Wat zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van polymeertandwielen? - Blog | igus® Nederland

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van polymeertandwielen?

Mark van de Waal | 21 augustus 2023

Als je kijkt naar de voordelen van het gebruik van polymeer tandwielen ten opzichte van conventionele metalen tandwielen, zijn er enkele belangrijke voordelen die eruit springen: gewichtsvermindering, corrosiebestendigheid en lage kosten. We merken dat steeds meer mensen traditionele lagers en tandwielen inruilen voor die van polymeer, en we gaan dieper in op de belangrijkste redenen waarom.

polymeertandwielen van igus

De belangrijkste voordelen van het gebruik van polymeertandwielen

  1. Gewichtsvermindering

Gewichtsvermindering is een enorm voordeel voor veel industrieën en bedrijven. Als we kijken naar de auto-industrie, dan zien we dat deze extreem concurrerende industrie streeft naar perfectie en strenge richtlijnen en doelen heeft. Gewichtsreductie in een auto kan daar één van zijn. Een simpele verandering van een zwaar metalen tandwiel naar een hoogwaardig polymeer tandwiel kan het gewicht zeven keer verminderen.

Het is een vergelijkbaar verhaal voor de lucht- en ruimtevaartindustrie, die er absoluut voor moet zorgen dat ze zich aan de gewichtsbeperkingen houden, en het gebruik van een polymeer tandwiel in een tandwielkast in plaats van een zwaar metalen tandwiel is een snelle en eenvoudige verandering. Het helpt niet alleen bij het verminderen van het gewicht, maar heeft ook andere voordelen, zoals minder onderhoud en minder kosten…

  1. Corrosiebestendigheid

Een van de beste eigenschappen van niet-metalen onderdelen is de vermindering van corrosie. Tandwielen van polymeer corroderen niet, roesten niet en zijn, afhankelijk van het materiaal, chemisch resistent. Het assortiment igus® gegoten tandwielen is bestand tegen vele chemicaliën. Dit is een enorm voordeel ten opzichte van metalen tandwielen en bespaart niet alleen tijd maar ook geld. De wetenschap dat de tandwielen niet zullen verslechteren binnen een machine of toepassing is een geruststelling voor zowel de fabrikant als de eindklant. Dit zorgt er ook voor dat deze polymeer tandwielen kunnen worden gebruikt in toepassingen waar metalen tandwielen het zouden laten afweten, wat ontwerpers meer flexibiliteit geeft.

polymeer tandwieloverbrenging van igus
  1. Lage kosten

igus® tandwielen worden nu in grote volumes en in een standaardassortiment gegoten. In tegenstelling tot 3D-geprinte tandwielen, die ideaal zijn voor kleinere hoeveelheden zoals prototypes, worden de gegoten polymeer tandwielen op veel grotere schaal geproduceerd, duizenden onderdelen per keer. Hierdoor kunnen de kosten laag worden gehouden. Als je de kosten van een metalen tandwiel vergelijkt met die van een polymeer tandwiel, dan is de kwaliteit over het algemeen laag. Dit is niet het geval bij polymeer tandwielen.

Als fabrikant van kunststoffen weten we hoe we onderdelen van hoogwaardige polymeren in massa moeten produceren, waardoor we een hoge kwaliteit kunnen garanderen. We bieden ook een tool waarmee je de levensduur van het tandwiel kunt berekenen door een paar toepassingsparameters toe te voegen. Als je een tandwiel in een ontwerp kunt plannen en weet hoe lang dat tandwiel meegaat, weet je zeker dat je het beste voor je toepassing krijgt.

We bieden ook prijsvoordelen, dus hoe meer je koopt, hoe goedkoper de stuksprijs wordt.

Tot besluit

Het gebruik van polymeer tandwielen in toepassingen zoals actuatoren en tandwielkasten wordt steeds gebruikelijker en dit kan worden toegeschreven aan: weinig onderhoud, voorspelbare levensduur, betaalbaarheid en men begint ook de duurzaamheid van polymeer tandwielen te begrijpen in vergelijking met traditionele metalen tandwielen. De polymeer tandwielen van igus® voldoen aan al deze voorwaarden. Dankzij de gebruikte tribologische polymeren is smering niet nodig, wat opnieuw geld en tijd bespaart. Het ontbreken van smering betekent geen of zeer weinig onderhoud en geen smering die zijn weg terugvindt in het milieu.

Er zijn natuurlijk meer dan de drie hierboven genoemde voordelen van het gebruik van polymeer tandwielen, maar hopelijk zijn deze drie al voldoende om je te overtuigen om polymeer tandwielen in plaats van metalen tandwielen te proberen in je volgende toepassing.

Voor meer blogs over ons assortiment polymeer tandwielen klik hier en als je een toepassing hebt waarbij je een polymeer tandwiel wilt proberen, laat het ons dan weten.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.