Wat is beter voor uw kraan; stroomrails of kabelrups? - Blog | igus® Nederland

Wat is beter voor uw kraan; stroomrails of kabelrups?

Mark van de Waal | 7 juli 2021

https://www.igus.nl/info/energy-chains-guidefast

De prestaties en betrouwbaarheid van een kraan zijn direct afhankelijk van de manier waarop de stroom het systeem bereikt. Er zijn verschillende opties voor stroomvoorziening beschikbaar en elke optie heeft bepaalde parameters en eisen waarmee rekening gehouden moet worden. Dit kan betekenen dat het kiezen van het beste type systeem om te implementeren gecompliceerd kan zijn. Hier kijken we naar 2 mogelijke opties; stroomrails en kabelrups-systemen

Stroomrails

Stroomrails zijn van oudsher populaire voedingssystemen voor kranen. Systemen met stroomrails hebben echter een aantal tekortkomingen. Eén van de voornaamste problemen is dat stroomrails voor onderhoud moeten worden stilgelegd omdat regelmatig geïnspecteerd moeten worden. Dit is niet alleen onhandig maar ook kostbaar!

Stroomrails zijn ook beperkt in het soort energie dat zij kunnen aanleveren/toevoeren. Bij een stroomrailsysteem heeft elke geleider een eigen geleidestaaf en collector nodig. Om extra geleiders toe te voegen als die nodig zijn, moeten extra geleidestaven op de ophangbeugels worden geïnstalleerd. Er is vaak sprake van ruimtegebrek zodat dit regelmatig niet realiseerbaar is. Dit beperkt de bruikbaarheid van de stroomgeleiderails. Een andere potentiële tegenvaller voor het stroomrailsysteem is wanneer er extra slangen of andere kabeltypen benodigd zijn. Deze moeten een apart systeem krijgen. Dit is belangrijk om te overwegen als we kijken naar intelligente kunststoffen/smart plastics; Industrie 4.0 en opnieuw of de logistiek van extra externe kabels haalbaar is of niet. 

Andere/verdere problemen met stroomrails houden verband met de blootstelling van blootliggende geladen geleiders aan de omgeving. Dit wordt dan een gezondheids- en veiligheidsprobleem, iets wat veel bedrijven gewoonweg niet kunnen hebben, vooral wanneer ze te maken hebben met gevaarlijke of explosieve omgevingen. Stroomrails zijn niet geschikt voor dergelijke omgevingen en kunnen een kostbare keuze worden als er stof of puin in de lucht zit. Problemen zoals corrosie die waarschijnlijk optreedt bij toepassingen die in de buurt van zeewater zijn geïnstalleerd, kunnen een verwoestende uitwerking op het systeem hebben.

Kabelrupsen

Kabelrupsen zijn ongecompliceerd. Ze zijn opgebouwd uit parallelle zijschakels die boven- en onderaan de kabelrups met elkaar verbonden zijn door dwarsverbinders. Als specialist in kunststoffen hebben wij specifieke ontwerpen en materialen beschikbaar die geschikt zijn voor verschillende soorten bewegings- en omgevingstoepassingen. In tegenstelling tot stalen systemen zijn kunststof kabelrupsen ontworpen om bestand te zijn tegen slijtage en corrosie. De kabelrupsen van igus zijn lichter dan staal en daarnaast 100% onderhoudsvrij. Onze kabeldragers kunnen alle soorten kabels en slangen in één systeem dragen. Deze omvatten stroom, data, glasvezel, media en hydrauliek. Onze chainflex®-kabels zijn ontworpen met voor toepassingen die continue in beweging zijn en dus vele moeten kunnen buigen. Wij hebben zoveel vertrouwen in onze producten dat wij 36 maanden garantie geven op onze kabelrupsen en kabels.

Met de kabelrups-systemen is het ook gemakkelijk om de kabels te vervangen indien nodig. Deze worden aan de kabelrups bevestigd met trekontlastingsklemmen, die aan elk uiteinde worden aangebracht. Als de kabels moeten worden vervangen of opgewaardeerd, kan de bestaande kabel aan de uiteinden worden losgemaakt en worden gebruikt om een nieuwe kabel in te trekken. 

De tribologisch geoptimaliseerde polymeren waarvan de kabelrupsen zijn gemaakt, zorgen ervoor dat ze stabiel blijven, zelfs bij hoge belastingen, hoge temperaturen en ongunstige weersomstandigheden, wat de voornaamste reden is waarom de kabelrups geschikter is voor kraantoepassingen dan de geleider.

DIRECT NAAR DE KRAAN-SYSTEMEN...

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.