Wist u dat igus projectplanning aanbiedt? - Blog | igus® Nederland

Wist u dat igus projectplanning aanbiedt?

Mark van de Waal | 23 maart 2021

Niet veel klanten weten dat igus projectplanning aanbiedt. Het is iets dat we altijd hebben aangeboden als een “totaaloplossing”. Het is niet iets dat iedereen nodig heeft, of althans denkt nodig te hebben, maar het kan op de lange termijn wel problemen voorkomen als er aan het begin van een project een partnerschap tussen ons en de klant tot stand wordt gebracht.

Ton van Veldhuijzen, Projectmanager en installatieservice coördinator bij igus® Nederland  geeft u een inzicht in wat igus® kan bieden.

Hoe helpt igus engineering & projectplanning de industrie?

igus is al ruim 50 jaar actief in de kabelmanagementindustrie en heeft zich ontwikkeld tot meer dan alleen maar een fabrikant. Wij zijn ook probleemoplossers, adviseurs en toepassings- en industrie-experts. Met onze expertise kunnen we de toepassing van een klant analyseren, hun behoeften begrijpen en een betrouwbare oplossing bieden. Of dat nu een nieuw ontwerp is, een retrofit van een bestaande kabelrups-toepassing of het vervangen van alternatieve technologie. Dit kan een kabelhaspel, stroomrail, festoen of sleepring zijn. Welk systeem het ook is, igus kan een kabelmanagement oplossing bieden die past bij de behoefte van de klant.

Wat biedt igus op het gebied van service binnen de projectplanning?

Wij produceren niet alleen complete kabelrups-systemen, maar kunnen ook bestaande systemen nauwkeurig onderzoeken, beoordelen en evalueren. Vervolgens zijn wij in staat een betrouwbaarder of geschikter alternatief te ontwerpen en aan te bieden. Dit komt door gebruik te maken van onze ervaring in ontwerpen, kennis van toepassingen, projectplanning en industrie gerelateerde expertise.

Dus jullie zijn een ontwerphuis?

igus projectplanning

Gedeeltelijk, ja.  Het is namelijk ons doel ervoor te zorgen dat de onderdelen correct in de toepassing zijn ontworpen en ook correct zijn geïnstalleerd. In het geval van retrofits, voeren wij het volledige ontwerp uit. Deze informatie kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals klanttekeningen, testen en metingen op locatie. Daarna volgt de ontwerpbeoordeling, de goedkeuring, de fabricage, de QC en de verzending. 

Dit gaat vergezeld met alle informatie die nodig is voor een succesvolle installatie ter plaatse, of wij nu bij dit deel van de projectplanning betrokken zijn of niet. Wij maken een algemene opstellingstekening van niet alleen ons systeem, maar ook van hoe ons systeem er op de machine uitziet. Dit wordt geleverd in de vorm van een volledig tekeningenpakket, compleet met volledige BOM-informatie, details van afzonderlijke componenten, assemblagedetails en installatie- en testrichtlijnen. Het voordeel voor zowel onszelf als de klant is dat door dit proces te volgen, de kans op algemeen succes van het project zeer groot is.

Hoe zit het met nieuwe ontwerpen?

Onze service beperkt zich niet tot retrofits en ontwerpen voor bestaande toepassingen.  In het geval van nieuwe machineontwerpen hebben wij het meeste succes wanneer wij zo vroeg mogelijk bij het ontwerp worden betrokken. Als dit niet mogelijk is, kan dit nadelige effecten hebben voor het uiteindelijke systeem, wat vermeden had kunnen worden als wij er eerder bij betrokken waren geweest. Wij streven er altijd naar een geïntegreerde partner te zijn en niet alleen maar een leverancier van onderdelen.

Vertel meer over het aspect project management? 

Er zitten vele aspecten aan het leiden van een succesvol project.  Onze benadering van de meer complexe daarvan is slechts een geleidelijke evolutie van onze ervaring geweest. In de afgelopen jaren hebben wij veel van de beginselen overgenomen van de normen die in gevestigde systemen zoals PRINCE2 zijn vastgelegd. Wij ontdekten dat we al veel van deze principes gebruikten zonder dat wij dit ons realiseerden. Het overnemen van deze methodes heeft ons geholpen ons verder te ontwikkelen tot dé geïntegreerde partner van onze klanten.

Als iemand een bestaand kabelmanagement probleem heeft, wat bied je dan aan? 

Een klant is zich er niet altijd van bewust dat hij ons nodig heeft – door ons proactieve werk brengen we vaak iets aan het licht waarvan we denken dat we kunnen helpen de betrouwbaarheid te verbeteren of geld te besparen (of allebei!).

Een klant zou bijvoorbeeld kunnen denken dat het om de 6 maanden vervangen van een festoen normaal is, maar dit is het niet. Wij vertellen ze vervolgens dat zij van ons een onderhoudsvrij systeem met een lange levensduur kunnen krijgen. Zodra we het probleem hebben vastgesteld en het bedrijf, de processen en de toepassing begrijpen kunnen we aan de oplossing gaan werken.

Download hier het whitepaper over kabelrupsen versus festoensystemen.

Welke on-site mogelijkheden hebben jullie?

installatieservice van igus

Wij werken op zeer uiteenlopende locaties – variërend van fabrieksomgevingen, nucleaire sites, scheepswerven, havens, CDM-gecontroleerde bouwplaatsen en COMAH-toplocaties.  Planning is cruciaal en wij plannen alles wat is toegestaan, inclusief alle SSOW, speciale toegang en hefapparatuur. Wij zorgen ervoor dat wij over alle noodzakelijke hijsplannen en -procedures beschikken en zijn zeer bedreven in het in orde brengen van project– of locatie specifiek papierwerk voor onze teams ter plaatse. Dit varieert van: strafblad controles, SQEP documentatie en competentie-informatie, medische controles, gezondheid & veiligheid documentatie, zoals IPAF licenties, werken op hoogte, redding van hoogte training en besloten ruimte, met een paar van ons nu afgegeven met BOSIET certificaten voor het werken offshore.

Met welke informatie moeten jullie werken voor de projectplanning?

De gegevens die wij nodig hebben om een werkvoorstel op te stellen, kunnen zeer aanzienlijk zijn. Hoe meer relevante informatie wij ontvangen, hoe beter wij geïnformeerd zijn en hoe nauwkeuriger onze offerte zal zijn. Als gevolg hiervan wordt de opleveringsfase van het project efficiënter. Wij leggen sterk de nadruk op het verkrijgen van zeer nauwkeurige gegevens.  Een deel hiervan kan op afstand worden gedaan via een videoverbinding, vooral bij nieuwe ontwerpen. Tekeningen en bestekken kunnen digitaal worden uitgewisseld, maar bij retrofit-werkzaamheden geven wij er altijd de voorkeur aan om locatie te gaan kijken.

Hebt u vragen over igus®? Neem dan contact met ons op of neem een kijkje op onze website.  

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.