Wat is een krimpfoliemachine? - Blog | igus® Nederland

Wat is een krimpfoliemachine?

Mark van de Waal | 3 oktober 2023

Krimpfoliemachines komen vaker voor dan je denkt en worden enorm onderschat als je beseft wat ze doen. Ze zorgen voor zowel sealen als krimpen in één enkele beweging en dat doen ze razendsnel!  Krimpmachines sprenkelen een folie over een product, die wordt verwarmd, en dit vormt een strakkere wikkel om het product, waardoor een veilige bedekking ontstaat. Dit is een veel sneller alternatief voor andere bureausystemen.

Wat is belangrijk voor krimpfoliemachines?

Het is essentieel dat krimpmachines schoon, soepel en efficiënt zijn en daarom gebruiken fabrikanten van krimpmachines igus producten. Omdat ze smeermiddel- en onderhoudsvrij zijn, is er geen vervuiling door vet, olie of andere smeermiddelen in de machine die op de krimpfolie terechtkomen.

Een lage wrijvingscoëfficiënt is ook van vitaal belang om het product soepel door de machine te laten lopen. Wrijving vermindert de productiviteit van de machine, veroorzaakt luchtweerstand en heeft een negatief effect op de nauwkeurigheid van het wikkelen.

Welke igus producten zitten er op een krimpfoliemachine?

Ik zal er niet omheen draaien, er zijn ontzettend veel igus producten op deze machines te vinden omdat er geen smering nodig is, maar er zijn enkele belangrijke producten die duidelijk favoriet zijn:

  • xiros® rollers
  • igubal® zelfuitlijnende lagers
  • iglidur® glijlagers
  • drylin® rails en lineaire geleiders

Een recente toepassing waarbij we betrokken waren op een krimpmachine was het leveren van xiros® transportbandrollen. De belangrijkste vereisten waren lichtgewicht en stil. De noodzaak van lichtgewicht was cruciaal omdat we de dunne folie op de krimpzakken niet wilden beschadigen of breken. In deze situatie, na alle opties te hebben overwogen en samen te hebben gewerkt met de klant, werden koolstofvezelversies gebruikt, en dit gaf een extra eigenschap met elektrostatische ontlading.

Een ander voordeel van het gebruik van de xiros® transportbandrollen in deze toepassing is dat de klant de walsen online volledig kon configureren in hun eigen tijd. Ze hadden volledige controle over de parameters en konden spelen met belastingen en externe invloeden om er zeker van te zijn dat ze de beste oplossing voor hun toepassing hadden.

Hoe verbeteren igus producten warmtekrimpmachines?

Naast het eigenlijke wikkelelement moet de krimpmachine de producten in de optimale positie voor het wikkelproces kunnen plaatsen. Om dit te bereiken moet de machine nauwkeurig, precies en vrij van vervuiling zijn.

 Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van igus producten. Veel machines gebruiken onze drylin lineaire systemen voor productplaatsing, igubal kussenblokken voor uitlijnfouten en tribo-tape voor een glad oppervlak met een lage wrijvingscoëfficiënt.

Bij de keuze van onderdelen voor de machine moet ook rekening worden gehouden met het element warmte. Met igus® onderdelen kunnen we de warmtebron opvangen en ervoor zorgen dat de warmte niet schadelijk is voor de onderdelen in de machine. We hebben een groot assortiment hoge-temperatuur producten die indien nodig in uw toepassing kunnen worden gespecificeerd.

De xiros® transportbandrollen zijn ideaal voor deze toepassingen omdat ze een lage massatraagheid hebben, wat betekent dat er minder tijd nodig is om op snelheid te komen. Veel xiros-klanten kunnen nieuwe materiaalbanen toevoegen zonder de machine stil te zetten door het hulsmateriaal in een rollensysteem te ‘stapelen’, waardoor de stilstandstijd tot een minimum wordt beperkt. Stilstandstijd voorkomen is cruciaal voor alle bedrijven, zeker in de huidige markt. Als u meer wilt lezen over andere toepassingen in de verpakkingsindustrie verwijs ik u naar onze industriepagina. Indien u interesse of vragen heeft, neem dan contact met ons op

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

kogellagers linear geleiding

Newsletter:

Kies nu een onderwerp