Wat is een stuurstroomkabel? - Deel 1  - Blog | igus® Nederland

Wat is een stuurstroomkabel? – Deel 1 

Mark van de Waal | 9 december 2022

Er zijn zo veel verschillende soorten kabels dat we blogs gaan maken over alle verschillende soorten om te proberen een inzicht te geven in de kabelwereld. Te beginnen met stuurstroomkabels.

Heeft u weleens gehoord van stuurstroomkabels?  Weet je waar en waarom ze worden gebruikt? Laten we het uitzoeken en ontdekken wat een stuurstroomkabels nou precies is?

Wat is een stuurstroomkabel?

stuurstroomkabel van igus

Stuurkabels worden gebruikt in bewegende toepassingen.  Het belangrijkste doel van een stuurstroomkabel is het meten, regelen en controleren van transmissies. Deze kabels geven voortdurend schakeltoestanden en stuursignalen door tussen een zender en een ontvanger. Stuurkabels van igus® zijn ideaal geschikt overal waar kabels worden blootgesteld aan verhoogde belastingen door beweging, torsie of zware omgevingsomstandigheden.

Toepassingen en overwegingen voor stuurstroomkabels

Er zijn vele uiteenlopende kabeltoepassingen. Deze omvatten:

  • Assemblagelijnen
  • Robotica
  • Stroomvoorziening

Regelkabels zijn beschikbaar voor de meeste mechanische eisen en zijn verkrijgbaar met verschillende goedkeuringen en conformiteit. Afhankelijk van het gewenste type stuurstroomkabel zijn ze torsiebestendig, geschikt voor smalle radii en zeer lage temperaturen, UV-bestendig, brandvertragend of halogeenvrij.

Flexibiliteit is ook een belangrijke overweging bij de keuze van een stuurstroomkabel.  Het is belangrijk te begrijpen hoe de stuurstroomkabel moet reageren op flexibiliteit.  Zo kunnen kabels die in de procesautomatisering voortdurend worden gebogen andere constructies vereisen dan een kabel die gewoon flexibel moet zijn om correct in een product te kunnen worden geleid en toch goed te functioneren.

Stuurstroomkabels van igus®

doorsnede stuurstroomkabel van igus

Stuurstroomkabels van igus® zijn speciaal ontworpen om langdurig te functioneren met weinig of geen onderhoud. Zoals alle igus® producten worden de chainflex® stuurstroomkabels voornamelijk gebruikt in bewegende toepassingen en door de technische eigenschappen van de igus® stuurstroomkabels zijn ze geschikt voor toepassingen waar hoge eisen worden gesteld aan de mantel en/of de aders.

Testen en onderzoek is voor ons altijd een prioriteit geweest. Hierdoor kunnen wij online diensten aanbieden om klanten te helpen het minimumaantal slagen voor hun gespecificeerde kabel te berekenen.

Alle chainflex® kabels worden grondig getest onder extreme belastingen in het igus® testlaboratorium. Al meer dan 25 jaar werken we eraan om de levensduur van onze producten te optimaliseren en ervoor te zorgen dat we de levensduur nauwkeuriger kunnen voorspellen.

Welke soorten stuurstroomkabels zijn er?

Elke toepassing is weer anders, elke productiefaciliteit is anders en elke eis is anders. De behoefte aan complexere functies om extreme omgevingsomstandigheden aan te kunnen, neemt elk jaar toe. Er zijn nu toepassingen waarbij de kabels bestand moeten zijn tegen agressieve omgevingen, en dit kan een tol eisen van de kabel. Om geschikte stuurstroomkabels voor deze specifieke omgevingen te kunnen aanbieden, heeft igus® vele jaren besteed aan het testen, onderzoeken en ontwikkelen van technologieën, zodat wij geschikte kabelmaterialen kunnen aanbieden.

Met de technologische vooruitgang is ook de kabelstructuur vooruitgegaan. Het kurkentrekker- effect is geen optie, dus een kabel met in lagen gewikkelde aders volstaat niet meer. Ter bescherming tegen kabelbreuk of kurkentrekkers heeft igus® flexibele stuurstroomkabels gemaakt die duurzaam en betrouwbaar zijn en bij uitstek geschikt voor de bewegingen die kabelrupsen maken.

Wat is een stuurstroomkabel bij igus®?

De mantelmaterialen van chainflex® zijn speciaal ontworpen en aangepast voor bewegende toepassingen. De verscheidenheid aan mantelmaterialen maakt een bijzondere bescherming van de kabel tegen ongunstige omgevingsomstandigheden mogelijk. Om deze bescherming te garanderen zijn de chainflex® stuurstroomkabels verkrijgbaar in mantelmaterialen van PVC, TPE, PUR of iguPUR, die allemaal verschillende eigenschappen hebben. Alle igus® stuurstroomkabels zijn zowel in afgeschermde als niet-afgeschermde uitvoering verkrijgbaar en kunnen samen met andere kabels worden geïnstalleerd.

Deze kunnen worden gekocht samen met onze chainflex® CASE kabeldoos, een nieuwe innovatie die de leveringskosten verlaagt, opslagruimte bespaart en voorzien is van een QR-code voor eenvoudig nabestellen.

Hopelijk is dit een duidelijk antwoord op de vraag “wat is een stuurstroomkabel?”, maar voor meer informatie over chainflex® kabels kunt u hier terecht.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

besturingskabel controlekabel stuurkabel

Newsletter:

Kies nu een onderwerp