Wat is het verschil tussen schuine tandwielen en rechte tandwielen? - Blog | igus® Nederland

Wat is het verschil tussen schuine tandwielen en rechte tandwielen?

Mark van de Waal | 19 april 2023

Tandwielen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn verschillende soorten tandwielen voor elke toepassing. Sommige soorten tandwielen lijken echter sterk op elkaar en kunnen in vergelijkbare toepassingen worden gebruikt. Deze blog gaat over het onderscheid tussen rechte en schuine tandwielen en hun toepassingen.

Tandwielen met rechte tanden

Rechte tandwielen zijn de meest voorkomende tandwielen. Als je iemand zou vragen hoe een tandwiel eruitziet, zou hij waarschijnlijk een tandwiel met rechte tanden beschrijven. Rechte tanden die kunnen samenwerken met andere tandwielen en gelijkmatig verdeeld zijn over een cirkelvormig lichaam.

Dankzij de eenvoud van het ontwerp zijn rechte tandwielen zeer goedkoop en snel te vervaardigen. Bij hogere snelheden veroorzaken rechte tandwielen echter veel meer lawaai en trillingen, zodat rechte tandwielen beter geschikt zijn voor toepassingen met lage snelheden.

Rechte tandwielen worden meestal gebruikt in toepassingen zoals koffieautomaten, drankautomaten, geldautomaten, automotive aandrijvingen, enzovoorts.

Rechte tandwielen van kunststof
Rechte tandwielen

Spiraalvormige tandwielen

Schuine tandwielen verschillen van rechte tandwielen door de vorm van het tandwiel; bij schuine tandwielen zijn de tanden niet recht maar, zoals de naam al zegt, onder een hoek geplaatst. Schuine tandwielen hebben het voordeel dat ze meer krachten kunnen overbrengen dan rechte tandwielen.


Schuine tandwielen genereren echter een axiale kracht door de schuine vertanding. Deze axiale kracht moet worden opgevangen of vereist de combinatie van twee spiraaltandwielen (pijltanden of dubbele spiraaltanden) tot één tandwiel. Door de axiale krachten neemt de lagerslijtage toe.

Spiraalvormige tandwielen van kunststof
Spiraalvormige tandwielen

Een toepassing waarbij zowel rechte als schuine tandwielen worden gebruikt is in auto’s. Hier worden schuine vertandingen gebruikt in de vooruit-versnelling en rechte vertandingen in de achteruitversnelling. Dit blijkt uit het aanzienlijk hogere rijgeluid bij het achteruitrijden.

Bent u geïnteresseerd in kunststof tandwielen van igus? Bezoek dan onze website.

Als u kunststof tandwielen nodig heeft voor uw toepassing, helpen wij u graag vrijblijvend verder.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.