Wat houdt SCM in? - Blog | igus® Nederland

Wat houdt SCM in?

Mark van de Waal | 19 september 2023

In deze blog gaan we in op de vraag “wat betekent SCM?”, bekijken we of u of uw bedrijf recentelijk het slachtoffer is geworden van de problemen rond dit falende systeem en identificeren we de gebieden waar igus u kan helpen.

De impact van externe invloeden zoals bijvoorbeeld de covidpandemie, het recente tekort aan halfgeleiders en de oorlog in Oekraïne hebben allemaal enorme problemen veroorzaakt voor bedrijven met betrekking tot de voorraadniveaus en deze problemen hebben een negatief domino-effect gehad op de eindklant. Dit dwingt mensen om hun koopgedrag, hun ontwerpen en hun plannen aan te passen.

Dus wat betekent SCM?

supply chain management bij igus

Dus, wat betekent SCM nou eigenlijk? De afkorting SCM staat voor Supply Chain Management, wat staat voor het beheersysteem van de goederen- en dienstenstroom voor een bedrijf. Als deze toeleveringsketen effectief wordt beheerd, kan het een manier zijn om niet alleen kosten te besparen, maar ook om de goederen en diensten op tijd en zonder complicaties te leveren.

En hier ligt het probleem, als dit supply chain management systeem een kink in de kabel heeft, een vertraging, een storing, dan veroorzaakt dit een enorm domino-effect. En dit is precies wat er de afgelopen jaren is gebeurd.

Wat gebeurt er als de SCM faalt?

We hebben machine- en apparatenbouwers gezien, niet alleen hier in Nederland, maar ook wereldwijd, die last hebben van extreem lange levertijden voor kritieke onderdelen en deze vertragingen kunnen nog steeds in verband worden gebracht met de covidpandemie en nu de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Onderdelen die extreme problemen veroorzaken zijn producten die halfgeleiders gebruiken, zoals PLC’s, aandrijvingen en besturingen. We hebben belachelijke levertijden gezien – in sommige gevallen tot 50 weken en zelfs langer voor onderdelen die er voor de pandemie normaal gesproken twee weken over deden om te arriveren. En ondanks de tekenen dat het tekort aan halfgeleiders aan het afnemen is, betekent de orderportefeuille dat de doorlooptijden nog steeds enorm veel langer zijn dan normaal.

Deze vertragingen kosten veel geld, voor de koper en eindklant, en erger nog, kunnen een negatieve economische spiraal veroorzaken.

Een goed voorbeeld van deze veranderende SCM-trend is het koopgedrag van klanten die gewone kabels kopen. Deze bedrijven assembleren gewoonlijk hun eigen kabel- subassemblages, maar bestellen nu kabelrupsen aansluitklare kabels bij igus omdat wij wel snel kunnen leveren. Hoe kunnen we dit doen?

Hoe kan igus helpen bij uw SCM-problemen?

supply chain management van kabels

igus is een van ’s werelds grootste fabrikanten van industriële kabels, connectoren en kabelassemblages. Dankzij onze inkoopkracht en opslagfaciliteiten over de hele wereld kunnen we betrouwbaardere leveringen garanderen dan kleinere concurrenten en distributeurs. Dit betekent dat meer machinefabrikanten naar ons zijn gekomen voor hun kabel- en connectorbehoeften.

Met meer dan 1.300 afzonderlijke kabeltypen op voorraad, assembleert igus ook kabels met een reeks connectoren en bouwt het multikabel samenstellingen tot een aansluitklare kabelrups.

Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer klanten van gewone “vanille” kabels, die normaal gesproken hun eigen kabel-subassemblages zouden samenstellen, onze kabelrupsen en aansluitklare kabels bestellen vanwege de lange doorlooptijden die hun normale leveranciers opleggen en de kortere levertijden die wij kunnen bieden.

Dankzij onze consistente toelevering zijn we een vitale partner geworden voor zowel machinebouwers als de industrieën die zij bedienen in de SCM. Terwijl de toeleveringsketens in de productie langzaam weer normaal worden, hebben veel bedrijven nog steeds te maken met maandenlange vertragingen voor onderdelen. De kink in de SCM blijft dus dankzij de grote voorraad die we aanhouden, kunnen we deze cruciale onderdelen zoals kabels binnen een paar weken aanbieden, wat essentieel zal zijn om OEM’s door de komende twaalf maanden heen te helpen.

Dus, als antwoord op de vraag “wat betekent SCM” is het eigenlijk een uitdrukking die op de een of andere manier intrinsiek verbonden is met alle bedrijven. Er is altijd een vorm van supply chain management nodig om onze bedrijven succesvol te laten zijn en om ervoor te zorgen dat de bevoorrading niet stopt, moeten we bedrijven vinden die moedig zijn, investeren, voorspellen en die genoeg voorraad kunnen aanhouden om de lange levertijden te voorkomen die er nog steeds zijn en nog wel even zullen blijven.

Klik hier voor meer blogs over hoe igus u kan helpen met uw machines.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

confectionering supply chain management

Newsletter:

Kies nu een onderwerp