Waarom hebben kabels verschillende kleuren? - Blog | igus® Nederland

Waarom hebben kabels verschillende kleuren?

Mark van de Waal | 16 november 2020

De markt wordt overspoelt met kabels. En ze hebben allemaal verschillende kleuren. “Een kleurrijk boeket vol veiligheid” om zo maar eens uit te drukken.

Maar waarom hebben kabels eigenlijk verschillende kleuren?

De kabelopbouw en verschillende kleuren

We hebben in dit white paper al eens uitvoerig geschreven over de kabelstructuur. Gezien de verschillende kleuren van kabels gaat het vandaag specifiek over de buitenmantel  en de individuele aders in de kabel. Een kabel bestaat in principe uit meerdere aders, tenzij het een enkelader is (die bestaan uit meerdere litzen).
 
De kleur van de buitenmantel varieert. En de kleuren van de afzonderlijke aderisolaties zijn ook verschillend. Er zijn specificaties voor deze kleuring, de zogenaamde kleurcodes.
 
Maar waarom is dit zo?

gekleurdekabels

De kleur van de buitenmantel

Onze kabels zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. De buitenmantels zijn bijvoorbeeld zwart. Blauw, groen, oranje of grijs. Bij igus volgen we de internationale standaards op het gebied van kleur. Eén daarvan is de zogenaamde DESINA standaard, die de kleur van de buitenmantel bepaalt.

DESINA – De standard voor algemene machinebouw

DESINA is in het leven geroepen door een consortium van gerenommeerde fabrikanten van werktuigmachines. Deze norm staat voor gedecentraliseerde en gestandaardiseerde installatietechniek voor werktuigmachines en productiesystemen. Het beschrijft de standaardisatie van de installatie en maakt het werk van de installateur gemakkelijker.

Dit betekent het volgende voor chainflex® kabels:

  • Als een kabel is vervaardigd volgens de DESINA-norm, moet de kleur van de buitenmantel worden gekozen volgens het kabeltype (zie grafiek
  • De buitenmantel moet bestand zijn tegen de koel- en smeermiddelen die in de industrie worden gebruikt.
  • De kabelstructuur moet ontworpen zijn voor gebruik op machines in ruwe omgevingen.

DESINA tabel

Al onze kabels met DESINA standaard zijn gemarkeerd met dit symbool in de chainflex catalogus:

De kleur van de aderisolatie

De kleur van de aders van een kabel zijn slechts beperkt vrij te kiezen. Hier zijn er overeenkomstige specificaties van kleurmarkeringen en DIN-normen die in acht moeten worden genomen. De respectievelijke kleuren geven ook informatie over de functies van aders.

De beschermingsgeleider (PE), is bijvoorbeeld altijd groen-geel. Er is geen uitzondering op deze kleurcodering.

De kleur van de aderisolatie

De kleur van de aders van een kabel zijn slechts beperkt vrij te kiezen. Hier zijn er overeenkomstige specificaties van kleurmarkeringen en DIN-normen die in acht moeten worden genomen. De respectievelijke kleuren geven ook informatie over de functies van aders.

De beschermingsgeleider (PE), is bijvoorbeeld altijd groen-geel. Er is geen uitzondering op deze kleurcodering.

Iedereen die ooit zelf een lamp heft aangesloten, weet dat er gekleurde markeringen (bijvoorbeeld zwart, bruin, rood of blauw) worden gebruikt voor bedrading in gebouwen. Dit is vooraf bepaald, vereenvoudigt de installatie en zorgt voor meer veiligheid.

Kleuren van aders

Kabels van igus zijn bedoeld en ontworpen voor toepassingen in bewegende machineonderdelen. Stroomkabels met grotere doorsneden (vanaf 0,5 mm²) hebben hier een zwarte kleur en hebben een witte opdruk.

Datakabels zijn daarentegen vaak gemarkeerd volgens DIN47100.

Aangezien voor de kabeltypen zeer kleine doorsneden (0,5 mm²) worden gebruikt, is identificatie met cijfers nauwelijks mogelijk of moeilijk te herkennen met het blote oog.

CF240.PUR.02.08 DatakabelCF240.PUR.02.08 Datakabel

Hier een lijst met de respectievelijke kleuren:

Lijst met DESINA kleuren

Bus- en meetsysteemkabels hebben ook een gekleurde aderidentificatie, maar zijn gebaseerd op de respectievelijke systeemnormen van de fabrikant, Deze moeten strikt worden nageleefd om te voldoen aan de documentatie van de fabrikant.

CF211.028 DRIVE-CLiQ kabelCF211.028 DRIVE-CLiQ kabel

CFBUS.PVC.045 CAT5e kabelCFBUS.PVC.045 CAT5e kabel

Dus waarom hebben kabels verschillende kleuren?

De kleuren van de kabels, zowel de buitenmantel als de aderisolatie, zijn nooit willekeurig. Normen en voorschriften voor labelling reguleren hier de corresponderende kleuren. De situatie is anders voor speciale typen of speciaalkabels. Hierbij kan rekening worden gehouden met de Eisen van de respectievelijke doelsectoren en/ of klanten.

Heeft u vragen over ons assortiment kabels? Of heeft u informatie nodig over onze speciaalkabels of heeft u specifieke kleurwensen? Wij helpen u daarbij graag verder.  

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.