Compacte kabelgeleiding voor draaikransen op indoor bovenloopkranen - Blog | igus® Nederland

Compacte kabelgeleiding voor draaikransen op indoor bovenloopkranen

Mark van de Waal | 7 april 2022

Draaikrans loopkat bovenloopkraan │ kabelrupsen

Draaikransen op de loopkat van een bovenloopkraan maken het mogelijk de last onder de kraanligger te draaien. Een dergelijke relatief eenvoudige beweging kan echter in een ontwerpuitdaging veranderen. Vooral als een krappe inbouwruimte de keuze van mogelijke oplossingen beperkt.

Festoensystemen

Bij het klassieke festoensysteem (ook wel kabelwagensysteem genoemd) worden de kabellussen gewoonlijk aan de buitenkant van het zwenkwerk gehangen. De kabels worden met kabeltrolleys langs een gebogen I-profiel geleid. De grootte van de draaihoek bepaalt het aantal benodigde kabellussen. Een geringe montagehoogte ter plaatse kan voor een dergelijk systeem een uitsluitingscriterium worden.

Festoensysteem op loopkat bovenloopkraan │ kabelrupsen

Voorbeeld van een festoensysteem voor een draaikrans toepassing

Kabelrups-systemen

Het kabelrups-systeem biedt een ruimtebesparend alternatief. Het rupssysteem, dat rond de takel wordt geïnstalleerd, neemt opmerkelijk weinig ruimte in beslag. De aan de zijkant gemonteerde kabelrups wordt door een ronde geleidegoot geleid. Op die manier kunnen rotatiehoeken tot 540° en rotatiesnelheden tot 360°/s worden bereikt. Ook grotere kabelpakketten kunnen met zeer weinig ruimte worden geleid. Dit kan worden bereikt door het kabelpakket te verdelen en twee tegengesteld roterende kabelrupsen in dezelfde rotatiegeleiding te monteren. Een dergelijke roterende beweging met behulp van een kabelrups stelt echter zeer bijzondere eisen aan de kabels die in de kabelrups worden gebruikt. De kabels worden binnenin de kabelrups geleid, maar ook zeer strak langs de buigradius van de rups gebogen. Het wordt ten zeerste aanbevolen kabels te gebruiken die geschikt zijn voor kabelrups-systemen, zoals bijvoorbeeld onze chainflex-productlijn, om een lange levensduur te garanderen en de stilstand tijd van apparatuur tot een minimum te beperken.

Kabelrups op draaikrans loopkat bovenloopkraan │ kabelrupsen

3D-configurator

Aangezien het ontwerp van het zwenkwerk en de loopkat wordt vervaardigd op basis van de omstandigheden ter plaatse en de eisen van de eindklant, zijn individueel aangepaste kabelrups-systemen vereist. Met behulp van een vrij toegankelijke online CAD-configurator kunnen snel individuele 3D-modellen van het gewenste gootsysteem, inclusief de kabelrups, worden gegenereerd en in het kraanontwerp worden geïmplementeerd. De configuratie van roterende kabelrups-systemen vindt u in de CAD-configurator onder product groups / energy chain® / for circular and spiral movements. Houd er rekening mee dat de verstrekte 3D-data niet geschikt is om productietekeningen mee te genereren.

RBR roterende kabelrups │ Kabelrupsen

Ontwerp geleidegoot systeem

Verschillende toepassingen en omstandigheden ter plaatse vereisen een individuele vormgeving van de geleidegoot. Om deze reden hebben wij een modulair systeem samengesteld met verschillende geleidingsgoten die kunnen worden gebruikt. Hier kunnen wij u bijstaan met onze ervaringen. Op onze website vindt u ook 10 tips voor een storingsvrije en roterende energievoorziening.

Schematische weergave roterende kabelrups │ Kabelrupsen

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.