De virtuele beursstand – online ontmoet offline
Mark van de Waal | 1 februari 2021
We blijven innovatief. Er is veel gebeurd bij igus sinds de Corona-uitbraak.
Naast alle veranderingen die persoonlijk van ieder individu gedurende deze tijd gevraagd worden. Zijn er veel interne maatregelen geïmplementeerd om infectie van werknemers te voorkomen en het bedrijf draaiende te houden. Onze klanten hebben onze producten nodig en wij voelen het als onze plicht om er voor hen te zijn, ook in deze tijd.
We hebben dit jaar veel dingen moeten missen. Onder hen zijn veel privébijeenkomsten, maar ook een aantal beurzen in binnen- en buitenland. Deze beurzen zijn altijd een goede gelegenheid voor klanten om meer te weten te komen over onze producten en innovaties. Ook hier hebben we in relatief korte tijd nieuwe ideeën en concepten moeten bedenken.
Een virtuele beursstand – wat is dat precies?
Een virtuele beursstand is in principe niet anders dan een gewone beursstand. Hij is enkel virtueel vormgegeven. We ontwikkelden een virtuele beursstand zodat we onze klanten gewoon konden blijven informeren en adviseren.
Omdat we op een beurs eigenlijk niet zonder persoonlijke klantgesprekken kunnen, hebben we een heuse fysieke stand opgebouwd. Klanten kunnen via een videoverbinding inloggen terwijl wij ons daadwerkelijk op de beursstand begeven. Dit geeft hen de mogelijkheid om de beurs op eigen gelegenheid te verkennen of een afspraak te maken voor een rondleiding. U kunt hier meer over deze mogelijkheden lezen.
Toen duidelijk werd dat de HMI, WOTS en TechniShow niet door zouden gaan, besloten we om deze nieuwe beursstand in Keulen (D) op te bouwen. Vanwege de verandering van locatie hebben we de naam gewijzigd in KMI. De K staat voor Köln, de Duitse benaming voor Keulen.
Hoe bouw je een virtuele beurstand?
Het was een lang en tijdrovend proces, maar het was ook een prachtig gezamenlijk project, waarbij diverse igus business units betrokken waren. Terwijl de afdeling Standbouw werkte aan het design en de techniek, leverde elke business unit een bijdrage met betrekking tot ideeën, planning en bijvoorbeeld implementatie.
Voor de afdeling chainflex, hield dat bijvoorbeeld in dat ze de kabels en hun beschrijvingen hebben gedefinieerd. In nauwe samenwerking met afdeling Marketing werden de samples en displays voorbereid. Tegelijkertijd werden er pagina’s gemaakt voor onze website met nieuwe producten. Al deze details zijn op elkaar afgestemd en staan 24/7 ter beschikking van onze klanten.
Het gezegde “teveel koks bederven de brij” is hier eigenlijk totaal niet van toepassing. Dit gezamenlijke project floreerde juist door de bijdragen van alle deelnemers. We zijn vooral trots op het eindresultaat. Het toont niet alleen onze flexibiliteit in het ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Maar ook hoeveel afdelingen met verschillende ideeën uiteindelijk tot een perfect resultaat hebben geleid.
Hoewel de virtuele beursstand niet volledig de plaats van een persoonlijk gesprek in kan nemen, is het wel een heel goed alternatief voor de situatie waarin wij ons momenteel bevinden.
Hoe ziet de beursstand eruit?
Na al deze informatie wordt het interessant om te zien hoe de uiteindelijke beursstand eruit ziet. Degenen die onze stand al hebben bezocht weten dat we in qua design trouw zij gebleven aan onszelf. The basiselementen zijn namelijk hetzelfde
Maar deze stand is hoe dan ook nog steeds uniek in zijn soort. Terwijl andere bedrijven puur online versies hebben gebouwd, hebben wij een fysieke stand opgebouwd. Onze medewerkers zijn tijdens de afspraak aanwezig op de fysieke stand waar online met offline gecombineerd wordt, door bijvoorbeeld op voorhand al samples toe te sturen.
Op circa 400 m² vloeroppervlak zijn meer dan 120 nieuwe producten te zien. Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden die laten zien hoe “Techniek verbeteren, kosten verlagen” werkt. Een groot voordeel is dat iedereen, waar ook ter wereld zonder kosten of veel moeite onze beurs bezoeken.
Ontwikkeling
Het kost tijd om een beursstand als de onze te creëren. Dit geldt voor een normale stand, en het geldt evenzeer voor onze virtuele stand. Behalve dat het virtuele aspect volledig nieuw is, het vergde dus een grotere tijdsvestering dan bij eerdere normale stands.
Door voortdurend te finetunen konden we een beursstand bouwen die bijna perfect was opgezet tegen de tijd dat de HMI van start ging
Momenteel presenteren wij onze najaarsitems van 2020 op de beurs en deze zullen in weer worden vervangen door de voorjaarsitems van 2021.
Heeft u onze stand al bezocht? Is er iets waar u op naar op zoek bent en heeft u het nog niet gevonden? Of wellicht heeft u ideeën of suggesties voor ons?
Als u onze virtuele beurs wilt bezoeken, of wilt kennismaken met onze nieuwe producten. Neem dan contact op of neem hier alvast een kijkje.