Waarom eigenlijk kabelgarantie? - Blog | igus® Nederland

Waarom eigenlijk kabelgarantie?

Mark van de Waal | 25 november 2021

Het dagelijkse leven kan ons voor de nodige verrassingen en gevaren stellen. Daarom dekken mensen zich van nature graag in. Dat kunnen ze doen met verzekeringen, maar garanties kunnen ons ook helpen om ons veilig te voelen. Als zich een onverwachte gebeurtenis voordoet, zal iemand mij helpen. Dat is wat veel mensen denken en hopen. Maar toch moeten we het onderwerp garanties eens van dichtbij bekijken. Welke verschillen zijn er en wat zit er precies achter de garantieverklaring?

Over het algemeen moet er een onderscheid worden gemaakt tussen de wettelijke garantie en een uitgebreide garantie, die verder gaat dan de wettelijke garantie. De wettelijke garantie is per land duidelijk omschreven en ondernemingen zijn verplicht deze aan de klant aan te bieden. Het gaat er hier om dat een product zonder gebreken is geproduceerd en naar behoren functioneert. Een vrijwillige garantie, zoals de chainflex-garantie, is anders. Een bedrijf als igus heeft goed nagedacht over zo’n garantiebelofte. De chainflex-garantie is immers geen belofte dat de chainflex-kabels bij levering vrij zijn van gebreken; het is een functionele garantie voor een bepaalde periode van beweging in een kabelrups.

Hoe is de chainflex kabelgarantie ontstaan?

igus heeft het tot haar missie gemaakt om producten van hoge kwaliteit te vervaardigen, die de klant tegelijkertijd ook helpen om kosten te besparen. Het doel is om deze kostenbesparing te bereiken, terwijl de techniek verbeterd wordt. Een dergelijke verbetering kan een verbeterde duurzaamheid zijn. Hiervoor is het noodzakelijk om de levensduur van een product te bepalen aan de hand van de toepassingsparameters. In ons testlaboratorium van 3.800 m² hebben wij in de loop der jaren de nodige ervaring opgedaan om een dergelijke voorspelling te kunnen doen. Het testen vormt dus de basis voor onze levensduurvoorspellingen. Waarom zou u niet profiteren van de jarenlange ervaring die wij hebben opgedaan?

igus kent zijn producten en hun verwachte levensduur. Dus waarom deze kennis niet gebruiken om klanten op een eenvoudige manier van dienst te zijn? Een duidelijke verklaring schept vertrouwen. Dus introduceerde igus in 2013 de chainflex garantie onder de naam “chainflex garantie club”. Na de introductie werd het garantieprogramma voortdurend verbeterd en in 2015 omgedoopt in “chainflex garantie”.

Wat dekt de garantie?

De chainflex garantie is een duidelijke verklaring aan de klant over de verwachte levensduur van een kabel in een kabelrups. Afhankelijk van de toepassingsparameters garandeert igus een levensduur in de kabelrups van maximaal 40 miljoen dubbele slagen (cycli) of 36 maanden, afhankelijk van hetgeen als eerste bereikt wordt. Voorwaarde is natuurlijk dat de in de catalogus vermelde installatie- en toepassingsparameters in acht worden genomen. Deze parameters kunnen voor elke kabelserie eenvoudig worden gecontroleerd aan de hand van een tabel.

Levensduurcalculator

Naast de chainflex garantie biedt igus een vrij toegankelijke levensduurcalculator als een online tool. De klant kan toepassingsparameters invoeren, en de verwachte levensduur wordt onmiddellijk weergegeven. Dit werkt zelfs als de buigradius kleiner is dan het minimum of als voor een bepaalde kabel een aanzienlijk grotere buigradius wordt gebruikt. De verwachte levensduur voor alternatieve kabels wordt getoond, zodat eenvoudig te zien is of een andere kabel geschikter is.

Wat zit er achter de chainflex garantie?

De chainflex garantie is niet zomaar een garantieverklaring. Het is een volledig proces voor het bepalen van de levensduur. Zo worden bijvoorbeeld verzamelde gegevens van vele kabeltesten gebruikt in de chainflex levensduurcalculator. De gegarandeerde levensduur is ook gebaseerd op deze talrijke kabeltesten die gedurende een periode van ruim 25 jaar zijn verzameld. Deze is gecontroleerd en bevestigd door UL Verified, een onafhankelijk extern bedrijf.

Het voordeel voor de klant

Het voordeel ligt voor de hand: de planbetrouwbaarheid, want het tijdstip waarop een kabel moet worden vervangen, kan duidelijk worden bepaald. Dit betekent dat plotselinge machinestilstand kan worden vermeden. In het onwaarschijnlijke geval dat een kabel voortijdig defect raakt, zorgt igus echter voor een vervanging. Dit veronderstelt dat de toepassingsparameters zijn nageleefd en dat elke verantwoordelijkheid van derden kan worden uitgesloten.

De levensduurcalculator geeft u zelfs de mogelijkheid om een gunstiger kabel alternatief te bepalen. Zoals u in de schermafbeelding van de levensduurcalculator hierboven kunt zien, worden onder het resultaat ook vergelijkingstypen vermeld, samen met hun prijs en levensduur.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.