Waarom heeft u robotkabels nodig voor robottoepassingen? - Blog | igus® Nederland

Waarom heeft u robotkabels nodig voor robottoepassingen?

Mark van de Waal | 9 juni 2022

De robotica industrie groeit en bloeit, het gebruik van robots neemt wereldwijd al jaren exponentieel toe en zal in 2030 een totale omzet genereren van ruim 500 miljard USD. Indrukwekkende cijfers als je bedenkt dat dit in 2020 nog “maar” 45,3 miljard USD was.

Bedrijven willen steeds meer productie-output voor minder geld. Ze willen meer automatisering en minder menselijke interactie, maar ze willen ook dat het betrouwbaar functioneert. Deze groeiende trend is er één waar igus® al vroeg in geïnvesteerd heeft in de vorm van onze robotkabels, 3D robot-kabelrupsen, retractiesystemen en low-cost-automatisering. We bieden u ook de mogelijkheid om dress-packs voor robots te configureren, uitproberen kan hier.

Wij bieden robotkabels aan als onderdeel van het chainflex® kabelassortiment. Maar waarom heeft u specifieke robotkabels nodig voor robottoepassingen?

Speciale kabels voor robottoepassingen

igus® is marktleider op het gebied van kabels voor de verschillende energieketens die wij aanbieden, maar vanwege de speciale bewegingen van robots bieden wij ook een reeks specifieke kabels voor robottoepassingen aan, onze CFROBOT-serie.

Door de hoge eisen van de robotindustrie is de behoefte aan geschikte robotonderdelen die robuust zijn en een lange levensduur hebben, van essentieel belang.

Daartoe behoren de robotkabels die door de energietoevoersystemen lopen en die de robots van stroom voorzien. Deze robotkabels moeten aan hoge eisen voldoen en bestand zijn tegen de snelle en draaiende bewegingen. Onze chainflex® robotkabels zijn ontworpen en ontwikkeld om precies dat te doen.

Al onze chainflex®-kabels worden verschillende keren in ons laboratorium getest om hun duurzaamheid te beoordelen. De kabel wordt tot aan zijn technische grenzen geduwd om de duurzaamheid en de maximale belasting te bepalen.

Grenswaarden voor kabels voor robottoepassingen

De CFROBOT wordt pas na 5 miljoen cycli met ± 180°/m aan het chainflex® kabelassortiment toegevoegd. De bewegingen van de robots betekenen dat de mechanische belasting van de kabels extreem kan zijn en de kabels onder druk kan zetten. De kabels in robottoepassingen moeten bestand zijn tegen de voortdurende torsiebewegingen die zich voordoen tijdens de werking in productielijnen.

Het is van essentieel belang ervoor te zorgen dat de kabels aan de hoge eisen voldoen, aangezien het uitvallen van een dergelijke kabel vaak betekent dat de hele productie stil komt te liggen, wat duizenden euro’s kost. Hoge kwaliteit is daarom onontbeerlijk in situaties als deze/

De grenswaarden voor robotkabels zijn weer anders dan die in lineaire kabelrups-toepassingen, omdat de mechanische spanning slechts in één richting optreedt, gewoonlijk horizontaal. In robots gaat het om meerassige (torsie)bewegingen, zodat een grote flexibiliteit vereist is in zowel de kabels als de kabelrups die de kabels beschermen.

Welke robotkabels biedt igus aan?

Het igus® torsiekabel assortiment voor robottoepassingen is divers, variërend van stuurstroomkabels, datakabels, meetsysteemkabels, glasvezelkabels, motorkabels, enkel aderige kabels, buskabels en zelfs hybride-kabels.

Het chainflex® robotkabel assortiment breidt zich ieder jaar uit en ontwikkelt zich verder om tegemoet te komen aan de voortdurend groeiende markteisen.

Zoals al eerder vermeld, moeten de kabels voor robottoepassingen bestand zijn tegen hogere spanningen, zodat hiervoor voor torsie geoptimaliseerde afschermingsstructuren vereist zijn. Deze kunnen de benodigde compenserende bewegingen uitvoeren dankzij speciale PTFE-voeringen.

Het chainflex® robotkabel assortiment biedt klanten planningszekerheid bij de keuze van de juiste kabel, en biedt bovendien een gegarandeerde levensduur van de robotkabels tot wel 36 maanden.

Bescherming van robotkabels in robottoepassingen

Er zijn tal van manieren om kabels op industriële robots te beschermen, maar wat biedt nou de beste bescherming?

Beschermslangen (zoals onze PMA-slangen) hebben een beperkte levensduur, maar zijn voordelig. Klanten zijn omwille van de prijs geneigd hiervoor te kiezen en dan lopen dan later relatief snel tegen defecten aan. Hier geldt dan oak het motto: “nu goedkoop is later duurkoop”.

Om de mogelijkheden van de robots te optimaliseren en ervoor te zorgen dat de productielijn niet stilvalt, kiezen veel klanten ervoor om hun kabels op industriële robots te beschermen met kabelrupsen uit de triflex® R-serie. Dit type kabelrups, is speciaal ontwikkeld voor robottoepassingen waarbij torsie om de hoek komt kijken. Deze rupsen bieden een hoge mate van flexibiliteit, iedere schakel kan namelijk +/-10° torderen (180° op 18 schakels). Daarnaast heeft hij een gedefinieerde buigradius en kan hij hoge trekkrachten absorberen. Vergeleken met een beschermslang bieden triflex® kabelrupsen een gedefinieerde buigradius, wat de levensduur van kabels en slangen aanzienlijk doet toenemen, waardoor een langdurig productieve robot gegarandeerd zijn werk kan doen

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.