Wat is een hybridekabel? - Blog | igus® Nederland

Wat is een hybridekabel?

Mark van de Waal | 16 maart 2021

Sinds enige tijd zien wij een sterke trend naar hybridekabels op het gebied van servoaandrijvingen. Als gevolg van deze ontwikkeling breiden wij ons assortiment hybridekabels voortdurend uit. Alleen op deze manier kunnen wij voldoen aan de continue veranderende eisen van onze klanten.

Maar wat is een hybridekabel en waar is dit type kabel eigenlijk voor nodig? Dat is precies waar we in de post van vandaag naar gaan kijken.

Wat is een hybride?

“Hybride” komt uit het Latijn en betekent “van twee oorsprongen”.  In het algemeen betekent hybride de combinatie van twee verschillende aandrijfprincipes of energiebronnen.

Beide technologieën worden op zichzelf al als onafhankelijke oplossingen beschouwd. De combinatie leidt echter weer tot nieuwe specificaties.

Hybride in het dagelijkse leven

Als het over hybriden gaat, denken we onvermijdelijk aan auto’s. Een hybride aandrijving is aantrekkelijker dan ooit. Bij deze alternatieve aandrijving wordt de verbrandingsmotor gecombineerd met een elektromotor. Het voertuig schakelt automatisch tussen de twee energiebronnen. Aan de hand van dit praktijkvoorbeeld kunnen de parallellen met de hybride technologie in de kabelsector gemakkelijk uitgelegd en begrepen worden.

igus hybride kabels

Sinds enkele jaren is de trend duidelijk waarneembaar. Steeds meer fabrikanten en bedrijven van aandrijvingen schakelen over op hybride technologie.

Een hybride kabel is een kabel die gewoonlijk wordt gebruikt in servoaandrijfsystemen. Hij voorziet de servoaandrijving van energie en stuurt ook belangrijke informatie terug naar het besturingssysteem.

Net als de hybride aandrijving in een personenauto, die twee verschillende soorten motoren combineert, combineert de hybride kabel twee verschillende soorten kabels.

Hybride kabels zijn een combinatie van servokabel een meetsysteem of een feedback kabel voor de aandrijftechniek.

Een servokabel is al een gecombineerde kabel, omdat hier een motorkabel wordt uitgebreid met één of twee regelparen. Deze stuurparen worden gebruikt om naast de voeding van de motor, een rem of een temperatuursensor te bedienen.

hybridekabels van igus

De klassieke meetsysteemkabel, ook wel encoderkabel genoemd, neemt daarentegen de gegevensoverdracht naar het besturingssysteem over. Hij informeert bijvoorbeeld over het toerental en de positie van de motor.

encoder kabels igus

Waarom hybridekabels?

De zogenaamde één-kabel-technologie, oftewel “One Cable Technology”, wordt steeds populairder. Dit toekomstgerichte systeem bespaart niet alleen tijd, maar ook geld. Door de combinatie van twee kabels kan niet alleen materiaal in de productie worden bespaard, maar ook ruimte en werktijd bij de montage, bij het optuigen en bij de installatie.

Waar worden hybridekabels gebruikt?

In principe worden hybride kabels overal gebruikt waar ook servomotoren worden gebruikt. Veel snelle maar precieze bewegingen vereisen een faalveilige kabel. Het toepassingsgebied is dan ook zeer divers.

Een goed voorbeeld is het gebruik van onze hybridekabels in de houtbewerkingsmachines van een klant. Deze machines werken ook op hoge snelheid. Door gebruik te maken van de nieuwste servotechnologie wordt een hoge dynamiek in combinatie met positionele nauwkeurigheid en snelle feedback gerealiseerd.

readycable kabelconfectionering

De tot 50 gebruikte servo-assen worden van energie en signalen voorzien via hybride chainflex®-kabels.

De eis van de klant was vanaf het begin: “We hadden een hybridekabel nodig die een lange levensduur en betrouwbaarheid bij hoge dynamiek garandeerde. “Onze klant moet aan zijn eigen klanten leveren en moet hierdoor steeds aan nieuwe eisen voldoen. Er was een oplossing nodig die kosten en moeite zou besparen bij de installatie. Onze hybridekabels hebben de klus met succes geklaard.

Door te slagen voor de test, die wij samen hebben uitgevoerd, konden wij onze klanten de technologie van een hybridekabel aanbieden, zelfs voor uiterst veeleisende toepassingen, en de levensduur garanderen. U kunt het gedetailleerde verslag hier nog eens nalezen.

Als u vragen heeft over onze chainflex hybridekabels of andere kabels voor bewegende toepassingen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We kijken er naar uit!

Geconfectioneerde hybride readycables®:

https://www.igus.nl/info/n20-readycable-hybrid-siemens

https://www.igus.nl/info/n20-readycable-bosch-rexroth

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.