Wat is walstroom?
Mark van de Waal | 3 juni 2024
Walstroom is een manier om een schip van elektriciteit te voorzien terwijl het aangemeerd ligt in een haven. In plaats van te vertrouwen op zijn eigen generatoren, maakt het schip via een walstroomsysteem verbinding met het lokale elektriciteitsnet, waardoor het schip alle systemen aan boord en elektrische apparaten van stroom kan voorzien zonder de motor te laten draaien. Daarom wordt het beschouwd als een belangrijk instrument voor het verminderen van de ecologische voetafdruk binnen de maritieme industrie en het verbeteren van de luchtkwaliteit in havensteden.
Hoe werkt het?
Wanneer een schip aanmeert in een haven met walstroominfrastructuur, wordt het aangesloten op het lokale elektriciteitsnet via speciaal ontworpen stopcontacten die op het dok zijn geïnstalleerd, meestal op de ligplaats van het schip voor gemakkelijke toegang. De elektriciteit van het lokale elektriciteitsnet wordt dan via verbindingen doorgestuurd naar het elektrische systeem aan boord van het schip. Het voltage kan worden aangepast aan de elektrische vereisten van het schip. Eenmaal aan boord wordt de stroom op de gebruikelijke manier gedistribueerd naar verschillende elektrische systemen en apparatuur, waaronder HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), koeling, navigatie en communicatiesystemen. Walstroom kan ook de accu’s van het schip opladen!
Wat zijn de voordelen?
Walstroom vermindert luchtvervuiling en geluidsoverlast doordat schepen hun motoren kunnen uitschakelen als ze in de haven liggen, waardoor de uitstoot en het geluidsniveau afnemen. Het verlaagt ook de kosten die gepaard gaan met het gebruik van generatoren aan boord, zodat de kosten zo laag mogelijk blijven. Sommige havens kunnen schepen verplichten om walstroom te gebruiken om te voldoen aan milieuregelgeving die gericht is op het verminderen van emissies. Over het algemeen biedt het een stabiele en betrouwbare bron van elektriciteit, waardoor een schip niet meer afhankelijk hoeft te zijn van zijn eigen generatoren terwijl het aangemeerd ligt.
De rol van igus binnen de walstroomsector
igus ontwikkelt en produceert al vele jaren kabelmanagementsystemen op maat voor de maritieme industrie. Om ervoor te zorgen dat de dokken hun maximale capaciteit kunnen bereiken, is het essentieel dat de aanlegplaats van een schip zo wordt gepland dat de walstroomaansluitingen niet worden beperkt door ongeschikte kabellengtes. Dit is waar igus de flexibiliteit biedt die nodig is voor uw terminal en helpt om de kosten te minimaliseren met de igus® mobiele SPO-technologie. De e-spool power is een onderhouds- en inspectievriendelijke gemotoriseerde kabelhaspel die geschikt is voor gebruik in walstroomverbindingen met hoogspanning of laagspanning. Hij kan tot tien rotaties aan waardoor hij ononderbroken van de kast naar een aansluitdoos kan lopen. Recent heeft igus zich overigens aangesloten bij het OPSN │ Onshore Power Supply Network om ook op deze manier bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame en innovatieve walstroomvoorzieningen.
Zijn er ook nadelen?
Zoals met veel dingen in het leven, zitten er ook nadelen aan walstroom. Het installeren van deze infrastructuur in havens kan kostbaar zijn, omdat de bestaande havenfaciliteiten moeten worden aangepast voor de nieuwe apparatuur en niet alle schepen goed zijn uitgerust of zelfs maar voorbereid zijn om zich hierop aan te sluiten. Hoewel walstroom de impact op het milieu kan minimaliseren, is dit alleen effectief als de gebruikte elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen in plaats van energiecentrales op fossiele brandstoffen. Het potentieel is dus afhankelijk van veel factoren die zorgvuldig overwogen moeten worden bij het evalueren van de haalbaarheid en effectiviteit van walstroomprojecten, maar afgezien van tegenslagen zal deze methode van stroomvoorziening waarschijnlijk een integraal onderdeel van de toekomst worden.
De toekomst van walstroom
De toekomst van walstroom ziet er rooskleurig uit en er wordt een voortdurende groei verwacht in de toepassing van walstroom in havens over de hele wereld. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, de regelgeving evolueert en het milieubewustzijn groeit, is walstroom klaar om een centrale rol te spelen bij het vormgeven van een duurzamere en milieuvriendelijkere maritieme industrie. Daarom zal wijdverspreide invoering afhankelijk zijn van zaken als economische haalbaarheid en regelgevende ondersteuning om medewerking van minder overtuigde partijen aan te moedigen. Met bewezen en vertrouwde producten kan igus deze industrie blijvend ondersteunen en oplossingen bieden.