Gewicht en onderhoud: Het moderniseren van voertuigen met igus producten - Blog | igus® Nederland

Gewicht en onderhoud: Het moderniseren van voertuigen met igus producten

Andrej Roskic | 20 maart 2024

De ontwikkeling van elektrische voertuigen (BEV, PHEV, HEV) en brandstofcelvoertuigen (FCEV) is in opkomst dankzij hun lage uitstoot. Wettelijke vereisten en hogere energiekosten zijn de reden waarom OEM’s en leveranciers bij nieuwe ontwikkelingen bijzonder belang hechten aan duurzaamheid en een laag gewicht van hun ontwerpen.

Lichtgewicht is goed gewicht

Met behulp van lichtgewicht ontwerpen kan het gewicht van de voertuigen worden verlaagd en tegelijkertijd de actieradius worden geoptimaliseerd. Bovendien hebben ontwikkelaars en ontwerpers namelijk vooral baat bij lichtgewicht componenten met weinig inbouwruimte. Door het gebruik van iglide® glijlagers worden gewicht en inbouwruimte effectief verminderd. Vermoedelijk kleine gewichtsoptimalisaties in de opslagruimte helpen bij de implementatie van wettelijke vereisten en de optimalisatie van de actieradius van het voertuig.

Het eisenprofiel van de bedrijfswagenindustrie gaat echter veel verder dan de wettelijke vereisten. Dit zijn namelijk hoge belastingen, vuil, vocht en schommelende temperaturen vormen grote uitdagingen voor componenten en systemen. Met dit alles kunnen expediteurs zich geen ongepland onderhoud en de bijbehorende stilstandstijden veroorloven.

Nieuwe ontwikkelingen

Het lagermateriaal iglide® M260, ontwikkeld voor zware belastingen en ruwe omgevingen, is onderhoudsvrij dankzij geïntegreerde vaste smeermiddelen. Hierdoor is extra externe smering met vet of olie niet nodig. Perfect voor gebruik in bedrijfsvoertuigen. In de praktijk hebben vooral dikwandige kunststof glijlagers namelijk het voordeel dat ze metalen oplossingen kunnen vervangen zonder dimensionale veranderingen aan de as en de bevestiging. Bovendien bieden iglide® M260 glijlagers de volgende voordelen:

  • Zelfsmerend en onderhoudsvrij
  • Uitstekende slijtage-eigenschappen in combinatie met ST37-assen
  • Robuustheid tegen stootbelastingen en trillingen
  • Lage vochtopname
  • Lage wrijvings- en slijtagewaarden
  • Corrosiebestendig, zelfs in de zoutsproei-test

Het is in gebruik voor zware schuiftoepassingen zoals trailersteunen. Andere vrachtwagentoepassingen voor igus® producten zijn deurscharnieren, laadbordwanden en dekzeilrollen.

Truckonderdelen die schoner zijn en gewicht vermindering mogelijkheden

Om het thema duurzaamheid en emissiereductie verder te promoten, presenteerde igus® zijn vier iglide® ECO-materialen (ECO H, ECO A180, ECO P, ECO G) tijdens de presentatie van nieuwe producten in 2022. Deze compounds zijn namelijk gemaakt van 97% tot 100% geregranuleerde materialen. Hieronder vallen bijvoorbeeld sprues van eerdere producties, die een tweede keer aan het productieproces worden toegevoegd.

Een groener morgen

Met dit alles heeft u nog steeds de mogelijkheid om de levensduur te berekenen.
igus® biedt sinds de zomer van 2022 de transparante CO2-voetafdruk in de online shop. Voor onze top 16 materialen ondersteunen wij u bij de transparante presentatie van de nagebootste CO2-waarden van onze lagers tijdens het gehele productieproces.

Tot slot kunt u hierdoor snel en eenvoudig uw individuele magazijn met de laagste CO2-voetafdruk selecteren. En dat is niet alles, want tegelijkertijd werken we met volle focus aan het verder verminderen van onze CO2-voetafdruk in de hele productlijn.


Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.