Wat is een hittebestendige kabel? ­čî× - Blog | igus┬« Nederland

Wat is een hittebestendige kabel? ­čî×

Mark van de Waal | 8 november 2022

Het is nog niet zo lang geleden dat we allemaal smolten door de mini-hittegolf in Nederland. We zijn zeker niet uitgerust voor de temperaturen die we hebben meegemaakt. Maar hebt u er ooit over nagedacht hoe kabels omgaan in extreme hitte en hebt u er zelfs over nagedacht “wat is een hittebestendige kabel?”.┬á Het is belangrijk dat we bij igus kabels hebben die alle soorten toepassingen aankunnen, waaronder ook kabels die bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Dus wat is een hittebestendige kabel nou precies?

Een hittebestendige kabel is een kabel die speciaal is ontworpen voor toepassingen met extreme hitte. De kabels zijn bestand tegen extreme temperaturen zonder dat er sprake is van mechanische of elektrische spanning, wat betekent dat ze buitenshuis kunnen worden gebruikt, waar ze vaak bestand zijn tegen seizoensgebonden temperatuurschommelingen, extreme hitte en extreme kou. Door de klimaatverandering heeft de wereld nu te kampen met extreme temperaturen, dus daarmee moet rekening worden gehouden bij de keuze van de juiste kabel. Als niet de juiste kabel wordt gekozen, kan dat grote problemen veroorzaken.

Kabels voor extreem hoge temperaturen

Zoals gezegd, kan de temperatuur in de zomer enorm schommelen, zodat het niet altijd gemakkelijk is om een planning te maken. Nederland is berucht om deze schommelingen en de zomer van 2022 is daar een goed voorbeeld van. We hebben temperaturen gezien van bijna 40 graden en 2 dagen later zakte de temperatuur tot 21 graden. Hoe kan men verwachten dat mensen dit kunnen plannen, laat staan hun machines en toepassingen hier op aan kunnen passen?

Als mensen hebben we verschillende manieren om af te koelen als de hitte zo intens wordt, maar kabels niet en toch verwachten we dat deze kabels de hitte kunnen weerstaan en soepel en foutloos functioneren. De levensduur van kabels hangt af van veel verschillende factoren en de temperatuur is een van de belangrijkste. Naast de mechanische spanning die door de beweging wordt veroorzaakt, kan andere spanning worden veroorzaakt door milieu-invloeden, zoals de temperatuur.

Het belang van temperatuurbestendige kabels

De manier waarop kabels door warmte worden beïnvloed verschilt, dus kabels reageren anders op koude temperaturen dan op warme temperaturen.

Als algemene regel zou u temperatuurbestendige kabels alleen gebruiken in toepassingen en omgevingen waar de temperaturen zeer warm of zeer koud zullen zijn en die zonder mankeren moeten kunnen functioneren. De kabel moet ook bij normale omgevingstemperaturen kunnen functioneren, dus het is essentieel dat de kabel voor beide mogelijkheden geschikt is. De industri├źle sectoren zijn divers en vari├źren van koeling en airconditioning tot de verwerking van glas of keramiek, dus een grote verscheidenheid aan eisen.

Voor hittebestendige kabels geldt dat hoe hoger de temperatuur is, hoe zachter de kabel of het materiaal van de buitenmantel wordt. Dit heeft gevolgen voor de mechanische belastbaarheid.  Daarom is de keuze van de juiste buitenmantel bij hoge temperaturen cruciaal om materiaalschade te voorkomen.

Laten we een voorbeeld bekijken: een PVC-buitenmantel wordt zeer zacht bij blootstelling aan intense hitte en zonlicht. Daardoor neemt de duurzaamheid aanzienlijk af en kan een storingsvrije werking niet meer worden gegarandeerd. In dit geval zouden wij een PUR- of TPE-mantel aanraden. Deze materialen zijn het best bestand tegen hitte en helpen bij de warmteafvoer.

Wat is warmtedissipatie?

Warmtedissipatie is wanneer er is sprake van warmteafvoer wanneer sterke stromen door een kabel gaan en het warmteniveau te hoog wordt, zodat dit een negatief effect heeft op de kabel en de levensduur ervan. Om dit te verminderen, moet de juiste kerngrootte en het juiste kernmateriaal worden gekozen, zodat de stroom wordt doorgelaten zonder dat de kabel meer opwarmt dan nodig is. Als niet de juiste kern wordt gekozen, zal de kabel het begeven.

Toepassingen voor hogere temperaturen

De nadruk ligt hierbij op toepassingen die dagelijks aan grote hitte worden blootgesteld. Bijvoorbeeld kraantoepassingen in de haven of offshore. Hier worden de kabels niet alleen blootgesteld aan UV-straling in de zomer, maar ook aan directe zonnestraling bij hoge temperaturen. Andere toepassingsgebieden zijn landbouw- of bouwmachines, alle toepassingen buiten die echt aan de elementen kunnen worden blootgesteld.

In het Verenigd Koninkrijk is de blootstelling aan extreme hitte normaal beperkt tot enkele weken of maanden per jaar, maar in andere landen, zoals Afrika, moeten de geïnstalleerde kabels permanent bestand zijn tegen deze extreme temperaturen.

Hopelijk heeft dit blog u een antwoord gegeven op de vraag “wat is een hittebestendige kabel?” en mocht u meer blogs over chainflex┬« willen lezen, bezoek dan de chainflex pagina op het blog:

https://blog.igus.nl/category/kabels/

Wilt u het assortiment chainflex® kabels bekijken, bezoek dan onze webshop

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.