Lagersystemen: Traditionele lineaire kogelomlooplagers vs. drylin T geleiding - Blog | igus® Nederland

Lagersystemen: Traditionele lineaire kogelomlooplagers vs. drylin T geleiding

Andrej Roskic | 30 november 2023

Wat is belangrijk voor machines? Stil lopen, schoon werken en licht zijn? Hier komt het traditionele debat tussen lineaire kogelomlooplagers en drylin T om de hoek kijken. Als we ervoor zorgen dat deze belangrijke elementen worden begrepen en geïmplementeerd, is dat uitermate gunstig voor zowel de omgeving van de machines als voor de machines zelf. Er zijn voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van verschillende lagersystemen in productiemachines. In deze blog worden enkele voordelen van het gebruik van drylin® lineaire geleidingen versus traditionele lineaire kogelomloopsystemen belicht. Ga voor meer over ons drylin® assortiment naar ”modulaire profielrails voor maximale flexibiliteit (igus.nl)
Laten we eens kijken naar enkele van deze voordelen:

Stille werking

In lagersystemen wordt stilte vaak gewaardeerd en soms zelfs vereist, hoewel dit niet voor iedereen of elke situatie geldt. Dit geldt ook voor het gebruik van lineaire geleidingen. Door specifieke keuzes te maken binnen uw machine, kunnen geluidsemissies worden verminderd. Dit wordt duidelijk wanneer we lineaire kogelomloopsystemen vergelijken met drylin T-geleidingssystemen.

Over het algemeen rollen kogelgeleidingen en metalen kogellagers over een metalen oppervlak, zoals een rail of as. Het is dan ook geen verrassing dat het contact van metaal op metaal lawaai veroorzaakt in lagersystemen. Dit lawaai kan toenemen naarmate er slijtage optreedt. Hoewel het invetten van elke kogelgeleider het lawaai kan dempen, kan het lawaai niet volledig worden onderdrukt. Dit fenomeen staat bekend als mechanische resonantie.

Er zijn bepaalde niveaus van emissie, geluid en druk op de werkplek die aanvaardbaar zijn, en er zijn industriële normen voor het bepalen van het geluidsvermogensniveau. Door over te stappen van metalen lineaire geleidingen op drylin® lineaire geleidingen, kunnen de geluidsniveaus laag worden gehouden.

De drylin® lineaire geleidingen zijn gemaakt van hightech, hoogwaardige kunststoffen. Ze glijden zonder interne bewegende delen en dus zonder geluid over een tegenloopvlak. Bovendien worden andere externe schokken en trillingen gedempt door de kunststof. Hoewel dit niet resulteert in identieke precisie, biedt het een soepele werking en betere prestaties in geschikte toepassingen.

Drylin Dryway lagersystemen

Smeringvrij

Zoals eerder vermeld, moeten metaal-op-metaal toepassingen gesmeerd worden met olie of vet. Als traditionele kogelomlooplagers niet worden gesmeerd, zullen lagersystemen falen. Zo eenvoudig is het. Vet/olie zorgt voor de werking van metalen lagers, maar dit kan problemen veroorzaken in toepassingen. Niet alleen komt er vet terecht op de operator en andere onderdelen van machines en producten, maar het is ook schadelijk voor het milieu. In industrieën zoals voeding en verpakking, cleanrooms of medische technologie worden vet en olie niet gezien als een onvermijdelijke noodzaak, maar als vervuiling. Vervuiling is in deze omgevingen gewoon geen optie en er worden extreme maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt.

Het gebruik van drylin® lineaire geleidingen maakt smering overbodig. Ze bieden een hygiënische, schone omgeving van hoogwaardige kunststoffen die met vaste smeermiddelen zijn geïmpregneerd. Deze worden tijdens de productie in de kunststof ingebed, zodat er geen extra externe smering nodig is.

Door gebruik te maken van de online rekentools of door met een ingenieur te spreken, kunnen we ervoor zorgen dat de gespecificeerde vereisten voor geschiktheid vooraf worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het gekozen drylin® product volledig compatibel is als alternatief, milieuvriendelijker lineair geleidingssysteem.

Lichtgewicht

Het is ook belangrijk om het gewicht van machines, apparatuur en automatisering te verminderen. Elke gram extra verhoogt de energiebehoefte, vertraagt de beweging en verhoogt de massatraagheid.
Klanten zijn dus op zoek naar alternatieven voor de traditionele lineaire kogelomloopsystemen en vragen zich af “hoe kan ik een ontwerp lichter maken?”. De eenvoudigste manier is de materiaalkeuze. Kunststoffen zijn vijf keer lichter en aluminium tweeënhalf keer lichter dan staal. Daarom zijn drylin®-systemen ideaal om gewicht te besparen.


Bij igus drylin® geleiders zorgt de combinatie van kunststof geleiders met lichtgewicht hard geanodiseerd aluminium voor een optimale gewichtsverdeling, waarbij de polymeer geleider geen sporen van slijtage achterlaat op het aluminium. Om technische redenen kunnen lineaire kogelomlooplager-geleiders niet continu op aluminium rails worden bewogen. Onder belasting zou puntcontact voor individuele kogels sporen achterlaten in het oppervlak en de kogelgeleider beschadigen.

Het grote debat tussen lineaire kogelomlooplagers en drylin T

Kogelomlooplagers zijn traditioneel. Ze mogen dan conventioneel zijn, maar op het vlak van kostenefficiëntie, duurzaamheid, zuiverheid, geluidloosheid en licht gewicht zijn de drylin® T lineaire systemen veruit de beste optie.

Met drylin® lineaire geleidingen, maak je de weg vrij voor een stillere, schonere en lichtere toekomst in machinetechnologie. Bij igus® geloven we in innovatie die werkt voor jou.


En voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze Whitepapers bekijken op:

Whitepapers Kabelrupsen en Whitepapers Lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

geleiding glijlagers smeermiddelvrij

Newsletter:

Kies nu een onderwerp