e-spool flex zorgt voor orde in de kabelwarboel
Mark van de Waal | 30 november 2020
Datakabels en slangen op kabelhaspels wikkelen? Omdat dit niet lukt zonder complexe en kostbare sleepringtechnologie, worden op de grond liggende kabels in veel bedrijven een struikelgevaar. Het alternatief: de e-spool flex kabelhaspel met ononderbroken schroefgeleiding.
Het is Maandagochtend in een industriële hal: een machineoperator wil een grote werktuigmachine in gaan stellen. Hij trekt het mobiele handbedieningspaneel uit de houder en loopt om de machine heen. Na het werk hangt hij het bedieningspaneel terug, maar laat de datakabel op de grond liggen. Een paar uur later struikelt een collega over de kabel en breekt hierbij zijn arm. Een utopie? Helaas niet, een studie van de Duitse ongevallenverzekering (DGUV) toont aan dat dit in de praktijk regelmatig voorkomt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat er in 2018 maar liefst 30.442 ongevallen zijn veroorzaakt door “uitglijden of struikelen met daaropvolgend een val”. Hierbij rijst de volgende vraag: waarom werd de kabel niet op een kabelhaspel gewikkeld?!
Kabelhaspels vormen vaak een investeringsdrempel
Antwoord: omdat conventionele kabelhaspels complex en duur zijn voor kabels die grote hoeveelheden data overdragen. Dit komt omdat conventionele sleepringen, die stroom leveren aan haspels die tussen componenten tegen elkaar in draaien, snel hun limiet bereiken bij het verzenden van grote datahoeveelheden. Verder zijn deze kabelhaspels vaak alleen leverbaar als complete systemen met een nieuwe kabel. Geen wonder dat medewerkers kabels op de grond (moeten) laten liggen, vooral tijdens stressvolle periodes. Om dit probleem op te lossen, gingen de productontwikkelaars van igus op zoek naar een alternatieve en kosteneffectieve manier om datakabels- en slangen op te wikkelen. En dit allemaal zonder signaalonderbreking. Het resultaat van deze inspanningen is de e-spool flex welke het e-spool assortiment nog verder uitbreidt.
Haspel zonder sleepring: het e-spool flex haspel verlaagt kosten
Om een rotatiebeweging mogelijk te maken die het signaal niet onderbreekt, werkt de kabelhaspel met een schroefgeleider. Gebruikers steken een deel van hun kabel, waarvan de diameter tussen de 5 en 15 mm moet zijn, in de geleider. De geleider kan vervolgens in enkele eenvoudige stappen in de wikkelbehuizing van de e-spool flex worden gestoken, de resterende kabellengte wordt op het haspel gewikkeld – de kabelconnector steekt uit de zijkant van de behuizing. Dankzij deze combinatie kan de kabel worden op- en afgewikkeld zonder dat de connector gaat draaien. Omdat er geen sleepring aanwezig is, kan de gebruiker de e-spool flex inzetten voor een verscheidenheid aan kabels en slangen voor de overdracht van stroom, lucht, vloeistof én zelfs data.
Afhankelijk van het budget: handmatige of automatische bediening
En hoe werkt het op- en afwikkelen? Hier biedt igus verschillende mogelijkheden: in het meest kosteneffectieve model (de goedkoopste uitvoering) wordt een handopwinder gebruikt om de kabel op te rollen. In het daaropvolgende model, de zogenaamde gereedschapsversie, wordt deze taak uitgevoerd door een draadloze of pneumatische schroefmachine. Tot slot werkt de automatische uitvoering met een veerbediend retourmechanisme. Aan een model met veeraandrijving en rem wordt nog gewerkt en deze is gepland voor 2021.
Meer informatoe over de e-spool flex vindt u op onze website.