Betrouwbare en efficiënte passagiersbruggen op luchthavens dankzij slimme kunststoffen van igus - Blog | igus® Nederland

Betrouwbare en efficiënte passagiersbruggen op luchthavens dankzij slimme kunststoffen van igus

Mark van de Waal | 11 september 2023

Luchthavens vertrouwen op passagiersbruggen om reizigers gemakkelijk te laten in- en uitstappen. Als de passagiersbruggen uitvallen, is het veel moeilijker of zelfs onmogelijk om het vliegtuig te betreden. Een manier om storingen aan instapbruggen te voorkomen is het gebruik van kabelrupsen en i.Sense EC.P conditiebewaking van igus. Met kabelrupsen functioneren passagiersbruggen probleemloos en de behoefte aan onderhoud wordt ook in een vroeg stadium herkend met i.Sense EC.P conditiebewaking. igus smart plastics bieden een betrouwbare, onderhoudsvriendelijke oplossing voor passagiersbruggen.

Efficiënte passagiersbruggen op Keulen Bonn Airport dankzij kabelrupsen van igus. (Bron: igus B.V.)

Keulen Bonn Airport is één van de drukste luchthavens in Duitsland. Om het toenemende passagiersverkeer het hoofd te kunnen bieden, moet de infrastructuur voortdurend worden verbeterd. Een doorslaggevende factor in deze verfijning is een efficiënte, betrouwbare passagiersafhandeling. Dit is waar igus zijn innovatieve oplossingen toepast.

De luchthaven koos voor energiebesparende, gemakkelijk te onderhouden kabelrupsen van igus. Deze kabelrups-systemen zorgen niet alleen voor een veilige energievoorziening, maar maken ook flexibele bewegingen van de instapbrug mogelijk. Ze verlagen daarnaast ook de bedrijfskosten en verbeteren de beschikbaarheid en veiligheid van de passagiersbruggen. De kabelrupsen hebben een robuust ontwerp en zijn bestand tegen omgevingsinvloeden. Ze bieden bescherming tegen stof, vuil en vocht, wat vooral belangrijk is op luchthavens. De energiebesparende eigenschappen van de kabelrups-systemen dragen ook bij aan een duurzame exploitatie van luchthavens.

Kabelrupsen vervangen festoensystemen

Veel luchthavens gebruikten vroeger festoensystemen voor hun passagiersbruggen, maar deze systemen gingen vaak gepaard met storingen en hoge kosten. Festoensystemen bestaan uit een groot aantal onderdelen, waaronder kabelwagens, diverse soorten moffen, vele soorten bouten en moeren, maar ook lagers en uithouders. Deze onderdelen moeten vaak gesmeerd worden. De kabels hangen vrij, waardoor ze veel ruimte innemen. Ze worden ook blootgesteld aan de elementen en zijn dus erg gevoelig voor beschadiging. En ze zijn gebundeld in een mantel, waardoor onderhoud langer duurt en stuk lastiger is.

Om deze problemen te voorkomen, worden veel festoensystemen vervangen door kabelrups-systemen. De kabelrupsen zijn gemaakt van slijtvast, smeervrij hoogwaardig polymeerkunststof met een lange levensduur. En kabelrupsen hangen niet vrij, maar worden geleid als een ketting. De schakels van de kabelrups voorkomen dat de kabels blijven haken en buigen. De kabelrups beschermt de kabels tegen omgevingsfactoren en vuil. Dwarsverbinders welke geopend kunnen worden, maken onderhoud aan kabels en rups kinderlijk eenvoudig, waardoor lange stilstand tijden worden voorkomen.

i.Sense EC.P conditiebewaking – De slimme bewakingsoplossing voor passagiersbruggen. (Bron: igus B.V.)

Het i.Sense EC.P systeem is gebaseerd op slimme kunststof onderdelen die zijn uitgerust met sensoren en gegevens verzamelen over verschillende parameters zoals temperatuur, slijtage en trillingen. Deze gegevens worden doorgestuurd naar een centraal systeem, waar ze worden geanalyseerd om de onderhoudsbehoeften te voorspellen en gerichte actie mogelijk te maken voordat er een storing optreedt.

Dankzij deze slimme kunststoffen kan Keulen Bonn Airport nu proactief potentiële problemen identificeren en passende onderhoudsmaatregelen plannen. De gebruikstijd van de loopplanken verbetert, net als de veiligheid van de passagiers.

Naast preventief onderhoud maakt het i.Sense EC.P-systeem op gegevens gebaseerde besluitvorming mogelijk en helpt het luchthavenpersoneel om onderhoudsstrategieën voor de lange termijn te ontwikkelen. Het analyseren van de verzamelde gegevens brengt afwijkingen in een vroeg stadium aan het licht, zodat de beschikbaarheid van gangpaden voortdurend kan worden verbeterd.

Passagiersbruggen spelen een cruciale rol in de passagiersafhandeling op luchthavens. Onderhoudsvriendelijke kabelrups-systemen en het i.Sense EC.P conditiebewakingssysteem van igus zijn slimme oplossingen die de efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid van passagiersbruggen sterk verbeteren. Keulen Bonn Airport is een goed voorbeeld van hoe innovatieve igus oplossingen de activiteiten optimaliseren en bijdragen tot een aangename reiservaring. Met igus aan boord evolueert de toekomst van passagiersbruggen in een slimme, doeltreffende richting.

Bezoek onze website voor meer informatie over intelligente, betrouwbare slimme kunststoffen:

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

luchthaven passagiers vliegveld

Newsletter:

Kies nu een onderwerp