Waar worden robotkabels toegepast? - chainflex kabels in robot applicaties - Blog | igus® Nederland

Waar worden robotkabels toegepast? – chainflex kabels in robot applicaties

Mark van de Waal | 12 oktober 2020

Vandaag gaan we dieper in op het onderwerp robottoepassingen en bijbehorende robotkabel. Omdat igus niet alleen marktleider is op het gebied van kabels voor de kabelrups, maar met de CFROBOT-serie ook een breed assortiment kabels voor robotica toepassingen biedt.

Robotkabels bij igus

De snelle ontwikkeling in de robotindustrie heeft geresulteerd in hoge eisen aan de machines en de bijbehorende robotcomponenten. Dit zijn onder meer robotkabels, de zowel in kabelrupsen als robots worden gebruikt.  De robotkabels moeten voldoen aan de hoge eisen en bestand zijn tegen de snelle ontwikkeling. Dat doen onze chainflex robotkabels.

Voordat een robotkabel de naam chainflex mag dragen, wordt de duurzaamheid van de kabel meerdere keren in ons laboratorium getest. De kabel wordt tot het uiterste gedreven om de duurzaamheid en maximale belasting te bepalen.

De hindernis voor een echte CFROBOT is een garantieverklaring. De naam CFROBOT mag pas worden gedragen nadat de levensduur van een kabel in ons testlaboratorium is bewezen en de kabel 5 miljoen cycli succesvol heeft doorlopen met  ± 180° per meter. Robotkabels worden vaak gebruikt in productielijnen. Het uitvallen van zo’n kabel betekent vaak dat de hele productie stilstaat. Hoge kwaliteit is daarom onmisbaar.

Het igus kabel-portfolio voor robot toepassingen is groot. Het assortiment omvat stuurstroomkabels, datakabels, meetsysteemkabels, glasvezelkabels, motorkabels, enkeladers, buskabels en zelfs hybride-kabels. Elk jaar breiden we ons portfolio uit tegemoet te komen aan de constant groeiende markt.

Torsiekabels van igus

Vereisten voor kabels in robotapplicaties

Het verschil tussen robotkabels en kabels geïnstalleerd in een lineaire kabelrups zit hem in de structuur. Bij kabels voor lineaire bewegingen treedt de “mechanische stress” slechts in één richting op. Kabels in robottoepassingen moeten echter bestand zijn tegen de constante torsiebewegingen die tijdens het gebruik optreden. Deze verdraaiingen van de kabels zijn soms aanzienlijk en kunnen oplopen tot ± 360° per meter. Hierbij worden bijzondere eisen gesteld aan de gevlochten afscherming. Hiervoor is gekozen voor torsie-geoptimaliseerde schermconstructies die dankzij speciale PFTE-voeringen de nodige compenserende bewegingen kunnen uitvoeren. Zoals bij alle chainflex-kabels, kan de levensduur van de CFROBOT-kabels nauwkeurig worden bepaald. Onverwachte storingen behoren tot het verleden, want zelfs een eventuele vervanging van de kabel is perfect te plannen.

Energietoevoersysteem op robotEnergietoevoersysteem op een robot in de auto carrosseriebouw

Ordelijk geleidesysteem voor robotkabels

Vaak worden hier beschermslangen toegepast waarvan de duurzaamheid beperkt is. Om de kabels op de robot optimaal te geleiden en te beschermen, biedt igus de triflex-serie, de bij uitstek geschikte kabelrups voor robottoepassingen. Deze kabelrupsen zijn special ontwikkeld voor robots en bieden een hoge flexibiliteit met een duidelijke gedefinieerde buigradius en een hoge trekkracht absorptie. Vergeleken met beschermslangen biedt de gedefinieerde buigradius van triflex kabelrupsen een  aanzienlijk langere levensduur.

triflex RSP systeem op knikarmrobot

De losse onderdelen kunt u bij ons ook als dresspack verkrijgen. We noemen het geconfectioneerde igus-systeem: readychain®. En om het geheel af te ronden bieden wij u met de igus installatieservice een individueel “totaalpakket zonder zorgen” aan.

Kaberups-systeem voor robots

Conclusie

Het chainflex kabelassortiment biedt naast een grote verscheidenheid ook planningszekerheid bij de selectie van de juiste kabel. En zoals met alle chainflex-kabels, biedt igus u ook een gegarandeerde levensduur van 36 maanden op de robotkabels.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.