ASI-buskabels en kerstverlichting - Blog | igus® Nederland

ASI-buskabels en kerstverlichting

Mark van de Waal | 20 december 2021

Wij hebben in een ander artikel reeds verslag uitgebracht over buskabels. Vandaag willen wij ons specifiek wijden aan het onderwerp ASI-buskabels en laten zien wat ASI-buskabels gemeen hebben met kerstverlichting.

Wat is ASI-bus?

ASI staat voor Actuator Sensor Interface. Interface staat op zijn beurt voor een soort koppelingspunt of aansluitpunt. De interface wordt gebruikt om sensoren en actuatoren in een veldbus te verbinden.

De AS-interface vervangt de klassieke parallelle bedrading en bespaart zo veel installatiewerk. De actuatoren en sensoren – ook wel slaves genoemd – communiceren met een binair signaal naar de zogenaamde master, waar de gegevens worden gelezen en verwerkt.

De zogenaamde ASI-BUS-kabels worden gebruikt om deze signalen over te brengen. Deze bestaan uit 2 niet-afgeschermde draden. Een voedingsspanning van maximaal 24V voor de componenten kan ook via de kabel worden doorgegeven.

Wat is er zo speciaal aan een ASI-buskabel?

Het bijzondere kenmerk van de kabel is zijn vorm. Het is een platte kabel die beschermd is tegen polariteitsomkering. De aansluitingen hebben ook deze vorm, zodat het onmogelijk is ze verkeerd aan te sluiten.

De actuatoren en sensoren beschikken ook over zogenaamde penetratietechnologie. Dit betekent dat u de kabel in de contactdoos steekt en deze niet van tevoren hoeft af te knippen en op een aansluitpunt te plaatsen. Een geprefabriceerde plug is ook hier niet nodig. Wanneer de kabeldoos wordt gesloten, dringen de puntcontacten door de mantel en de isolatie en vangen zo de elektrische signalen van de draden op.

Wij igus hebben we 2 verschillende ASI-bus kabels. De kabels CF898.082 en CF898.083 zijn bijzonder geschikt voor gebruik in de energieketen en zijn uitvoerig getest in ons testlaboratorium. Net als op alle andere kabels geven wij 36 maanden garantie. Beide kabels zijn ook UL-Verified gecertificeerd.

Onze ASI-buskabels hebben een iguPUR-buitenmantel en zijn dus oliebestendig. Dit betekent dat zij vaak worden gebruikt in werktuigmachines.

ASI-bus en kerstverlichting

Wat heeft dit alles te maken met kerstverlichting?

Vooral verlichtingsconcepten die geen gebruik maken van moderne LED-technologieën hebben dezelfde penetratietechnologie als een ASI-buskabel. Hier worden ook 2-aderige platte kabels gebruikt. De lamphouders van de lampen hebben zogenaamde doorsteekcontacten. Op die manier kunnen modulaire verlichtingssystemen worden opgezet. We vinden deze in steden en op kerstmarkten gedurende de kerstperiode.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Wij zullen u graag met raad en daad bijstaan. Neem gerust contact met ons op!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.