Wat is de beste kabeloplossing voor uw SCARA-robot? - Blog | igus® Nederland

Wat is de beste kabeloplossing voor uw SCARA-robot?

Mark van de Waal | 11 juli 2022

Om te beginnen: wat is een SCARA-robot?

Een SCARA-robot is een type industriële robot die steeds populairder wordt voor gebruik in kleine robotassemblagetoepassingen. Er zijn twee acroniemen voor deze robots: Selective Compliance Articulated Robot Arm of Selective Compliance Assembly Robot Arm.

De SCARA-robot bestaat uit twee armgewrichten die aan de basis met elkaar verbonden zijn, een zogenaamde parallelle asgewrichtsopstelling. Een van de armen is buigzaam in de X-Y richting maar stijf in de “Z” richting en dit is voordelig voor vele soorten assemblagewerkzaamheden. Bewerkingen waarbij de voetafdruk kleiner moet zijn dan die van delta robots of cartesiaanse robots.

Net als een menselijke arm, heeft de SCARA-robot een scharnierende arm met twee scharnierpunten, daarom wordt hij vaak een “gelede” arm genoemd. Dankzij deze functie kan de arm in krappe ruimtes uit- en inschuiven. Dit is voordelig voor procestoepassingen, waarbij onderdelen van de ene cel naar de andere moeten worden verplaatst, geladen en gelost.

SCARA-robots zijn over het algemeen een van de snellere robotsystemen. Omdat ze op één voetstuk kunnen worden gemonteerd, nemen ze weinig ruimte in beslag en aangezien veel van de toepassingen voor deze robots pick-and-place zijn, zijn ze ideaal.  SCARA-robots worden ook gebruikt wanneer hoge snelheid en nauwkeurigheid vereist zijn. Desondanks zijn ze niet ontworpen voor hoge werklasten, dus hiermee moet rekening worden gehouden. Een andere factor is dat SCARA-robots ook duurder kunnen zijn dan vergelijkbare cartesiaanse systemen. Bovendien vereist de besturingssoftware een grondige kennis van de kinematica die bij het programmeren komt kijken.

Wat kan igus u bieden qua kabelmanagement?

igus biedt op het gebeid van kabelgeleiding meerdere opties. Hieronder kijken we naar de verschillende kabelmanagement opties. Met betrekking tot kabelmanagement hebben we 3 verschillende opties die we zullen aanduiden als: 

 • Basis optie
 • Betere optie
 • Beste optie

De basis optie

PMA beschermslangen

De basis optie is een beschermslang met aansluitmogelijkheid. Deze is verkrijgbaar in diverse maten en heeft een uitstekend temperatuurbereik van -50°C tot +95°C. Deze slangen zijn uiterst flexibel en worden gebruikt in een breed scala van toepassingen.

De betere optie

Een nog betere optie is de bovenstaande beschermslang met aansluitingen, voorzien van de igus® e-rib oplossing.

e-rib beschermslang versterking van igus

De e-rib is een versteviging voor beschermslangen. Deze stabiliseert de slang en zorgt ervoor dat deze slechts in één richting beweegt. Hier zijn enkele voordelen op een rijtje gezet:

 • Weinig installatieruimte nodig;
 • Kan eenvoudig achteraf gemonteerd worden;
 • Onafhankelijk van welke slangfabrikant het is;
 • Stabiliteit voorkomt onbedoelde zijwaartse bewegingen;
 • Geen nadelige verandering van de ondoordringbaarheid van de beschermslang;
 • Drie maten beschikbaar voor de nominale slangbreedtes NW23, NW29 en NW36.

De beste optie

beschermslangversterking van igus

Tot slot, wat wij beschouwen als de beste optie, bestaande uit alle bovenstaande elementen, maar nu voorzien van geoptimaliseerde connectoren. We ontwikkelden de e-rib specifiek voor beschermslangen, gecombineerd met roterende lagers van igus aan beide uiteinden. Dit om een duurzame, beschermende kabel- en slangoplossing te bieden.

De complete SCARA-kabeloplossing bestaat uit 3 elementen. Deze elementen passen bij de desbetreffende SCARA-robot of worden eraan aangepast. 

 1. Roterend lager, bewegend uiteinde;
 2. Roterend lager, vaste uiteinde;
 3. Gegolfde slang met e-rib.

Wij leveren al jaren SCARA-kabeloplossingen en hebben de diverse geschikte opties uitgebreid getest.

Heeft u een SCARA toepassing die kabelmanagement vereist, neem dan zeker contact met ons op!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

automatisering robotics robotisering

Newsletter:

Kies nu een onderwerp