Wat is duurzaam reizen? - Blog | igus® Nederland

Wat is duurzaam reizen?

Andrej Roskic | 27 juni 2024

juiste onderdelen voor duurzaam reizen

Duurzaamheid is een populair gespreksonderwerp geworden over de hele wereld, met veel mensen die echt een verschil willen maken en anderen die er graag munt uit willen slaan als ’trend’. Nu wereldwijd reizen toegankelijker is dan ooit, wat betekent duurzaam reizen eigenlijk en hoe kun je het in de praktijk brengen?

Het in praktijk brengen

Na de ongekende dieptepunten van de pandemie wordt reizen snel weer net zo oververzadigd als voorheen. De uitstoot van de luchtvaart draagt in belangrijke mate bij aan de klimaatverandering en toerisme kan afval doen toenemen. Duurzaam reizen bestaat uit veel belangrijke praktijken zoals verantwoord genieten van bestemmingen en goed nadenken over hoe je van A naar B komt.

Wat kunnen we nu eigenlijk doen? Hier zijn een paar ideeën:

Ethisch winkelen

Vakantiegangers hebben vaak een budget om uit te geven aan souvenirs van hun reis, niet alleen voor zichzelf maar ook als cadeau voor de thuisblijvers. Blootstelling aan andere culturen is een belangrijke reden om andere landen te verkennen, maar nadenken over wat je koopt kan veel verschil maken. Verspil geen geld aan goedkoop plastic speelgoed voor je kinderen of geïmporteerde massaproducten als je zinvolle en duurzame cadeaus kunt kopen van lokale bedrijven die tijd en moeite hebben gestoken in het produceren van iets authentieks.

Verken je eigen achtertuin!

carbon footprints

We willen zo graag andere landen zien dat we ons eigen land vaak vergeten. Nederland heeft zoveel vreemde en prachtige locaties, zelfs als we niet het beste weer hebben. We hebben zoveel verschillende lokale culturen, van Maastricht tot Fryslân tot op het strand in Scheveningen. Op deze manier ga je er nog steeds even tussenuit, maar de kans is groot dat het veel minder kost voor jou en het milieu!

De beste manier van reizen

Bedenk op welke manieren je naar je locatie kunt komen. Als je van plan was om in aparte auto’s te rijden, deel dan de auto. Als je een lange afstand moet afleggen, waarom ga je dan niet met de trein? Gemeenschappelijk reizen kan je ecologische voetafdruk enorm verkleinen en soms kost een treinkaartje minder dan de brandstofkosten van een auto!

igus® bijdragen aan duurzaam reizen

Iets dat zo eenvoudig is, maar toch over het hoofd wordt gezien, is het voordeel van licht verpakken. Door het gebruik van kunststof heeft igus® veel industrieën de mogelijkheid gegeven om het gewicht in hun toepassingen te verminderen of om gewicht elders toe te passen.

Een goed voorbeeld hiervan is de luchtvaartindustrie. De meest gebruikte manier om over de wereld te reizen is per vliegtuig. Hoe zwaarder het vliegtuig, hoe meer energie er nodig is om te bewegen.  Dus door over te stappen van metalen lagers naar igus motion plastics kunnen vele kilo’s bespaard worden, wat op zijn beurt leidt tot een lager brandstofverbruik en minder impact op het milieu als gevolg van CO2-uitstoot.

De fiets van morgen vandaag?

Een ander indrukwekkend product dat duurzaam reizen aanmoedigt, is de gloednieuwe igus® fiets ‘RCYL’. Fietsonderdelen van kunststof vereisen veel minder energie tijdens de productie dan hun tegenhangers van aluminium of koolstof en de CO2-voetafdruk is aanzienlijk kleiner. Het hoofdframe en de vorken van deze fiets zijn gemaakt van gerecycled plastic oceaanafval.

RCYL is duurzaam reizen

Zelfs na het einde van de levenscyclus van het product is recycling veel eenvoudiger dan bij andere materialen. De RCYL fiets is bijna volledig gemaakt van plastic, is smeervrij en corrosiebestendig, waardoor hij een stap voor is op de gemiddelde fiets en een volledig duurzame reisoptie biedt! De eerste productiefase is momenteel aan de gang met plannen om de igus fiets door het hele land te gebruiken in hotels en op universiteitscampussen en voor individueel gebruik.

Om meer te weten te komen over igus®’s toewijding aan duurzaamheid, neem hier een kijkje op onze website of scroll door onze andere blog posts die dit onderwerp verkennen.


Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

groen beleid lagers RCYL reizen

Newsletter:

Kies nu een onderwerp