Waarom heeft kabel afscherming nodig? - Blog | igus® Nederland

Waarom heeft kabel afscherming nodig?

Mark van de Waal | 21 juli 2021

In dit blogartikel ontdekt u waarom een kabel een afscherming nodig heeft en hoe een geschikte afscherming eruitziet voor kabels in lineaire en torsietoepassingen.

Dus waarom hebben kabels dan een afscherming nodig?

De afscherming van de kabel dient als bescherming tegen elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Het voorkomt dat stoorsignalen van binnenuit de kabel naar buiten kunnen en andere kabels of zelfs elektrische apparaten kunnen storen. Bovendien zorgt de afscherming ervoor dat externe storingen de binnenkant van de kabel niet kunnen bereiken.

Wat is bescherming tegen elektromagnetische compatibiliteit?

Elektromagnetische compatibiliteit, ook wel EMC genoemd, “is het vermogen van elektrische apparatuur en systemen om aanvaardbaar te functioneren in hun elektromagnetische omgeving, door het beperken van de onbedoelde generatie, verspreiding en ontvangst van elektromagnetische energie die ongewenste effecten kan veroorzaken zoals elektromagnetische interferentie (EMI) of zelfs fysieke schade in operationele apparatuur” (Bron). Om deze bescherming te kunnen garanderen, moet een kabel elektrisch afgeschermd zijn. Deze beschermende werking komt sterk tot uiting door de aanduiding van de optische dekking van de afscherming. Dit is het gedeelte van de kabel dat optisch door de afscherming wordt afgedekt.

Als de kabel bijvoorbeeld folie als afscherming heeft, kan worden gezegd dat hij 100% dekking heeft. De optische dekking van onze chainflex-kabels kan een waarde van 90% bereiken dankzij een afscherming die bestaat uit vertinde koperdraden.

Waar moet je op letten als je een afscherming gebruikt?

Een afscherming met te scherpe vlechthoeken of het gebruik van folieafscherming kan vaak leiden tot foutpatronen zoals een breuk in de afscherming. Om ervoor te zorgen dat deze fouten zich niet voordoen, maken onze afgeschermde chainflex-kabels gebruik van een gevlochten of gewikkelde afscherming, afhankelijk van het type toepassing.

Voor kabels in lineaire toepassingen is het belangrijk een gevlochten afscherming te hebben met een bijzonder vlakke vlechthoek. Dat komt omdat de bescherming tegen elektromagnetische compatibiliteit tijdens de beweging consistent goed werkt dankzij een afschermingsvenster dat minimaal open gaat staan in de radius.

Kabelafschermingen voor lineaire vs. torsietoepassingen

De kabelafscherming moet altijd worden gekozen in functie van het type toepassing. Met onze chainflex-kabels maken wij onderscheid tussen kabels voor lineaire toepassingen in een kabelrups en torsietoepassingen zoals op robots.

Voor lineaire beweging gebruiken wij de gevlochten afscherming die hierboven is beschreven (foto rechts).

Voor kabels die in torsietoepassingen worden gebruikt, gebruiken wij indien mogelijk, een afschermingswikkel (zie foto links). Hierbij worden de koperdraden van de afscherming niet gevlochten, maar in één richting gewikkeld. Optisch is dit vergelijkbaar met een spiraal die zich om het binnenste deel van de kabel wikkelt.

Op die manier kan ook bij een torsietoepassing een hoge afschermingsdekking worden verzekerd, aangezien de afscherming in beweging kan openen en sluiten.

Op deze manier kan ook bij een torsietoepassing een hoge afschermingsdekking worden verzekerd aangezien de afscherming in beweging kan openen en sluiten.

Voor meer informatie over chainflex-kabels, bezoek deze webpagina of neem hier contact op met igus als u vragen heeft.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.