Zigzag kabelgeleiding op bovenloopkranen - Blog | igus® Nederland

Zigzag kabelgeleiding op bovenloopkranen

Mark van de Waal | 27 oktober 2021

Voor veel hijstoepassingen is een compacte en ruimtebesparende oplossing van groot belang. Echter, hoe meer kabels in één systeem moeten worden samengebracht en hoe groter de hijshoogte, des te kleiner wordt de keuze uit mogelijke oplossingen. Wanneer de liftband of de e-spool hun technische grenzen bereiken, blijft vaak alleen nog de zogenaamde zigzag installatiemethode over.

Wat betekent de term zig-zag eigenlijk voor toepassingen in de kabelrups?

De term zigzag beschrijft een oplossing voor kabelrupsen, waarbij de rupsen in lagen over elkaar worden gevouwen. Door individuele rupsschakels langs de hele kabelrups te draaien, ontstaan er afzonderlijke, stijve segmenten. Bij het laten zakken van de hefinrichting worden de kabelrups-segmenten geleidelijk uit een speciaal voor dit soort toepassingen ontworpen korf getrokken. Segment voor segment ontstaat zo een rechte, hangende kabelrups. Wanneer de hefinrichting weer naar boven wordt bewogen, worden de segmenten weer laag voor laag in de korf teruggelegd.

Voordelen van de zigzag toepassing:

Naast de bekende voordelen van een energieketting in vergelijking met andere kabel- of voedingssystemen, moet de nadruk worden gelegd op de absorptie van de trekbelasting of de gedefinieerde buigradius. Bijna het gehele productassortiment van kabelrupsen kan voor zigzag-toepassingen worden gebruikt. Zo is een grote verscheidenheid aan rupsbreedtes en inwendige hoogtes beschikbaar. De zig-zag toepassing biedt:

  • Grotere hefhoogtes – tot 20 meter
  • Hoge verplaatsingssnelheden
  • Assortiment kabelrupsen voor grote en zware kabelpakketten
  • Onderhoudsarme oplossingen

Toepassingsvoorbeelden van zigzag systemen:

Als we uw aandacht hebben getrokken met onze zig-zag toepassing als kabelgeleidingsoplossing, maar toch graag willen zien waar en hoe die in andere

Video – “Zigzag”-toepassing geïnstalleerd op een bovenloopkraan

Op onze website vindt u nog meer voorbeelden en oplossingen voor de kabelgeleiding op EOT-kranen, evenals de gratis softcopy van onze indoor kraan brochure.

Hebben we niet al uw vragen beantwoord, of heeft u een applicatie die u graag met ons in detail zou willen bespreken? Maak nu een afspraak voor een virtueel consult

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.