Zelfsmerende lagers: Hoe werken ze? - Blog | igus® Nederland

Zelfsmerende lagers: Hoe werken ze?

Andrej Roskic | 8 mei 2024

Als u igus als bedrijf kent, dan weet u dat ons hele bedrijfstraject gebaseerd is op het aanbieden van zelfsmerende producten. Dit was het eerste concept meer dan 60 jaar geleden, dit idee is niet veranderd en blijft onze belangrijkste focus, het aanbieden van oplossingen zonder smering. Maar wat weten we over hoe zelfsmerende lagers werken?

Wat zijn zelfsmerende lagers en hoe werken ze?

Zelfsmerende lagers, ook wel onderhoudsvrije lagers genoemd, zijn ontworpen om te werken zonder externe smering. In tegenstelling tot traditionele lagers die afhankelijk zijn van vet of olie, hebben deze innovatieve lagers een ingebouwde smering. Maar hoe bereiken ze dit?

geen smeermiddel gebruikt!

Zo werken ze:

 • Ingebedde smeermiddelen: stel je een lager voor met een speciale glijlaag. In deze laag zit een smeermiddel, hetzij vloeibaar (zoals olie) of vast (zoals grafiet of molybdeendisulfide). De keuze van het smeermiddel hangt af van factoren zoals bedrijfstemperatuur en belasting.
 • Geleidelijke afgifte: terwijl het lager werkt, wordt het smeermiddel geleidelijk afgegeven via kleine poriën in de glijlaag. Zie het als een gecontroleerd diffusieproces. Deze consistente afgifte zorgt ervoor dat het lageroppervlak goed gesmeerd blijft, zelfs als er slijtage optreedt.
 • Inloopoppervlak: bovenaan de glijlaag vind je een inloopoppervlak. Tijdens het opstarten zorgt dit oppervlak voor wrijvingsarme prestaties tot het ingesloten smeermiddel het hoofdlageroppervlak bereikt. Het is als een zachte introductie voordat de volledige smering begint.

Waarom zijn zelfsmerende lagers beter dan lagers die gesmeerd moeten worden?

Zelfsmerende lagers bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele lagers die gesmeerd moeten worden:

 • Kosteneffectief: Omdat deze lagers smering ingebouwd hebben, vereisen ze over het algemeen niet veel extra onderhoud of verzorging en hoeven ze niet extra gesmeerd of geolied te worden. Dit elimineert de arbeidskosten rond reparaties, onderhoud en de kosten voor het vervangen van onderdelen.
 • Verhoogde efficiëntie: In deze lagers is de smering constant, wat zorgt voor minder wrijving en slijtage. Zelfsmerende lagers kunnen soepel en efficiënt werken met weinig tot geen onderhoud, waardoor de productiviteit toeneemt en de stilstandtijd afneemt. Omdat deze lagers machines soepeler laten werken, is er minder energieverbruik mee gemoeid, waardoor de energiekosten dalen.
 • Minder stilstandtijd: Omdat er geen extra smering nodig is en omdat deze lagers inherent smeerbaar zijn, is de kans op storingen door wrijving of onvoldoende smering veel kleiner. De machines waarin zelfsmerende lagers geïntegreerd zijn, kunnen ook veel langer draaien zonder onverwachte storingen die dure stilstandtijd veroorzaken.
 • Milieuvriendelijker: Traditionele oliën en smeermiddelen zijn op geen enkele manier nodig in zelfsmerende lagers, wat betekent dat het afval dat ze produceren en de schadelijke effecten die ze hebben op het milieu volledig worden geëlimineerd.
Zelfsmerende lager vs gesmeerde lager

Industrieën die vaak zelfsmering gebruiken

Zelfsmerende lagers zijn essentieel in verschillende industrieën en daarom worden igus lagers overwegend gebruikt.
Hieronder vindt u enkele industrieën die zelfsmerende lagers van igus gebruiken en waarom:

 • Ruimtevaart: Stelt u zich een ruimteschip voor dat door de kosmos raast. In deze ruwe omgeving is regelmatig onderhoud onpraktisch. Maak kennis met zelfsmerende lagers. Ze zorgen ervoor dat satellietonderdelen soepel blijven werken zonder dat astronauten ze hoeven in te vetten in de zwaartekrachtloze ruimte.
 • Industriële machines: In fabrieken en productiefabrieken werken machines onvermoeibaar door. Zelfsmerende lagers verminderen de stilstandtijd doordat frequente smeercontrole overbodig wordt. Of het nu gaat om transportbanden, robotarmen of zware persen, deze lagers zorgen ervoor dat de productielijnen blijven draaien.
 • Automobielindustrie: Zelfsmerende lagers zorgen ervoor dat uw auto soepel rijdt en dat u comfortabel blijft zitten. Van wielnaven tot ophangingssystemen, ze verhogen de duurzaamheid en verminderen het onderhoudswerk. Bovendien gaan ze probleemloos om met extreme temperaturen en wegomstandigheden.
 • Medische apparatuur: Precisie is belangrijk in medische apparatuur. Zelfsmerende lagers vinden hun plaats in chirurgische robots, MRI-machines en prothetische ledematen. Hun geruisloze werking en betrouwbaarheid zijn essentieel voor de patiëntenzorg.

Een toekomst zonder smering

Naarmate de technologie voortschrijdt, zullen zelfsmerende lagers zich blijven ontwikkelen. Onderzoekers over de hele wereld zullen nieuwe materialen, verbeterde smeermiddelen en verbeterde ontwerpen blijven onderzoeken. En dit is niet anders voor igus. We blijven investeren in meer geavanceerde technologie en testapparatuur en streven ernaar om onze materialen jaar na jaar te verbeteren.
Deze onopvallende maar onmisbare onderdelen hebben zoveel nuttige voordelen, zoals in deze blog wordt benadrukt. Dus de volgende keer dat u een soepel draaiend wiel, een rustig zoemende transportband of een precisie-instrument tegenkomt, denk dan aan de onbezongen helden – zelfsmerende lagers – die onze wereld stil, efficiënt en zonder smering in beweging houden.

Ontdek meer blogs over igus® lagers.


Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

informatie lagers smeermiddelvrij

Newsletter:

Kies nu een onderwerp