de energieketen altijd hetzelfde is, varieert de lengte afhankelijk van het project. Weber: “We hebben de kettingen en ook het proces gestandaardiseerd en sturen gewoon een Excel-lijst met de benodigde gegevens naar igus voor de bestelling.” De ontwerpers hebben deze procedure en ook de toewijzing van de kettingen en de selectie van de hoogwaardige chainflex-kabels gecoördineerd met igus verkoopadviseur Stefan Faust. Dit geldt niet alleen voor de Module Connect systemen op de lifters, maar ook voor het Module Connect kabelpakket van het rack naar de schakelkast.

Verschillende toepassingen voor Module Connect

En er is nog een derde toepassing voor Module Connect in het RSX1-shuttlemagazijn. Tobias Weber: “Als de doorvoer niet erg hoog is, kunnen de magazijnen worden uitgerust met zwervende shuttles die op verschillende verdiepingen opslaan en verzamelen.” Voor de liften voor deze shuttles gebruikt Rocket Solution Module Connect units met Snap-On Carriers. Dit zijn klemverbindingen voor het bevestigen van doorlopende kabels – een praktische detailoplossing. Daarnaast zijn er ook kleinere energiekettingen van igus geïnstalleerd in de liften of lastopnamemiddelen, afgekort LAM, om de containers naar buiten te duwen. Voor de mechanica van de shuttle werden op de lagerpunten glijlagers van het modulaire iglidur glijlagersysteem gebruikt.

Succes met een nieuw concept

Hoewel de intralogistieke markt dichtbevolkt is en er zeker andere aanbieders van shuttle magazijnen zijn, heeft Rocket Solution al een stevige plaats veroverd in dit vakgebied. Een voorbeeld: voor een bedrijf in de e-commerce sector werd een magazijn met twee gangen gebouwd, dat ongeveer 34.000 opslagplaatsen biedt op een oppervlakte van 63 x 9 x 11 meter. Er zijn 24 shuttles (en evenzoveel Module Connect modules) per gang. Het magazijn werd ontworpen voor de online shop van het bedrijf. Marius Benson: “De markt voor e-fulfilment groeit nog steeds snel, wij bieden daar een oplossing voor. Maar we bouwen nu bijvoorbeeld ook een ultracompact onderdelenmagazijn voor de automotive sector.” Ongeacht de grootte van het magazijn en de branche waarin de gebruikers actief zijn: Module Connect systemen van igus zijn altijd betrokken bij de planning en bouw van een RXS1 shuttle magazijn.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

aansluitklaar montageklaar stekkerklaar

Newsletter:

Kies nu een onderwerp