xiros® richt zich op duurzaamheid met nieuw gerecycled materiaal - Blog | igus® Nederland

xiros® richt zich op duurzaamheid met nieuw gerecycled materiaal

Mark van de Waal | 25 oktober 2022

Onder het motto xiros goes greenbrengen we een kogellager op de markt met een regranulaatgehalte van maar liefst 97 %. Wij draaien op een milieuvriendelijke manier omdat het thema duurzaamheid steeds belangrijker wordt, vooral in de industrie. De reden is duidelijk, omdat de industriële sector een van ’s werelds grootste CO2-uitstoters is (top 3).

Recycling is echter slechts een klein onderdeel van een iteratief proces van de circulaire economie. Terwijl recycling betekent dat producten na gebruik niet gewoon worden weggegooid maar opnieuw worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij PET-flessen, beschrijft de circulaire economie de volledige levenscyclus van producten. Van het plan, tot het ontwerp, het gebruik en de recycling: het product is vanaf het begin op duurzaamheid ontworpen om zo lang mogelijk in gebruik te blijven. Productieafval of bijproducten van de productie krijgen voor ons dus een geheel nieuwe betekenis en vloeien als regranulaat rechtstreeks terug naar de (nieuwe) productie. De kerngedachte is dus een zuinig gebruik van grondstoffen, het sluiten van energie- en materiaalkringlopen en het niet koppelen van economische groei aan het verbruik van grondstoffen.

Het gebruik van regranulaat speelt een steeds belangrijkere rol in onze productie. De uitdaging is te zorgen voor een consistente kwaliteit en functionaliteit. In de geest van de Circulaire Economie zijn we begonnen met het materiaal voor onze xirodur ECO B180. Het bestaat voor 97% uit regranulaat, bijvoorbeeld uit sprues afkomstig van de spuitgietproductie. Zo vermijden we het proces van weggooien en geven we gebruikte kunststoffen een nieuwe kans in de kringloop. Het resultaat is een groene ECO allrounder met lage vochtopname en hoge mediabestendigheid in maat 6000, met naar keuze kogels van roestvrij staal of glas.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

circulaire economie duurzaam recycling

Newsletter:

Kies nu een onderwerp