Tips voor een lagere Total Cost of Ownership én betere milieuprestaties - Blog | igus® Nederland

Tips voor een lagere Total Cost of Ownership én betere milieuprestaties

Mark van de Waal | 16 februari 2023

We kennen allemaal de beruchte verborgen kostenposten wel, nietwaar? Een voorbeeld: Een tweedehandsauto met slechts 80.000 km op de teller staat te koop op marktplaats voor slechts 3.000 euro. Op het eerste gezicht een koopje. Maar na een paar maanden ben je gedesillusioneerd, de deal was te mooi om waar te zijn. Constante bezoeken aan de garage. De auto slurpt olie zonder einde. En verbruikt veel meer benzine dan verwacht. Een probleem dat veel #engineers en #machineoperators ook kennen. Zij worden regelmatig geconfronteerd met de uitdaging om de werkelijke kosten van machines en systemen te bepalen. En ieder aangekocht component verandert op zijn beurt deze kosten.

De aanschafprijs alleen is niet voldoende voor een TCO-analyse. Dat is slechts het topje van de ijsberg. Daaronder ligt het lichaam, de Total Cost of Ownership (#TCO). Zij omvatten ook de kosten voor exploitatie, onderhoud en verwijdering. Fasen in de levenscyclus waar steeds meer mensen ook transparantie eisen. Want de TCO beïnvloedt niet alleen de portemonnee, maar ook de milieubalans.

Daarom zijn veel engineers en fabrieksexploitanten des te meer gebrand op informatie over de kostensoorten voor elk onderdeel dat zij inkopen, hoe klein ook. Een moeizame taak die igus vereenvoudigt met behulp van online tools. Een voorbeeld: Een ontwerper wil een glijlager kopen voor een verpakkingsmachine. Hij voert de parameters van zijn toepassing in de tool in – zoals de gemiddelde oppervlaktedruk en de omgevingstemperatuur. Een muisklik later voorspelt de digitale assistent hoe lang het lager zal meegaan. De ideale informatiebasis voor het vergelijken van componenten in termen van TCO en milieubalans.

Overigens helpen de intelligente hulpmiddelen ook om ontwerpfouten te voorkomen. De tools analyseren online 3D-modellen van onderdelen en geven tips voor verbetering. Dit is een belangrijk hulpmiddel wanneer we de zogenaamde #regel van tien voor faalkosten in aanmerking nemen. Die zegt dat de kosten van een onopgemerkte fout met een factor tien zullen toenemen van de ene fase van waarde creatie naar de volgende.

Maar het gaat niet alleen om een lange levensduur. Om de TCO laag te houden, heeft igus een paar trucs bedacht voor zijn producten. Onze hoogwaardige kunststoffen bevatten bijvoorbeeld geïntegreerde vaste smeermiddelen. Ze maken hiermee een wrijvingsarme droogloop mogelijk – zonder één druppel smeerolie. Dit is niet alleen belangrijk voor de milieubalans. Volgens het Gesellschaft für Tribologie (GfT) zou een efficiënte smering in Duitsland alleen al jaarlijks 22 miljoen ton CO2 kunnen besparen. De afwezigheid van smeermiddelen is ook belangrijk voor de bedrijfskosten. Het is duidelijk: waar geen smeermiddelen zijn, is geen onderhoud nodig. De gebruikers besparen dus op personeelskosten, maar ook op materiaalkosten.

En het gaat verder in termen van TCO-reductie. Het is nu zelfs mogelijk om glijlagers en kabelrupsen uit te rusten met zogenaamde #smart plastics. Deze intelligente kunststofproducten zijn voorzien van sensoren die onmiddellijk opmerken wanneer de slijtagegrens is bereikt of een mechanisch defect aanstaande is. Het voordeel voor de gebruiker: technici kunnen onmiddellijk ingrijpen en stilstand van machines en systemen voorkomen. Proactieve operaties die de TCO in veel gevallen drastisch zullen verlagen.

En de verwijdering van producten aan het einde van hun levensduur? Ook hier heeft igus iets bedacht om gebruikers – van kabelrupsen bijvoorbeeld – te helpen om kosten te besparen en tegelijkertijd hun milieubalans te verbeteren: het online chainge platform. Het maakt #barrièrevrij recyclen mogelijk. Gebruikers van oude kunststof onderdelen kunnen een recyclageverzoek indienen, vervolgens de goederen retourneren aan igus en hiervoor waardebonnen ontvangen waarmee ze nieuwe igus producten kunnen bestellen.

Laten we duidelijk zijn: levensduur, onderhoudsintensiteit, recycleerbaarheid en Industrie 4.0-compatibiliteit zijn belangrijke factoren die de TCO en milieubalans bepalen. Maar zeker niet de enige. Relatief nieuw: #levertijden en materiaalbeschikbaarheid. Betrouwbare toeleveringsketen waren vroeger vanzelfsprekend, maar sinds de coronapandemie zijn ze een risico en vaak een kostenfactor geworden. Van begin 2021 tot medio 2022 heeft de Duitse industrie bijvoorbeeld voor 64 miljard euro aan goederen niet kunnen produceren door knelpunten in de bevoorrading, zo blijkt uit een studie van het Macro-economic Policy Institute (IMK). “Onze cijfers ondersteunen de noodzaak om in de toekomst meer gewicht toe te kennen aan de veerkracht van toeleveringsketens ten koste van kostenefficiëntie”, schrijven de onderzoekers in hun studie. Om materiaalknelpunten te voorkomen heeft igus in het crisisjaar 2020 in meer dan 30 dochterondernemingen de wereldwijde voorraden direct met 100 miljoen euro verhoogd – een verdubbeling ten opzichte van 2019.

En welke ervaringen heeft u met TCO-berekeningen? Wat wenst u voor de toekomst? Wij kijken met interesse uit naar uw opmerkingen!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.




Trefwoorden voor artikel:

milieubalans toc total cost of ownership

Newsletter:

Kies nu een onderwerp