Wat is een e-chain® nou eigenlijk? - Blog | igus® Nederland

Wat is een e-chain® nou eigenlijk?

Mark van de Waal | 26 september 2022

Als je deze term als buitenstaander hoort, is het moeilijk voor te stellen wat het precies betekent. Dat is precies hoe ik me voelde toen ik in 2010 solliciteerde naar een baan bij igus®. Ik had nooit gedacht dat zo’n eenvoudige term zoveel verschillende mogelijkheden kon verbergen. De term e-chain® is een handelsnaam van het bedrijf igus® en staat vrij vertaald voor energy chain of in goed Nederlands energieketting, maar wat is het nou precies? Een ketting die energie kan geleiden? Helaas is dat niet helemaal het juiste antwoord. Volgens de definitie van igus® zijn energiekettingen, ook wel kabelrupsen, drag chains of kabeldragers genoemd, mechanische machine-componenten. Ze zijn bedoeld om kabels en slangen met energie (stroom), data en andere media zoals lucht en olie veilig en betrouwbaar te begeleiden en te beschermen. Kabelrupsen worden gebruikt in onder andere robots, CNC-machines, 3D-printers, auto’s, vliegtuigen, schepen, offshore projecten en vele andere industrieën. Heel eenvoudig, nietwaar?

Zodra de term e-chain® wordt uitgelegd, besef je al snel welk logisch en fantastisch idee er achter dit product schuilgaat. Een energieketting om kabels, slangen enz. te beschermen, zodat ze veiliger en betrouwbaarder op de machines kunnen worden geleid en dus langer meegaan. Men is vaak verbaasd als ze horen dat dit product al in meer dan 80 industrieën vertegenwoordigd is.

igus® energiekettingen in kranen

Overweldigend met zoveel keuze

Omdat dit product zo veelzijdig is, zijn er natuurlijk veel verschillende varianten, zelfs zoveel dat ik toen al ruim een jaar bij igus® werkte, producten/variaties zag die ik nog niet eens kende toen ik door onze catalogus bladerde. Als je eenmaal een overzicht hebt van wat een energieketting is, komt het volgende obstakel, dat gemakkelijk kan leiden tot overweldiging. Dus welk product is het juiste voor onze klant en hoe vind ik de juiste gegevens daarvoor? Er zijn twee mogelijkheden: onze website en onze catalogus. Op de website kun je slim door alle artikelen heen klikken en van het ene naar het andere artikel springen. Maar hoe staat het in de catalogus? Op het eerste gezicht doet de catalogus me denken aan een bijbel, mijn eigen igus® bijbel. Eindeloos en met veel informatie, waarvoor je de eerste keer dat je het doorbladert voldoende tijd moet inplannen.

Naast de productpagina’s zijn er ook andere voor uitleg van termen en informatie over garantie en prestaties. Dankzij de gedetailleerde inhoudsopgave vindt u snel het product dat u nodig hebt. Als u deze feiten en cijfers goed bekijkt, zult u naast de aanvankelijke vraag “Wat is een e-chain®? Wat is een vastpunt en een meenemer en waarom moet daarmee rekening worden gehouden? Wat zijn kammen en waarom moet ik samen met de energieketting aanschaffen? Terwijl de term “vastpunt” al een redelijk idee geeft van de functie, laat de term “meeneempunt” meer speelruimte voor interpretatie. Als je deze termen uitlegt, krijg je de volgende resultaten:

  • Het vastpunt is het punt waaraan de kabelrups vastzit. Dit punt kan niet meer bewegen.
  • Het meeneempunt daarentegen is het andere bewegende einde van de kabelrups. Dit punt is bevestigd aan een machine, zodat de energieketting altijd kan worden meegenomen en verplaatst.
Vastpunt en meeneempunt van een kabelrups

Als u geïnteresseerd bent in een kabelrups met kabels, moet u zeker ook kijken naar de trekontlastingskammen. Hiermee worden de kabels vastgezet met kabelbinders. Hierdoor worden de kabels ontlast. Een punt dat in geen geval mag worden vergeten.

Ook al lijkt het op het eerste gezicht overweldigend dat er zoveel verschillende e-chains® en bijbehorende termen zijn, met de juiste hulp en de mogelijkheid van onze website en onze catalogus zult u het snel onder de knie krijgen en de materie leren begrijpen. Als ik u heb kunnen stimuleren om de wereld van e-chains® nader te bekijken en u wilt lezen over bijzondere voorbeelden van gebruikte e-chains®, bezoek dan onze pagina met inspirerende toepassingsvoorbeelden.

Kabelrups in een gazonverlichtingssysteem
Kabelrups in een precisie gietwagen
Kabelrups in een portaalfreesmachines

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

dragchain e-chain e-kette energy chain kabelrups

Newsletter:

Kies nu een onderwerp