Waarom is duurzaamheid belangrijk en hoe draagt igus daar aan bij? - Blog | igus® Nederland

Waarom is duurzaamheid belangrijk en hoe draagt igus daar aan bij?

Mark van de Waal | 3 maart 2021

Duurzaamheid igus

Discussies over groen beleid en duurzaamheid zijn prominenter dan ooit! Het is absoluut noodzakelijk dat de gesprekken over ecologische projecten worden voortgezet. Maar alleen discussiëren is niet genoeg. De wereld heeft daden nodig. De kwestie van een duurzamere samenleving beheerst de media op elk beschikbaar platform.

Sir David Attenborough, werd onlangs verwelkomd op social media gigant Instagram. Hij had maar één doel: meer mensen bereiken door klimaatverandering te promoten. Hij sprak ook over groene prikkels en duurzaamheid. In minder dan 24 uur kreeg hij meer dan 1 miljoen volgers! Het onderwerp is duidelijk een onderwerp dat belangrijk is voor mensen.

We kunnen het ons niet veroorloven het belang van eenheid te onderschatten. Wij moeten ervoor zorgen dat we als individuen en bedrijven bijdragen tot een duurzamere levensstijl.

igus® heeft al heel wat duurzame projecten verwezenlijkt. Deze blijven bijdragen tot een betere planeet. Maar er is meer dat gedaan kan worden! Daarom worden er wereldwijd bij igus® steeds meer “groene projecten” geïntroduceerd!

3 nieuwe gebieden van duurzaamheid

Water management

Het is de bedoeling het waterverbruik met 60% te verminderen. Dit zal worden bereikt door de invoering van een nieuw koelsysteem voor de spuitgietmachines. Het huidige systeem maakt gebruik van leidingwater. Maar met het nieuwe systeem hopen we de 60% waterbesparing te halen.

Water management igus

Energie management

Het terugdringen van het energieverbruik in de fabriek in Keulen.

  • igus® heeft al meer dan 8 miljoen euro geïnvesteerd in de vervanging van oude machines door nieuwere machines. Dit levert een energiebesparing op van 30% ten opzichte van de oudere machines. In Keulen staan ca. 500 gietmachines. 200 nieuwe en 300 oude. Het vervangen van de rest van de machines zal dus een doorlopend project zijn!
  • In de fabriek testen we verschillende lampen om te zien of we het verbruik kunnen verlagen zonder dat dit nadelig is voor de werknemers. Dit is geen gemakkelijke opdracht!
  • Perslucht: Dit verbruikt veel energie en in de hele fabriek zijn talrijke lekken vastgesteld. Deze zijn inmiddels verholpen en hierdoor zal het energieverbruik dalen.

Clean Sweep (schoonvegen)

Reduce Reuse Recycle

Ons doel is om de hoeveelheid kunststof die in het milieu terechtkomt te reduceren. Onze droom is: “om geen gram kunststof meer verspillen”. De zogenaamde “Clean Sweep” (schoonvegen) is een nieuwe stimulans om te voorkomen dat materiaalafval van de transportbanden of spuitgietmachines komt en verontreinigd raakt doordat het de werkvloer bereikt. Er zijn verschillende maatregelen ontwikkeld en uitgevoerd. Deze bestaan uit het verzamelen van de onderdelen en het verminderen van het aantal onderdelen dat de werkvloer bereikt. Wij zullen onderzoek blijven doen naar de optimale methode om te voorkomen dat onderdelen de werkvloer bereiken en dit zal in de hele fabriek worden toegepast. Door de hoeveelheid kunststof die de vloer bereikt te verminderen, kunnen we de hoeveelheid materiaal die we kunnen recyclen en voor hergebruik kunnen aanwenden, vergroten. 

Wist u dat het 50% minder energie kost om kunststof te produceren dan staal?  In theorie zijn wij als bedrijf dus al goed op weg om een duurzamere wereld te helpen creëren. We hebben al programma’s zoals het “chainge”-programma. Dit is een manier om uw kabelrupsen te recyclen in ruil voor tegoedbonnen. Wij hebben ook geïnvesteerd in chemische recycling van het bedrijf Mura Technology. Deze technologie zet afval om in ruwe olie en die wordt dan gerecycled tot kunststof korrels (granulaat).  Ondanks de reeds bestaande programma’s, zal igus® niet stoppen totdat elk aspect van het bedrijf bijdraagt aan het verminderen van de impact op het milieu.  

MEER OVER DUURZAAMHEID!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.