Waarom glasvezelkabels? - Blog | igus® Nederland

Waarom glasvezelkabels?

Mark van de Waal | 21 september 2020

De meesten van ons kennen de term glasvezelkabel ook wel als fibre optic of FOC kabel. Dit onderwerp is onder ons zeer aanwezig omdat we het kennen uit de media. Bijna dagelijks zijn we er bijna letterlijk mee “verbonden”. Glasvezelkabels zorgen al jaren voor een snelle en betrouwbare internetverbinding, niet alleen thuis maar ook in de industrie.

Vaak hebben we het beeld van een kleine bouwplaats met een groot kabelhaspel in gedachten, waar de glasvezelkabel wordt aangelegd. Vooral bij lange kabellengtes bieden glasvezelkabels enorme voordelen ten opzichte van kabels met koperen geleiders. Onze klanten vragen vaak naar de situaties waarin we een glasvezelkabel aanbevelen. In de volgende paragrafen lees je het antwoord.

Glasvezelkabel op haspel

Wat is een glasvezelkabel?

Een glasvezelkabel – afgekort als FOC (Fibre Optic Cable) – bestaat uit vezels die licht kunnen overdragen. De “geleider” bestaat uit kwartsglas of kunststof die het lichtsignaal overdraagt. Hiervoor worden elektrische impulsen omgezet in een lichtpuls en door een lichtbron via de kabel doorgegeven. De lichtstraal wordt gereflecteerd en doorgelaten in de vezels. Hierdoor is het ook mogelijk om signalen over een lange afstand te verzenden. De glasvezelkabel verzendt de data met behulp van een lichtsignaal. Overdracht van elektrische energie is ook mogelijk, maar is meestal een uitzondering.

CFLG.G glasvezelkabel van igus

Voordelen ten opzichte van koper

Nu weten we wat een glasvezelkabel is, maar wat zijn de voordelen ten opzichte van koperen geleiders? Laten we de vier belangrijkste voordelen eens nader bekijken. Vooral bij lange overdrachtslengtes en datavolumes bewijzen glasvezelkabels duidelijk hun voordelen vergeleken met koperen geleiders.

Lage signaaldemping en hoge transmissiesnelheden

In tegenstelling tot een koperen geleider wordt de transmissie (overdracht) van een glasvezelkabel gerealiseerd met licht in plaats van met elektrische stroom. De optische transmissie resulteert in lagere dempingswaarden. Vergeleken met koperen geleiders zorgen deze voor minder signaalverlies over langere afstanden. Hogere frequenties en dus hogere transmissiesnelheden kunnen ook via de vezels van een glasvezelkabel worden overgedragen. Dit is ook de reden waarom glasvezelkabels worden gebruikt in de communicatietechniek en voor onze internetverbindingen.

Elektromagnetische compatibiliteit en mechanische specificaties

Een ander groot voordeel van de glasvezelkabel is de ongevoeligheid voor elektromagnetische velden, de elektromagnetische compatibiliteit. Terwijl het signaal in een koperen geleider sterk beïnvloed kan worden door externe elektromagnetische invloeden, is de glasvezelkabel volledig ongevoelig. Dit komt door de vezels van de glasvezelkabel. Er kan geen elektrische stroom door deze vezels stromen of worden opgewekt. De glasvezelkabels kunnen eenvoudig direct naast andere kabels worden gelegd.

Als vierde voordeel heeft igus door intensief onderzoek goede mechanische specificaties ontwikkeld voor kleine buigradii en lange afstanden. Deze specificaties van de kabel kwalificeren chainflex voor bewegingen in de kabelrups tot 5xd (vijf keer de buitendiameter). Afhankelijk van de kabelserie hebben de glasvezelkabels ook torsiebestendigheid en zijn ze geschikt voor bijzondere klimatologische omstandigheden of natuurlijk voor lange rijwegen.

Toepassingsgebieden voor chainflex glasvezelkabels

Nu hebben we nog het beeld van glasvezelkabels voor een internetverbinding onder het straatniveau in ons hoofd. Maar waar worden onze chainflex glasvezelkabels gebruikt? Simpel, overal waar glasvezelkabels voordelen hebben ten opzichte van koperen geleiders. Denk hierbij aan productielijnen of kranen waar signalen over grote afstanden moeten worden verzonden. Met name industriële bus-systemen bereiken snel hun limieten bij overdracht over grote afstanden met een koperen geleider. De overdracht van het bus-signaal via een glasvezelkabel verloopt daarentegen soepel.

We bieden een grote verscheidenheid aan glasvezelkabels met speciale buitenmantels van PVC, PUR of TPE materiaal. Bovendien hebben onze kabels een perfect op elkaar afgestemde structuur met een gegarandeerde levensduur in kabelrups-toepassingen. Of het nu gaat om speciale media-bestendigheid, hoge acceleraties en snelheden of gewoon om bestendigheid tegen oliën en koelvloeistoffen.

Toepassing met glasvezelkabel

Conclusie

Onze chainflex glasvezelkabels zijn te vinden on de meest uiteenlopende gebieden. De vier voordelen: lage signaaldemping, hoge transmissiesnelheden, goede elektromagnetische compatibiliteit en de speciale mechanische eigenschappen. Deze specificaties leiden tot de keuze voor een glasvezelkabel, niet alleen in de communicatiewereld, maar ook in de industrie. Het biedt een betrouwbare overdracht van gevoelige data en signalen. Vraagt u zich af of een glasvezelkabel de juiste keuze is voor uw toepassing? Wij adviseren u graag bij de selectie van de juiste kabel voor uw toepassing. Daarnaast ontzorgen wij u graag en bieden wij u de kabel graag als aansluitklaar product aan. Neem bij vragen gerust contact op of laat hieronder een bericht achter!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.