Trek- en duwkrachtbewaking voor kabelrupsen: Wat te doen wanneer de i.Sense EC.P wordt geactiveerd?
Mark van de Waal | 2 maart 2022
We hebben u in eerdere artikelen reeds laten zien waarvoor onze i.Sense EC.P momenteel al wordt gebruikt en in welke industriegebieden. Zo niet, dan kunt u hier op elk gewenst moment een korte samenvatting vinden. Vandaag kijken we naar de operationele toepassing van de intelligente smart plastics trek- en duwkrachtbewaking. Meer specifiek stellen we de vraag: Wat te doen als i.Sense EC.P een keer in werking is getreden? Welke maatregelen moeten er dan genomen worden om het systeem snel weer te activeren?
Meestal wordt dit type krachtmeting met i.Sense EC.P gebruikt voor glijdende lange rijwegen. De gebruikte sensoren meten de duw-/trekkrachten die op de kabelrups optreden. Tijdens de glijdende beweging van een conventionele kabelrups neemt de trekkracht aan het bewegende uiteinde toe of af, afhankelijk van zijn positie op de rijweg. Indien om een of andere reden (ijs, sneeuw, voorwerp, dier of eventueel zelfs een persoon in de geleidegoot) de trek- en duwkrachten van de kabelrups de vooraf ingestelde krachtlimieten overschrijden, wordt een waarschuwingsbericht gegeven en/of wordt het systeem direct gestopt.
Daarna moet de i.Sense EC.P zo snel mogelijk weer worden geactiveerd, want de conditiebewaking kan natuurlijk gedurende de gehele levensduur van de kabelrups worden gebruikt. Daartoe moeten de volgende maatregelen stap voor stap worden uitgevoerd:
- i.Sense EC.P is geactiveerd
- Controleer het kabelrups-systeem
- Elimineer de oorzaak
- Voer de offset aanpassing uit
- Voer een testrun uit
Daarna is de conditiebewaking weer volledig operationeel en beschermt het de toepassing tegen verdere problemen. Zoals op deze containerkraan van één van onze klanten