Wat is talkpoeder en waarom gebruiken we dit voor kabels? - Blog | igus® Nederland

Wat is talkpoeder en waarom gebruiken we dit voor kabels?

Mark van de Waal | 18 mei 2021

Als ik de term talkpoeder hoor, denk ik meteen terug aan de gymlessen tijdens mijn schooltijd. Gymnastiek. Niet mijn favoriete discipline. Ik vond het altijd spannend om mijn handen in te smeren met dat witte poeder. Maar dat was zo’n beetje alles wat me fascineerde aan deze sport. Maar laten we teruggaan naar het onderwerp. Talkpoeder. Wat is talkpoeder? En welke rol speelt talkpoeder in kabels?

Wat is talkpoeder?

Als je beter kijkt, is het witte poeder in de turnzaal een mengsel van krijt en talk. Het toegevoegde talkpoeder houdt de handen glad en glijdend. Vooral op toestellen als de hoge rekstok hebben turners een stevige greep nodig, maar tegelijkertijd de mogelijkheid om glijdende bewegingen te kunnen maken. Hetzelfde geldt voor kabels.

Talkpoeder bestaat uit fijngemalen talk. Talk is op zijn beurt een mineraal dat bestaat uit magnesiumsilicaat.  Dit kan water binden en is daarom zeer veelzijdig. Talk is een zeer zacht materiaal dat vaak beter bekend is als steatiet, zeepsteen of speksteen.

Waarom wordt talk gebruikt in kabels?

Talk absorbeert niet alleen vocht, maar dient ook als scheidingsmiddel en smeermiddel. In de kabelindustrie bijvoorbeeld scheidt het de mantel en de aders van elkaar.

Net als in de sportsector vermindert talk de wrijving en helpt het de aders in de kabel langer mee te gaan. De reden hiervoor is dat zij in de lengterichting onder de mantel of tegen elkaar kunnen schuiven.

De kunststof waar de isolatie van wordt gemaakt, wordt tijdens de productie goed gescheiden van het mantelmateriaal. Eerst worden de aders samengeslagen en vervolgens wordt de vloeibare kunststof van de mantel eromheen geëxtrudeerd. Zonder de talk bestaat het risico dat de warmte van de mantel het oppervlak van de isolatie zacht maakt en aan de mantel doet kleven. Dit leidt dan tot een slechte duurzaamheid bij beweging en ook tot slechtere verwerkingsmogelijkheden.

Het gebruik van talk maakt het strippen veel gemakkelijker, omdat de mantel er na de ronde snede kan worden afgetrokken.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

chainflex productie talkpoeder

Newsletter:

Kies nu een onderwerp