Technische kunststoffen vs. hoogwaardige kunststoffen vs. kunststoffen voor beweging - Blog | igus® Nederland

Technische kunststoffen vs. hoogwaardige kunststoffen vs. kunststoffen voor beweging

Mark van de Waal | 4 september 2023

Technische kunststoffen

Technische kunststoffen zijn een subgroep van thermoplasten die qua eigenschappen en prijs (1) verschillen van standaard kunststoffen, hoogwaardige kunststoffen en functionele kunststoffen. Ze worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder lagers, rollen, wielen, afdichtingen en vormdelen (2)

Enkele voorbeelden van technische kunststoffen zijn polyvinylchloride (PVC), polyamide (PA), polyoxymethyleen (POM), polycarbonaat (PC) en polyetheretherketon (PEEK), (3) (2) (4). Deze materialen hebben speciale elektrische, thermische en mechanische eigenschappen die ze geschikt maken voor specifieke toepassingen (5). Technische kunststoffen worden meestal geproduceerd door spuitgieten, extrusie of andere speciale fabricageprocessen (6).

Bronnen:
1) https://de.wikipedia.org/wiki/Technische_Kunststoffe
2) https://tecoplast.de/technische-kunststoffe
3) https://www.fritsche.eu.com/produkte/kunststoff/technische-kunststoffe
4) https://kdfeddersen.com/de/kompetenzen/technische-kunststoffe/polymere
5) https://www.buckundsohn.de/fertigteile/bearbeitung-technischer-kunststoffe
6) https://www.ggbearings.com/de/warum-ggb/gleitlager-faq/was-ist-ep-bzw-was-sind-technische-kunststoffe

Hoogwaardige kunststoffen

Hoogwaardige kunststoffen, ook wel hightech kunststoffen of hoogwaardige polymeren genoemd, zijn een subgroep kunststoffen die aan hogere eisen voldoen dan standaard kunststoffen of technische kunststoffen. Ze zijn duurder en worden in kleinere hoeveelheden gebruikt. Hoogwaardige kunststoffen verschillen vooral van standaard kunststoffen en technische kunststoffen door hun temperatuurstabiliteit, chemische weerstand en mechanische eigenschappen. Ze worden gebruikt wanneer standaard kunststoffen of technische kunststoffen niet aan de eisen kunnen voldoen. Hoogwaardige kunststoffen zijn een alternatief voor metaal of keramiek en bieden een aantal voordelen. In veel gevallen kunnen ze metalen of keramiek vervangen. Enkele voorbeelden van hoogwaardige kunststoffen zijn vloeibare kristalpolymeren (LCP), polyethersulfon (PES) en polyfenyleensulfide (PPS). In de categorie hoogwaardige kunststoffen worden één of meer eigenschappen aanzienlijk geoptimaliseerd, afhankelijk van de toepassing (7) (8) (9) (10)


Bronnen:
7) https://www.tw-plastics.de/en/products/high-performance-plastics
8) https://www.terplastics.com/en/produkte/technische-kunststoffe/hochleistungskunststoffe.php
9) https://en.wikipedia.org/wiki/High-performance_plastics
10) https://tecoplast.eu/hochleistungs-kunststoffe

Kunststof igubal inzetlager (kussenblok) van igus, vervaardig van zogenaamde motion plastics (Bron: igus B.V.)

Kunststoffen voor beweging

Kunststoffen speciaal ontwikkeld voor beweging, motion plastics (zoals ze bij igus genoemd worden) noemen) of tribo-polymeren zijn een soort hoogwaardige kunststoffen die geoptimaliseerd zijn voor wrijving en slijtage. Ze worden gebruikt waar standaard kunststoffen of engineering plastics niet aan de eisen voldoen. Motion plastics zijn ontworpen om kosten te verlagen en duurzaamheid te verhogen. Ze hebben een enorm potentieel in de industrie en bieden een groot aantal voordelen. De technologie bestaat uit tribo-polymeren, hoogwaardige kunststoffen die geoptimaliseerd zijn voor wrijving en slijtage. Deze materialen worden gebruikt in bewegende toepassingen zoals glijlagers, lineaire geleidingen en automatisering in de verticale landbouw. Motion plastics zijn smeringsvrij, vaak FDA-conform en bestand tegen vuil, stof en aarde. Ze zijn ook corrosievrij en onderhoudsarm. igus is fabrikant van motion plastics en ontwikkelt en test tribologisch geoptimaliseerde hoogwaardige kunststoffen voor bewegende toepassingen, (11) (12) (13) (14) (15)


Bronnen:
11) https://www.igus.de/info/produkte
12) https://jisigus.com/brochures/EU_industry-solutions_web.pdf
13) https://insights.globalspec.com/article/19186/ecological-plain-bearings-made-from-regranulated-tribo-plastics
14) https://www.igus.eu/info/linear-guides-dry-tech-tribopolymer
15) https://www.foodmanufacturing.com/products/food/product/21114597/igus-how-motion-plastics-make-vertical-agriculture-sustainable

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

motion plastics

Newsletter:

Kies nu een onderwerp