De ongewone eisen van maatwerkkabels en hoe daaraan te voldoen - Blog | igus® Nederland

De ongewone eisen van maatwerkkabels en hoe daaraan te voldoen

Mark van de Waal | 2 november 2021

“Kan ik die ook in het roze krijgen?” Toegegeven, het is geen vaak voorkomend verzoek als het om kabels gaat. Maar er zijn eisen waaraan onze catalogusproducten niet kunnen voldoen, ondanks de grote omvang van ons productassortiment. Dergelijke gevallen vereisen kabels op maat. In dit blogartikel wordt nader op dit onderwerp ingegaan en worden enkele basisgegevens nader toegelicht.

Wat is een kabel op maat, en wanneer is hij nodig?

In de loop van mijn carrière ben ik betrokken geweest bij de projectplanning voor vele op maat gemaakte kabels. De eisen konden niet meer uiteenlopen. Zo waren de wijzigingen vaak aanpassingen van standaardproducten naar andere kleuren buitenmantels, of eenvoudige wijzigingen in de combinatie van aderdoorsneden.

Projectplanning voor echte speciale oplossingen vergt veel meer inspanning.

Een dergelijke oplossing kan bijvoorbeeld inhouden dat verschillende kabeltypen tot één enkele kabel worden gebundeld. Om de klant een bevredigende oplossing te bieden, is veel ervaring en deskundigheid vereist.

Persoonlijke ervaring met kabels op maat

Ik herinner me nog goed mijn eerste solo projectplanning voor een op maat gemaakte kabel. Een klant uit Argentinië had een datakabel nodig met meerdere aderparen en een buselement. Destijds was dit een echte uitdaging, aangezien de processen nog nieuw voor mij waren en mijn contacten met de ontwikkelings- en productieafdelingen nog niet vastlagen. Na vele honderden projectplanningsprocedures is dat allemaal geen probleem meer. Ook de details van handelsnormen e.d. zijn een tweede natuur geworden. Zorgvuldig werken bij de voorbereiding, de projectplanning en de uiteindelijke offerte blijft belangrijk. Alleen op die manier kan worden gegarandeerd dat de klant een product krijgt dat perfect voor hem of haar is.

Hoe krijg ik een kabel op maat?

Laten we overgaan tot het eigenlijke proces van het aanvragen van een kabel op maat. Voordat de projectplanning kan beginnen, is er altijd een persoonlijk gesprek met de klant. Dit kan natuurlijk ook per videochat plaatsvinden. Het biedt een uitstekende basis om de vereisten in detail te bespreken en de opties toe te lichten. De belangrijkste overwegingen hierbij zijn:

  • Buigradius
  • Rijweg
  • Gewenst aantal cycli of levensduur
  • Aanvullende mechanische eisen
  • Elektrische eisen

Bovendien is er een belangrijk punt dat moet worden opgehelderd: de richtprijs.

Niemand is erbij gebaat een technisch geavanceerde oplossing te bespreken en er vervolgens bij het maken van een offerte achter te komen dat het beschikbare budget niet toereikend is.

Een speciale oplossing vereist een de nodige projectplanning en productie-inspanning. Dit betekent dat een klant een economisch aanbod kan krijgen vanaf een afnamehoeveelheid van ongeveer 3.000 meter. Deze minimum afnamehoeveelheid varieert per kabeltype en configuratie.

Projectplanning voor een maatwerk kabel

Terwijl klanten cataloguskabels eenvoudig in het online winkelwagentje kunnen leggen, en deze vrijwel altijd direct kunnen bestellen, moeten op maat gemaakte kabels eerst gepland, vervaardigd en vervolgens getest worden. Dit proces neemt wat meer tijd in beslag. De uiteindelijke kabel moet immers iets kunnen wat andere kabels niet kunnen. We hebben het over een exclusief en speciaal ontwerp.

Onze experts gebruiken gedetailleerde gebruikersinformatie en technische gegevens voor hun projectplanning voor maatwerk kabels. Zij kunnen voortborduren op standaardproducten of indien nodig een volledig nieuwe kabelstructuur kiezen. Na de projectplanning en directe coördinatie met ons productieteam sturen wij een offerte naar onze klant. De offerte is gedetailleerd opgebouwd en bevat informatie over de structuur en de mechanische en elektrische eigenschappen van de kabel.

Een kabel op maat bestellen

Nadat de klant de informatie en voorwaarden heeft doorgenomen, plaatst hij bij ons een bestelling. Wij stellen dan een gedetailleerd technisch datablad op. Om de grootst mogelijke kwaliteit en betrouwbaarheid te waarborgen, ondergaan de gegevens een beproefde drievoudige controleprocedure voordat zij naar de klant worden verzonden. Pas nadat de ontwikkelingsafdeling, het productmanagement en de verantwoordelijke verkoper hun akkoord hebben gegeven, ontvangt de klant de definitieve documenten. Wanneer deze schriftelijk zijn goedgekeurd, begint de officiële bestelprocedure en wordt het product geleverd na de vooraf besproken productieperiode.

Uittreksel uit een chainflex datablad:

Wat zijn typische levertijden voor kabels op maat?

Uit het hier beschreven proces kan gemakkelijk worden afgeleid dat er meerdere weken kunnen verstrijken tussen de eerste aanvraag en de uiteindelijke levering. Aangezien elke kabel afzonderlijk gepland en geproduceerd wordt, is het moeilijk een algemeen antwoord te geven over de te verwachte levertijden.

Conclusie

Kabels op maat worden speciaal geproduceerd en kunnen probleemoplossend zijn voor onze klanten. Zij variëren van aanpassingen aan onze standaardkabels tot volledig nieuwe ontwerpen. Met een dergelijke kabel kan de klant zijn individuele voorkeuren doorvoeren en de kabel geheel naar wens laten produceren. Dergelijke wensen kunnen een speciale kleur of een ongewone combinatie van aderdoorsneden omvatten. Probeer het zelf met de maatwerk-kabelconfigurator.

Of neem contact met ons op, we adviseren u graag om samen een kabel op maat te configureren die volledig aan uw wensen voldoet. We kijken er naar uit om van u te horen!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.