Een revolutie in de circulaire economie: het Chainge recyclingprogramma van igus - Blog | igus® Nederland

Een revolutie in de circulaire economie: het Chainge recyclingprogramma van igus

Mark van de Waal | 11 september 2023

of postindustriële recycling) voor energieleveringssystemen en kabelrupsen. Het programma stelt klanten in staat om hun oude en versleten kabelrupsen te recyclen in ruil voor een waardebon. De oude energietoevoersystemen en kabelrupsen worden naar igus gestuurd, waar het kunststofmateriaal ter plaatse wordt gescheiden en verschroot. Het ongemengde granulaat wordt vervolgens naar de recyclingpartner van igus gestuurd. Het programma is uitgebreid met de lancering van het nieuwe Chainge recyclingplatform, waarmee eigenaars van oude plastic onderdelen een recyclingaanvraag kunnen indienen, retourzendingen kunnen verwerken en recyclingkredieten kunnen beheren. Het programma heeft als doel recycling te vereenvoudigen en een circulaire economie te bevorderen. Het is gericht op partijen zoals handelaren in recyclaat, handelaren in recyclebare materialen en leveranciers van de materialen.

In een wereld die steeds meer gericht is op duurzaamheid en efficiënt gebruik van hulpbronnen, staat het recyclen van technische kunststoffen centraal in de inspanningen om de circulaire economie te bevorderen. In deze context heeft igus, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van technische kunststoffen, nieuwe normen gesteld met zijn innovatieve “Chainge” programma.

Technische kunststoffen spelen een centrale rol in veel sectoren, van de auto-industrie tot medische technologie. Door hun duurzaamheid en veelzijdigheid zijn ze onmisbaar, maar hun verwijdering en hergebruik vormen een grote uitdaging. Dit is de uitdaging die igus aangaat met zijn Chainge programma, dat onlangs de eerste plaats won in de “Going Circular” wedstrijd van de Kamer van Koophandel en Industrie van Keulen (D).

Recyclingprogramma voor kunststoffen van igus

Het Chainge programma is het antwoord van igus op de behoefte aan effectieve recycling van technische kunststoffen. Het biedt een holistische oplossing door te focussen op de volledige levenscyclus van kunststofproducten – van productie over gebruik tot recyclage. Door oplossingen aan te bieden voor het terugnemen en recycleren van gebruikte kunststoffen, toont igus de haalbaarheid aan van een efficiënte circulaire economie voor technische kunststoffen.

Een cruciaal onderdeel van het Chainge programma is het retourbeleid van igus. Klanten kunnen hun versleten technische kunststofproducten terugsturen naar igus, waar ze efficiënt worden gerecycled. Dit helpt de hoeveelheid kunststofafval te verminderen en het grondstoffenverbruik te minimaliseren.

Recyclingprogramma voor kunststof kabelrupsen

Het online Chainge platform stelt klanten in staat om gebruikte kunststofonderdelen, vooral kabelrupsen, te recyclen en opnieuw te gebruiken in nieuwe producten. Het doel is het bevorderen van een circulaire economie waarin afval wordt geminimaliseerd en grondstoffen worden behouden.

Het igus recyclingproces met chainge is eenvoudig en gemakkelijk. Klanten kunnen hun gebruikte kabelrupsen naar igus sturen en krijgen in ruil daarvoor een tegoedbon die ze kunnen gebruiken om nieuwe producten van igus te kopen. Het gerecyclede plastic wordt gebruikt om nieuwe kabelrupsen te maken, waardoor de cirkel rond is en afval wordt geëlimineerd.

Het Chainge platform maakt deel uit van igus’ engagement voor duurzaamheid en de circulaire economie. igus recycleert al meer dan 50 jaar technische kunststoffen en het Chainge initiatief is een natuurlijke uitbreiding van dit engagement.

Sinds 2019 heeft igus meer dan 80.000 kg plastic afval van oude kabelrupsen ingezameld als onderdeel van het Chainge-programma. Dit is echter slechts een fractie van wat igus gepland heeft.

Het igus Chainge programma gaat nog een stap verder. Het biedt ook onderhoud en service voor technische kunststof producten om de levensduur te verlengen, waardoor er minder behoefte is aan nieuwe producten.

Het igus Chainge programma toont aan dat technische kunststofrecyclage hand in hand kan gaan met de circulaire economie. Een duurzaam, efficiënt model voor dergelijke recyclage is een belangrijke bijdrage van igus aan het bevorderen van de circulaire economie en het aanpakken van de wereldwijde plastic afvalcrisis. In een tijd waarin de behoefte aan duurzaam gebruik van grondstoffen steeds dringender wordt, is het Chainge recyclingprogramma van igus een grote stap in de goede richting.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.




Trefwoorden voor artikel:

circulariteit recycling

Newsletter:

Kies nu een onderwerp