Walstroom, wat is het en waarom is het belangrijk? - Blog | igus® Nederland

Walstroom, wat is het en waarom is het belangrijk?

Andrej Roskic | 1 februari 2024

Nu steeds meer bedrijven en industrieën ernaar streven om milieuvriendelijker te worden, moeten er veranderingen worden aangebracht in aloude conventies. Een van de meest radicale veranderingen is de verschuiving naar walstroom als alternatief voor motoren voor schepen, campers en zware voertuigen wanneer ze aangemeerd liggen of stationair draaien. Walstroom kan in deze gevallen de uitstoot drastisch verminderen en toch de benodigde hoeveelheid stroom voor het voertuig leveren. Lees verder om meer te weten te komen over walstroom en de voordelen ervan, evenals over toepassingen die al in de praktijk zijn gebracht.

Wat is walstroom?

Zoals eerder vermeld, is walstroom een alternatieve manier om de essentiële functies van een schip, camper of ander zwaar voertuig van stroom te voorzien zonder dat de motor van het voertuig hoeft te draaien. Walstroom is alleen nodig in situaties waarin het voertuig stationair draait of op zijn ligplaats ligt en aangesloten kan worden op een stationaire stroombron. Deze stroombron wordt vaak een “stroomzuil” genoemd en levert wisselstroom aan het voertuig. Voor campers en andere kleine tot middelgrote voertuigen is dit een 30 ampère of 50 ampère systeem, maar aansluitingen voor grote jachten gebruiken 100 ampère.

De grootste impuls voor het gebruik van walstroom komt van de staat Californië, waar regelgeving is aangenomen die het gebruik van hulpmotoren voor schepen aan boord beperkt in een poging om de uitstoot te verminderen.

Voordelen van walstroom

Walstroom biedt een groot aantal voordelen, niet alleen voor eindgebruikers, maar ook voor het milieu en de voertuigen zelf. Het bekendste voordeel is de vermindering van de uitstoot in het milieu. Cruiseschepen kunnen bijvoorbeeld hun dieseluitstoot met 80% en hun CO2-uitstoot met 66% verminderen met walstroom, volgens gegevens verzameld door de haven van Seattle. Met meer dan 300 cruiseschepen die momenteel wereldwijd worden gebruikt, is deze vermindering een belangrijk milieuaspect om rekening mee te houden. Als ook de walstroom van campers en aanhangwagens wordt meegerekend, is dit cijfer nog veel indrukwekkender.

Een ander voordeel van minder uitstoot is de verbeterde gezondheid van havenarbeiders en burgers die in de buurt van deze havens wonen. Minder uitstoot in de lucht betekent minder risico op hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en kanker bij iedereen die aan deze uitstoot wordt blootgesteld. In het geval van Brooklyn Cruise Terminal heeft dit een verwachte geldelijke gezondheidswinst van $9 miljoen per jaar, wat een geldelijke stimulans is bovenop de stimulans voor de gezondheidszorg.

Slijtage van de motor is een ander gebied waar walstroom voordelig kan zijn. Omdat een motor dankzij walstroom niet stationair hoeft te draaien, is er minder slijtage aan de motor wanneer deze op de walstroom is aangesloten. Omdat het een van de duurste systemen is om te repareren/vervangen in een voertuig, is het beschermen van de motor tegen zoveel mogelijk slijtage een essentiële taak en op zichzelf al een dwingende reden om over te stappen op walstroom.

Unieke toepassingen van walstroom

Enkele van de meest innovatieve toepassingen van walstroom bevinden zich in de maritieme walstroomindustrie, waar een breder scala aan behoeften aan walstroom bestaat. Eén zo’n toepassing is voor een drijvende opslagunit (FSU) voor een offshore LNG-terminal in Bahrein. Het systeem – het eerste in zijn soort ter wereld – vereiste een noodstop voor gevallen waarin de beweging van de FSU of extreme omstandigheden zoals een tsunami een risico op losraken van de kabel met zich meebrengen. Dit elimineert het risico van een vlamboog in deze gevallen, waardoor de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem enorm toenemen.
Een andere toepassing van walstroom die de manier waarop walstroom wordt geïmplementeerd heeft vernieuwd, is de igus® mobiele walstroomcontactdoos (iMSPO). Dit stopcontact kan over de hele lengte van een ligplaats worden verplaatst (met een maximale lengtebeperking van 400 meter). Dankzij deze mobiele oplossing hoeft een schip niet meer in lijn te liggen met het walstopcontact, waardoor de aansluiting sneller en eenvoudiger wordt. igus® chainflex® kabels en e-chain® kabelrupsen maken het systeem mogelijk en zorgen voor een lange levensduur.

Conclusie

Overschakelen op walstroom is niet alleen een economisch verantwoorde beslissing, maar ook een die goed is voor zowel het milieu als de gezondheid van degenen die werken of wonen in de buurt van grote voertuigen die vaak stationair draaien. Hoewel het nog in een vroeg stadium verkeert, is het met de druk van verschillende staten en landen om walstroom in te voeren slechts een kwestie van tijd voordat het de standaard wordt voor alle soorten grote, zware voertuigen.


Ga voor meer informatie over dit onderwerp in scheepstoepassingen naar onze website. Je kunt ook contact opnemen met onze experts voor vragen over een specifieke toepassing of voor hulp bij installatie, inspectie en training.

En voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

haventechniek kabelrups walstroom

Newsletter:

Kies nu een onderwerp