Wat is FastConnect? - Blog | igus® Nederland

Wat is FastConnect?

Mark van de Waal | 31 augustus 2021

In bijna alle industrieën is het belangrijk om systemen te gebruiken die eenvoudig, snel en betrouwbaar werken. Net als Profinet FastConnect. In het artikel van vandaag ga ik u vertellen wat deze technologie nou precies inhoudt.

Tijd is geld

Tijd is een groot goed. En dat is niet alles. Want tijd kost nu eenmaal geld. Men zegt niet voor niets: “tijd is geld”. Wie heeft er baat bij een langere machinestilstand omdat afzonderlijke onderdelen niet lang genoeg meegaan of processen die te lang duren?

Misschien (her)kent u de volgende situatie:

Een van uw Profinet-kabels is defect geraakt en moet vervangen en opnieuw aangesloten worden.  Dit moet zo snel en ongecompliceerd mogelijk gebeuren. Al het andere is (te) kostbaar. De kabel moet in de bestaande machine worden geïnstalleerd en moet dus handmatig worden aangelegd.

Het handmatig assembleren/instaleren in het veld kost (veel) tijd. Daarnaast hebt u de volgende zaken nodig:

  • Een mes
  • Enkele kabelstrippers
  • Voldoende kabel, omdat er materiaalverlies kan optreden
  • Geschikte connectoren

Gelukkig is er nu een alternatief. FastConnect. In dit artikel wil ik deze techniek graag nader aan u introduceren.

FastConnect

FastConnect technologie zorgt ervoor dat een kabel in slechts een paar stappen kan worden neergelegd, opgetuigd en aangesloten. Het FastConnect systeem bestaat uit kabels van industriële kwaliteit, connectoren en het juiste gereedschap

FastConnect bij igus

Met de CF898.061.FC bieden we bij igus nu niet alleen een PROFINET-kabel met een duidelijke levensduurverklaring, maar ook een kabel die sneller en kosteneffectiever te monteren is. De kabelstructuur is vergelijkbaar met die van de CF898.060 maar dan met een dunne(re) binnenmantel. In dit geval heeft de binnenmantel echter geen mechanische functie, zoals bijvoorbeeld de binnenmantels van een CF21.UL of CF113.D. Onze nieuwe CF898.061.FC is een kosteneffectief alternatief voor de CFBUS.060 en de CFBUS.LB.060, die ook geschikt zijn voor FastConnect.

De hoeveelheid werk die nodig is om de kabel aan te sluiten wordt aanzienlijk verminderd door de FastConnect kabel en het bijbehorende stripgereedschap. Adersnedes en beschadigingen aan de afscherming van de kabel worden beperkt door de perfect op elkaar afgestemde componenten. Dit betekent op zijn beurt dat er ook minder kabelafval afgevoerd hoeft te worden.

De elektricien heeft dus alleen de kabel, de connector en stripgereedschap nodig voor de bekabeling. Hiervoor heeft igus de binnenmantel, de afscherming en de buitenmantel zo ontworpen dat de gebruiker het gereedschap slechts één keer hoeft in te stellen, vervolgens dient hij/zij de kabel te verwijderen, de connector te plaatsen en weer te sluiten.

Deze kabel wordt gebruikt in machines met een buigfactor van 15 x d en korte rijwegen. Een garantie van maximaal 36 maanden en UL-certificering zijn standaard voor deze nieuwe lancering.

Het FastConnect gereedschap

De geschikte gereedschappen zijn verkrijgbaar bij verschillende fabrikanten (b.v. Weidmüller of Siemens). Zij worden gebruikt voor een veilige en snelle assemblage in het veld zonder hierbij schade aan de kabel te veroorzaken.

FastConnect connector

Als aanvulling op het stripgereedschap, kunnen ook FastConnect connectoren met deze technologie worden gebruikt. Een zeer robuuste connector voor de industrie is bijvoorbeeld de bekende RJ45 connector. Deze zorgt voor een eenvoudige en snelle verbinding van kabel en connector. Isolatie verplaatsingsaansluitingen zorgen voor een optimaal contact van de aders in de connector. Het strippen van de aders is niet nodig en maakt het hele proces nog sneller.

Conclusie

FastConnect doet wat het belooft. Het werkt snel en zonder complicaties want u heeft hiervoor maar één gereedschap nodig. Met deze technologie kunt u een tijdsbesparing tot 46% realiseren. De machine kan snel herstarten en u verliest geen tijd maar bovenal geen geld.

Bent u geïnteresseerd in deze of andere innovaties? U bent te allen tijde welkom om met ons in gesprek te gaan!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

Ethernet FastConnect kabels profinet RJ45 technologie

Newsletter:

Kies nu een onderwerp