Welk mantelmateriaal voor welke branche?
Mark van de Waal | 15 februari 2021
In een eerder artikel hebben we onze verschillende mantelkwaliteiten al uitgelegd. Maar welke kwaliteit buitenmantel heb ik eigenlijk nodig voor een kabel in een bepaalde toepassing of branche?
Deze vraag wordt ons vaak gesteld en daarom wil ik in dit artikel enkele gangbare industriële oplossingen laten zien als voorbeelden voor de buitenmantelkwaliteiten PVC, PUR en TPE.
In welke industrie wordt het PVC mantelmateriaal gebruikt?
Kabels met een PVC-buitenmantel kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Niettemin leeft wijdverbreid het idee dat PVC-kabels enkel geschikt zijn voor statische installatie. Dit is niet juist, aangezien er veel verschillende PVC mengsels op de markt zijn. Het was voor ons erg belangrijk het juiste PVC mengsel te vinden voor intensief gebruik in kabelrupsen. Hierdoor hebben onze special geoptimaliseerde PVC kabels zeer goede slijtage-eigenschappen verkregen, zijn ze kostenbesparend en optimaal geschikt voor toepassingen in droge omgevingen bij kamertemperatuur.
Een mooi voorbeeld van een dergelijke industrie is de houtindustrie. Daar bevinden de kabels zich meestal in een droge omgeving, bij kamertemperatuur en zonder invloed van olie.
Maar het is ook het ideale mantelmateriaal voor steenverwerking en vele handlingtoepassingen in de verpakkingsindustrie. PVC-kabels worden hier ten zeerste aanbevolen, zelfs in autowasstraten.
In welke industrie wordt PUR als mantelmateriaal gebruikt?
Er zijn industrieën waar het PUR mantelmateriaal geschikter is dan PVC of TPE. Eén van de belangrijkste specificaties van het PUR-materiaal is de oliebestendigheid. Deze eigenschap is vooral van belang in de werktuigmachine-industrie. Daar komen de machineonderdelen vaak in aanraking met koelvloeistoffen en andere oliën. Verder kenmerkt PUR zich door de kerfvastheid van het materiaal. Dit biedt als voordeel dat bijvoorbeeld scherpe metalen spaanders de buitenmantel niet gemakkelijk kunnen beschadigen.
Dit mantelmateriaal heeft echter ook een nadeel: een PUR-buitenmantel heeft van de genoemde materialen de minst gunstige slijtage-eigenschappen.
In welke industrie wordt het TPE-mantelmateriaal gebruikt?
De chainflex kabels met TPE als mantelmateriaal worden bij voorkeur toegepast in toepassingen met kleine buigradii. Bovendien zijn deze kabels door hun hoge slijtvastheid bijzonder geschikt voor hoge dynamiek en lange rijwegen, Dankzij het brede temperatuurbereik van het TPE-materiaal kunnen ook toepassingen bij zeer lage temperaturen worden gerealiseerd. Een voorbeeld hiervan zijn AS/RS opslagsystemen in koelcellen en diepvriesruimtes.
Over het algemeen zijn kabels met een TPE-buitenmantel te vinden in een breed scala aan toepassingen in verschillende industrieën. Denk hierbij aan koelhuizen in de voedingsindustrie, maar ook aan speciale voertuigen en lange rijwegen. Daarnaast is dit materiaal ook wereldwijd terug te vinden in toepassingen met extreem lage temperaturen. Daarom wordt het TPE-mengsel op de meeste outdoor kraansystemen gebruikt.
Ik hoop dat wij u een goed overzicht hebben kunnen geven van de mantelmaterialen en hun geschiktheid voor de verschillende industrieën.
Bent u er niet zeker van welk materiaal het juiste is voor uw toepassing? Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Neem gerust contact met ons op, daar zijn we tenslotte voor.