Connector solderen: Hoe dan? Een stap-voor-stap handleiding - Blog | igus® Nederland

Connector solderen: Hoe dan? Een stap-voor-stap handleiding

Andrej Roskic | 3 juli 2024

Solderen is een fundamentele vaardigheid in elektronica en techniek, en weten hoe je een connector soldeert kan handig zijn voor verschillende toepassingen. Of je nu elektronica repareert, kabels op maat maakt of aan hobbyprojecten werkt, met soldeerconnectoren kun je betrouwbare elektrische verbindingen maken. Maar eerst, wat is een connector? In deze context is het een apparaat dat wordt gebruikt om elektrische circuits met elkaar te verbinden en dat dient als brug tussen twee of meer elektrische geleiders, zodat elektrische signalen, stroom of gegevens tussen hen kunnen worden overgedragen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, allemaal ontworpen om aan specifieke eisen te voldoen.

Gezondheid & Veiligheid – Vraag het igus®

Om dit proces soepel te laten verlopen, moet u weten wat u doet als u soldeert. Daarom is deze gids niet bedoeld voor beginners, maar meer om uw begrip te vergroten! Bij igus® hebben we, naast ons uitgebreide productassortiment, een team van zeer bekwame medewerkers die de opleiding hebben om uw connectoren voor u te solderen, waardoor u een aanzienlijke hoeveelheid tijd en moeite bespaart en vooral het risico wegneemt om ze zelf te solderen.

Klik hier voor meer informatie over igus® connectoren.

Verzamel je materialen en begin!

connector visueel
  1. Voordat je begint met solderen, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen en gereedschappen hebt om de klus te klaren en veiligheidsuitrusting: Een soldeerbout, draad, krimpkous of elektrische tape (voor isolatie), draadstrippers en de connector met draden die gesoldeerd moeten worden. Begin met het voorbereiden van de draden die aan de connector gesoldeerd zullen worden. Gebruik een draadstripper om een klein stukje isolatie van het uiteinde van elke draad te verwijderen, zodat het blanke metaal eronder bloot komt te liggen. Wees voorzichtig dat je niet te veel isolatie wegstript! Zorg ervoor dat de aansluitingen schoon zijn en vrij van vuil of oxidatie.
  2. De draden vertinnen: Breng een kleine hoeveelheid soldeer aan op de blootliggende metalen draden (nodig om de geleiding te verbeteren en het gemakkelijker te maken om de draden later aan de connector te solderen) Houd de soldeerbout tegen de draad en raak het soldeer aan op de draad totdat het vloeit en de draden gelijkmatig bedekt. Zorg ervoor dat je niet te veel soldeertin aanbrengt.
  3. Steek elke vertinde draad voorzichtig in de respectieve aansluiting op de connector. Zorg ervoor dat de draden goed vastzitten en dat er goed contact is tussen de draad en het aansluitpunt.
  4. Verwarm het aansluitpunt met de soldeerbout en breng soldeer aan op de plek waar de draad en het aansluitpunt samenkomen. Het soldeer moet smelten en soepel vloeien, zodat er een sterke verbinding ontstaat tussen de draad en de connector.
  5. Zodra alle verbindingen zijn gesoldeerd, isoleer ze dan om kortsluiting of onbedoeld contact te voorkomen. Als je krimpkous gebruikt, schuif deze dan over elke aansluiting en gebruik een warmtepistool om de krimpkous op zijn plaats te laten krimpen.

Als u tevreden bent met de aansluitingen, zet u de connector vast op de daarvoor bestemde plaats. Als de connector schroefklemmen heeft, draai deze dan vast om de draden op hun plaats te houden. Gebruik indien nodig kabelbinders of lijm om de draden vast te zetten en spanning op de aansluitingen te voorkomen.

Waarom zou je dan een connector solderen?

Het biedt een betrouwbare en duurzame oplossing voor het verbinden van draden en klemmen in elektrische systemen. Hoewel het vaardigheid en precisie vereist, wegen de voordelen van solderen vaak op tegen de aanvankelijke inspanning, wat resulteert in betere prestaties, verbeterde betrouwbaarheid en een langere levensduur van de verbindingen. Zoek je nog voor andere connector mogelijkheden? Wellicht is deze blog dan informatief.


Hebt u vragen over het gebruik van kabelrupsen in uw eigen toepassing? Neem contact op met een kabelrups expert of bel ons rechtstreeks op +31(0)346 353 932.

Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.